Ve čtvrtek do banky [Diskuse]

Každý poslední čtvrtek v měsíci v osm hodin ráno čeká ve dvoře žižkovského domu fronta lidí. Přijeli z celé Prahy i okolí. Uvnitř na ně čeká 500 velkých bílých igelitek s cukrem, moukou, olejem, mlékem nebo čajem. Už rok a půl rozdává POTRAVINOVÁ BANKA chudým početným rodinám s dětmi nejen zboží, které se nedostane na regály supermarketů. "Jsou to základní potraviny plus něco navíc," říká EVA KRŮTOVÁ, jež balíčky rozdává. Dnes například deset vonných stromečků do auta.

V žižkovskŽm domě nesídlí jen potravinová banka. V rámci nadace Naděje, jež banku provozuje, zde sídlí i azylový dům a ubytovna. "Dneska je slabší provoz, jsou prázdniny," říká Krůtová. "Ale většinou rozdáme skoro všechno ještě před polednem. Obvykle přijdou všichni." Připravit balíčky trvá celé pondělí, je jich víc než 500. Banka totiž nefunguje jen v Praze, ale i v Plzni, Litomyšli a Zlíně, kam se pomoc rozváží. "Každý měsíc je to něco jiného," upozorňuje mě muž, zatímco se dívám do igelitky. Obvykle deset až patnáct položek v hodnotě zhruba 600 korun. Podle toho, jaké položky se nadaci podaří sehnat. Třeba i ty vonné stromečky. "Ty se nám podařilo sehnat zrovna tentokrát," usmívá se muž. Hodí se těm, kteří na Žižkov přijíždějí vlastním autem. Pravda, moc jich není.

CO MÁME DNESKA?

Lidé nejrůznějšího věku přicházejí do Naděje s batohy nebo pojízdnými nákupními taškami jako kdysi do Pramenu. Spousta z nich hned na místě kontroluje, co v taškách je. Ženy věci třídí, muži vezmou tašku a jdou. Většina poděkuje, někteří ne. "Už jsme se tu setkali s nejrůznějšími reakcemi," vzpomíná Krůtová. "Někdy říkají, že jsme se nepředali, jindy jsou vděční." Všichni sem přicházejí s občankou. Krůtová má na pultě jmenný seznam, podle kterého se jídlo vydává. "Je to ve spolupráci se sociálními úřady, které lidi vytypovávají," vysvětluje. Pro balíčky nechodí bezdomovci. Pomoc se zaměřuje především na rodiny se třemi a více dětmi, v jejichž rozpočtu tvoří jídlo nejdražší položku. Mnozí sem volají a posílají za sebe někoho jiného. Sestry, bratry, manžely, manželky, děti. Vlakem či autobusem si pro balíčky jezdí až z Říčan, Brandýsa nebo Lysé nad Labem. Pražská potravinová banka funguje od podzimu 2003 ve spolupráci s nadnárodní firmou Kraft Foods, distributorem potravin. Ta Naději dodává zboží, za poslední rok asi za dva milióny korun. Jde většinou o věci, které by se pravděpodobně nestačily prodat v supermarketech a skončily by v kontejnerech. Tuzemská potravinová banka je součástí celosvětového programu pomoci sociálně slabším, Kraft Cares. Ale nejde jen o distribuci potravin, v rámci programu má proběhnout i rekonstrukce sociální jídelny v pražských Emauzích. Nejde ale o žádné zboží z popelnice. "Žádné potraviny nesmějí být prošlé," říká Krůtová. Kromě potravin, které Naději dodá Kraft Foods (převážně jde o kávu, čokolády a nápoje), si banka shání další položky sama, obvykle formou daru.

NEJSTE NA SEZNAMU

Šestatřicetileté matce tří dětí nabídl možnost balíčku sociální úřad. Dostává doplatek do životního minima, měsíčně mají na pět lidí 12 000 korun. Z Prahy-západ sem dnes přijela autobusem poprvé. "Vůbec nevím, co v tašce je," říká. "Ale určitě nám to pomůže." Na rozdíl od ní je potetovaný muž v tílku, jenž přichází po ní, rutinér. S občankou v ruce a bez pozdravu vezme bílou igelitku a odejde. Ve dvoře se zastaví, položí igelitku na zem a začne si prohlížet jednotlivé položky. Pak vytáhne kokosovou tyčinku. "Máte tam rozhodnutí o balíčcích?" ptá se muž z výdeje mladší ženy, jež si taky přišla pro balíček. Žena mu podá papír s rozhodnutím sociálního úřadu. "Máte rozhodnutí o příspěvcích, ale nemáte tam balíčky," říká jí muž. "Vydržte chvilku, já tam zavolám." Když se vrátí, nemá dobrou zprávu. "Bohužel to tam nemáte vyřízené ...," oznamuje. "Ale včera jsem tam byla a řekli mi ...," oponuje žena. "Teď jsem s nimi mluvil, nemáte na balíček nárok. To není automatické, když berete příspěvky. Musí vás ještě zvlášť vybrat na balíček." Žena je na Žižkově už potřetí. Poprvé balíček dostala, podruhé ne. Dnes taky ne. "Výdej končí v pět odpoledne," snaží se rozehnat trapnost situace paní Krůtová. "To už tady ale skoro žádné balíčky nejsou." h

Co si o činnosti potravinové banky myslíte vy?