Zpátky na ulici!

Měl to být poslední den závodu, ne celého skateparku. V noci z devátého na desátého července hrál jako poslední DJ letošního Mystic Skate Cupu Joost van Bellen - a byl to rámus hodný skateboardů. Po desáté hodině přijela kvůli hluku policie poprvé, po půlnoci se ještě dvakrát vrátila. Před jednou hodinou pražský štvanický ostrov zmlkl. V půlce srpna obdržel Tomáš Rejman, pořadatel poháru a nájemce parku, od pražského magistrátu dopis: do konce listopadu má celý skatepark vyklidit.

Nejen to. Rejmanovi dle magistrátního rozhodnutí propadá i padesátitisícová kauce, kvůli Mystic Cupu ne poprvé. Důvodem je údajné nedodržení pronajaté plochy, parkování aut na okolním trávníku a opožděné předání pronajatých prostor magistrátu. Na výpovědi trvá šéf odboru obchodních aktivit Peter Ďurica kvůli opakovaným porušením podmínek během pořádání Světového poháru.
„Nezbývá nám než trvat na ukončení veškerých aktivit vaší společnosti s tím, že užívaný pozemek vyklidíte, a to nejpozději do 30. listopadu,“ píše Ďurica.

BĚŽTE JINAM


Ďurica zdatně ovládá úřednickou dikci, jíž zmaříte třináct let systematické práce. Jistě: Mystic Cup nikdy nebyl poklidnou akcí, nakonec jde o skejty, dodnes v podstatě neregulovaný sport zakládající si právě na absolutní svobodě. Podezřelé by bylo, kdyby na Štvanici rámus nebyl. Van Bellena jsem zadarmo poslouchal i doma, v Karlíně. Ne každý si na Štvanici dělá hlavu s parkováním. Mnozí - pravděpodobně i já - tu během svého života pomočili břeh Vltavy. Policistům někdo letos polepil auto skejťáckými samolepkami, takže spíš než jako ruka zákona ze Štvanice odjížděli jako účastníci, co si z ruky zákona dělají legraci. Navíc se jim ze zadního kola prý ozýval nepřátelský zvuk, snad důsledek železného ježka.
Plošná výpověď ale mimo jiné znamená i to, že se na Štvanici nesmějí konat ani dva další podzimní závody, národní mistrovství ve skateboardingu, BMX a in-linech, na které má Rejmanova firma Mystic Skates dohodnuté sponzory. Především by ale z mapy Prahy zmizel jeden z nejmodernějších zastřešených skateparků v Evropě, přístupný nonstop za symbolický poplatek klukům z ulice i šampiónům, na jehož provoz město nedalo během třinácti let ani korunu; třikrát metropole přispěla pouze na Mystic Cup, jednou na národní šampionát. Dohromady 750 000 korun.
Zhruba jeden a půl miliónu korun, potřebných každý rok jen na stavbu nových překážek, platí Mystic Skates ze sponzorských peněz, převážně od spřízněných firem ze západní Evropy a USA. Kvůli jednomu závodnímu dni chce nyní město zrušit celoroční každodenní provoz. Tisíce mladých lidí, kteří Štvanicí každoročně projdou, by se i s prkny nejspíš vrátily na ulici. Vsadím se, že by je tam Ďuricovi magistrátní kolegové například z odboru správy městského majetku viděli dost neradi.

NEEXISTUJEME


„Je to celé nesmysl,“ vítá mě ve svém pražském obchodě Rejman, bývalý skejťák. Kromě pořádání Mystic Cupu staví jeho firma po celé republice parkové překážky i celé skateparky.
Podle Rejmana je to pro město velmi snadné: hodilo se mu, že tady za soukromé peníze vznikl drahý skatepark, který nejenže stáhl kluky z městských ulic a chodníků, ale současně v zahraničí propaguje i metropoli jako takovou. Město ho ale nyní může jedním dopisem zrušit. Nemá v něm totiž ani korunu, což obvykle bývá důvodem citlivějšího zacházení.
„Nevíme, co nebo kdo za tím je,“ vysvětluje Rejman. „Už dlouho se pracuje na budoucím využití celé Štvanice, takže třeba plochu, kde jsme my, může chtít někdo jiný. Myslíme si, že nám dali výpověď proto, aby měli do budoucna volné ruce. Přestože jsme vždycky měli s městem korektní vztah.“ Dlouholeté problémy skateparku s pronájmem vyplývají i z mírně guerillového způsobu jeho fungování na Štvanici. Ačkoli se na pražský ostrov každý rok sjíždí nejen světová skejtová špička, funguje park léta v provizorním nájemním vakuu. Pozemky, kde stojí, si od města pronajímá už od první republiky Slavoj, který, než ji prodal soukromé firmě, vlastnil i zdejší budovu se sociálním zázemím. Skatepark je až v jeho podnájmu, z čehož například vyplývá i nejistota každoročního podepisování nové smlouvy. Zároveň tak nemá žádný oficiální smluvní vztah k městu, jež tím pádem nemůže ani žádat o případné dotace na běžný provoz. Každý rok je ale musí žádat o různá povolení kvůli pořádání Mystic Cupu a doprovodných akcí, na což nyní možná dojel.
„Už v začátcích jsme Slavoj žádali, aby nám nájem od města přenechal, když s pozemkem stejně nic nedělá,“ říká Rejman. „Ale nechtěli.“
Situace se změnila až před několika lety, to ale zase nechtělo město. Dvakrát, v letech 2001 a 2003, magistrát o dlouhodobý pronájem prostor žádali, ale neuspěli. Prý proto, že ještě není vyřešeno celkové využití Štvanice včetně dřevěného zimního stadiónu na druhé straně. Mezitím za Rejmanem přišli tenisté ze sousedních kurtů. Měli zájem o plochu skateparku, který chtěli přestěhovat dál od Negrelliho viaduktu. Skejťáci v podstatě nebyli proti, jenže pak zjistili, že by na ně po výstavbě dalších kurtů zřejmě nezbyla dostatečná plocha. Jednání pravděpodobně ztroskotalo i na půldruhém miliónu za přestěhování skateparku.

PÁTÉ KOLO


„Jdeme do toho,“ usmívá se Rejman. Řeč je o zářijovém a říjnovém mistrovství ve skejtu a BMX. „Zatím se stěhovat nebudeme.“
Současně rozesílá petici za zachování parku a připravuje odpověď i podkladový materiál pro magistrát: chce zpět svou kauci, neboť prý smluvní podmínky až na maličkosti jako opožděné předání klíčů, kvůli nimž se nepíše výpověď, neporušili. Hudba údajně hrála stejně hlasitě jako v minulosti (už tehdy ale zasahovala policie - pozn. autora), nikdo navíc neměřil hladinu hluku. Navíc se nyní cítí potrestaný dvakrát. Žádá o dlouhodobý pronájem parku, aby měl jistotu do budoucna. Od města chce i to, aby zkultivovalo okolí a do parku vložilo vlastní peníze - jen pro jistotu. Do veřejnoprávního rádia pro mladé, Wave, se chystá na debatu s radním Pavlem Klegou, do jehož gesce skatepark spadá. A taky posílá úředníkům i radním, kteří budou o osudu parku rozhodovat, obsáhlou zprávu o jeho dlouholeté existenci. Aby prý věděli, co chtějí zrušit. „V podstatě jsme pro město pátý kolo u vozu, spíš nás jen toleruje,“ stěžuje si Rejman.
Hru o skatepark ovlivňuje i to, že v roce 2001 vyhrála firma Meridián Spa tendr na využití celého štvanického ostrova, jenž se má proměnit ve volnočasovou zónu s mnohoúčelovým využitím a lávkami do Holešovic i Karlína. V něm se sice počítá i se skateparkem, nikdo ale zatím neví, kde a kdo by jej případně provozoval. Plány na proměnu plochy navíc zpozdila a citelně i přepsala povodeň z roku 2002, teprve nyní se znovu dodělávají. Rejman sice popisuje vztah s firmou jako korektní, není si ale jist, co území, kde stojí i skatepark, nakonec doopravdy čeká.
„V srpnu se o tom má v radě jednat,“ říká. „Nevíme ale, jak to dopadne.“

POŘÁD ČEKÁM


„Jiný důvod, než je v dopise, za výpovědí opravdu není,“ tvrdí Pavel Klega.
Pražským radním je dva roky, na předchozích zamítnutích města o dlouhodobější pronájem štvanického parku se nepodílel. Není proti sportu, naopak: kvůli fotbalu stále chodí o berli. Není dokonce ani proti skejťákům. Štvanický skatepark chce zachovat, nejradši na jeho současném místě.
„Město je ale muselo potrestat,“ hájí magistrátní postup. Před sebou má celý fascikl prohřešků, od úsměvných až po opravdové. „Už v minulosti pořádali nepovolený ohňostroj a rušili noční klid. Letos tam policie musela jet dokonce třikrát. Podle mého názoru se k nim přistupuje úplně stejně jako k jiným pořadatelům obdobných akcí.“
Rozdíl je ovšem v tom, že na rozdíl od jiných pořadatelů, kteří si jednorázově pronajmou prostor, by se v případě skejťáků svezl s prohřešky za závody celý park, s nímž jinak problémy nejsou. Klega potvrzuje, že i nový plán firmy Meridián Spa na revitalizaci Štvanice počítá se skateparkem. Podle něj se v Praze těžko najde na skejtování lepší místo, proto by měl park zůstat, kde je. Věří, že i Meridián Spa nabídne v budoucnu jeho pronájem právě Rejmanovi. Dokonce se nebrání ani dalšímu pořádání Mystic Cupu; podle něj je i to pro město dobrá reklama. S vyklizením parku proto nesouhlasí. Chce jen se skejťáky dohodnout jasnější pravidla jeho fungování.
„Obecně tu činnost podporujeme, je dobré, že je takto organizovaná a na bezpečném místě,“ říká. „Ale nelze souhlasit s porušováním dohodnutých podmínek. Myslím, že by bylo rozumné oddělit od sebe pořádání závodů a chod běžného skateparku.“ Podle Klegy by nyní město mohlo s Rejmanem uzavřít nájemní smlouvu na dobu neurčitou s rozumnou výpovědní lhůtou, aby obě strany jasně znaly podmínky. Magistrát by se potom nebránil ani dotacím na běžný provoz. Současně město jedná i s druhou pražskou partou skejťáků, kteří jezdí na letenské ploše u Stalina a sdružují se pod názvem Save Stalin. Ti odmítají umělé parkové překážky, stále dávají přednost přirozeným městským kulisám. Problém je, že podstavec bývalé Stalinovy sochy má narušenou statiku, takže jej během pár let čeká nutná oprava. Samozřejmě jde o to, kdo ji zaplatí. Současný investor přislíbil, že finančně podpoří vytvoření podobného prostoru právě na Štvanici, když skejťáci od Stalina zmizí a zbytek peněz si seženou sami.
„Vlastně nevím, proč se celý problém řeší přes média,“ říká Klega. „Kdyby za mnou pan Rejman přišel, mohli jsme se v klidu domluvit, pořád na něj čekám. Rád si přečtu materiály, které nese na magistrát. Budu to já, kdo bude městské radě předkládat návrh řešení situace.“ Prý v něm určitě nebude řešení vyklizením.

***

Co si o hrátkách o skatepark myslíte vy?