Bende Ende [RX Diskuse]

Předminulou neděli postoupil do finále druhé řady soutěže Česko hledá SuperStar nezaměstnaný truhlář PETR BENDE (27) z Újezdu u Rosic. Pěvecký objev z jižní Moravy ale není zase tak úplně bezprizorný: v době, kdy se hlásil do SuperStar, měla vyjít jeho první deska. Bende už nějaký ten rok vystupuje jako profesionální zpěvák, i když se to snaží všemožně tajit a bagatelizovat. Odpovídá to pravidlům SuperStar? DISKUSE: Je správné, že se soutěže Česko hledá SuperStar mohou zúčastnit i profesionální zpěváci, kteří nemají momentálně smlouvu s žádným vydavatelstvím?

Předminulou neděli postoupil do finále druhé řady soutěže Česko hledá SuperStar nezaměstnaný truhlář PETR BENDE (27) z Újezdu u Rosic. Pěvecký objev z jižní Moravy ale není zase tak úplně bezprizorný: v době, kdy se hlásil do SuperStar, měla vyjít jeho první deska. Bende už nějaký ten rok vystupuje jako profesionální zpěvák, i když se to snaží všemožně tajit a bagatelizovat. Odpovídá to pravidlům SuperStar?

Začátkem prosince, tedy už během druhé řady SuperStar, vystupoval finalista soutěže Česko hledá SuperStar Petr Bende jako předskokan slovenské skupiny No Name na jejím českém turné. To organizovala třebíčská agentura D. A. N. Production, která není Bendemu neznámá: zastupuje totiž i jeho. Díky ní zpíval nejen na koncertech No Name, ale také se skupinami Čechomor a Fleret.

ČESKÝ "BRYAN ADAMS"

Petr Bende se hudbě věnuje od třinácti let, zhruba před pěti lety začal objíždět folkové festivaly a v roce 2001 zdárně nastartoval kariéru jako předskokan na koncertních šňůrách známějších českých a slovenských kapel. Začal u Martina Maxy, pokračoval s Kamelotem, Buty, Čechomorem... Kdosi o něm prohlásil, že je jako "český Bryan Adams" (což později papouškovala řada médií stižených mánií SuperStar). Agentura D.A.N. Production si od nadějného mladého muzikanta slibovala víc: vždyť si kromě zpěvu sám píše hudbu i texty, dokáže hrát na několik hudebních nástrojů. Před dvěma lety tedy přišla s nápadem vydat jeho debutové album, v říjnu 2003 začal Bende natáčet v pražském studiu Sono. Předpokládaný termín vydání: únor 2004. Vydavatelem měla být společnost Venkow Records. Jenže pak se to celé zkomplikovalo. Firmu Venkow Records pohltilo větší vydavatelství, Universal Music, které Bendemu sice vydalo singly "Ty&já" a "Chvíle" a pustilo je do rádií, ale na desku nedošlo. Původní šéf Venkow Records Zdeněk Kovařík se totiž s Universalem rozešel a loni na jaře si založil nové vydavatelství Brother Records, ke kterému odešla většina interpretů původního Venkow Records včetně Petra Bendeho. I když, jak se to vezme. Když jsem se pana Kovaříka ptal, jak se věci mají a zda Bende smlouvou s hudebním vydavatelstvím neporušil pravidla soutěže Česko hledá SuperStar, odpověděl mi: "Petr Bende nikdy neměl podepsaný kontrakt s Venkow Records ani Universalem, šlo o spolupráci s agenturou D.A.N. Production, se kterou se domlouvalo, že se mu vydá deska. K tomu ale nikdy nedošlo."

LUBOŠ Z WEBU

Nedošlo, ale to neznamená, že natočená deska zmizela kdesi ve vzduchoprázdnu. Na webových stránkách Petra Bendeho (www.
petrbende.cz) je dokonce zveřejněná grafická podoba jejího bookletu a jakási Martina D. na diskusním fóru odpovídá čtenářce Lence: "(Petr Bende) CD nemá, protože se vydání pořád odkládalo a v současné době vyjít ani nemůže, jelikož se Péťa účastní Superstar. Vydal jen singl. Ukázky písniček, které budou na CD (asi si na něj ještě chvíli počkáme), si můžeš poslechnout -- odkaz LIVE!" To ale Bendemu nijak nebrání v dalším koncertování. V únoru, tedy v době, kdy už bylo jasné, že bude bojovat o účast ve finále druhé řady SuperStar, dokončuje turné se skupinou No Name. Na svých stránkách k němu píše: "V únoru už netrpělivě čekáme na zbylé čtyři koncerty s No Name, a hlavně na Vás ... Datum a místa jsou na webu. Ještě chystáme 5. 3. 2005 koncert v Hodoníně, ale informace ještě upřesním ..."
Na rozdíl od podzimu ale Bende koncerty na webu nijak nerozebírá, což se pochopitelně nelíbí jeho příznivcům. Jeden z Bendeho přátel jim odpovídá: "Ahoj, omlouváme se Vám, že je nyní na stránkách málo nových informací. Není v současné

době jednoduché zveřejňovat nejnovější záležitosti okolo Petra i přesto, že je jich mnoho. Vše, co se nyní děje, Vám budeme, i když zpětně, reprodukovat. Během příštího týdne zveřejníme Petrovy postřehy z druhé části tour s No Name. Už brzy (termíny jsou v koncertech) vystoupí Petr na čtyřech koncertech s No Name. Hlavně mu všichni držme palce v týdnu od 7. března! Luboš z webu."
Luboš z webu není nikdo jiný než jednatel agentury D.A.N. Production Luboš Denner. Zmíněný příspěvek psal 28. ledna, ale slibované postřehy z druhé části tour s No Name se na webu neobjevily. Naopak, z osobních stránek Petra Bendeho postupně zmizely některé informace: například o tom, kolik stojí jeho vystoupení, že čeká vydání prvního alba nebo že stránky spravuje firma D.A.N. Production.

NOVA: NO A?

Pro televizi Nova ani pro Úřad práce Brno-venkov, dislokované pracoviště v Rosicích, kde je Bende registrován jako uchazeč o zaměstnání od loňského března, to není zrovna veselé zjištění. Když jsem se dovolal tiskovému mluvčímu SuperStar Adamu Kotalíkovi a zeptal se ho, zdali pravidla umožňují soutěžit profesionálním zpěvákům, tedy lidem, kteří se zpěvem živí, hned věděl, odkud vítr vane: "Vy asi máte na mysli toho, co postoupil minulou neděli, co? Už se na něj ptali z Blesku. Probírali jsme to s ním, hlavně smlouvu s Universalem. Mám od nich fax, že ji vypověděli." O Bendeho spolupráci s třebíčskou agenturou Kotalík nevěděl: "Podívám se do pravidel. Zítra vám zavolám."
Nazítří se od Kotalíka dozvídám, že Bende splňuje naprosto všechny podmínky soutěže: "Máme taková čtyři základní pravidla: soutěžícímu musí být od 16 do 28 let, musí být trestně bezúhonný, nesmí mít podepsanou exkluzívní smlouvu s nějakým hudebním vydavatelstvím a musí umět bezproblémově komunikovat v češtině." Ptám se tedy, jestli Nově nevadí, že se Petr Bende živí jako profesionální zpěvák. Odpověď Adama Kotalíka mě překvapuje: "Ne. Vždyť i Martina Balogová z první SuperStar zpívala po barech." Zpívání po barech a kariéra předskokana na celostátních turné, notabene ve chvíli, kdy mu chce nějaké velké hudební vydavatelství vydat debutové album, jsou sice o něčem úplně jiném, ale budiž. Vytahuji poslední eso z rukávu: co říká Nova na to, že Eurotel nabízí Bendeho singl "Ty&já" jako placenou melodii pro mobilní telefony? "Ani to nám nevadí," odpálkuje mě Kotalík (Eurotel je jedním ze sponzorů SuperStar).
V sobotním magazínu deníku Právo Petr Bende prohlašuje, že se nepovažuje za profesionálního zpěváka: "Beru to jako obrovskou zkušenost, a navíc si ve svých letech vůbec nepřipadám jako profík. Profík za hudbu bere peníze, já se snažím jezdit všude a je to většinou úplně zadarmo." Stačí projít Bendeho webové stránky a i méně inteligentnímu čtenáři musí být jasné, že zpívání na Globus Tour před hypermarkety po celé republice asi nebude akce "za hubičku" stejně jako vystupování na různých vinobraních, trnkobraních a pivních slavnostech, které Bende objíždí se svou kapelou Petr Bende Band. A pak jsou tu soukromé akce, jako mejdan Coca-Coly v brněnském Boby centru nebo slavnostní otevření pivovaru v Dalešicích.
Petr Bende na přímé otázky Reflexu přes mluvčího Kotalíka odpověděl, že za žádný koncert neinkasoval honorář, a naopak se s kamarády z kapely dělil o náklady spojené s vystupováním na desítkách koncertů po celé zemi. Jeho singly ovšem nasadilo několik rádií, Bende se tak automaticky dostal na listinu Ochranného svazu autorského (OSA) a ten mu musí vyplácet honoráře za všechny veřejně odehrané písně. Jistě, smlouva nemusí být přímo na Petra Bendeho. Mohla ji podepsat agentura D.A.N. Production, pro kterou je zpěvákův postup do finále SuperStar něco jako úspěch ze světa snů. Existuje reálná šance, že by se mohl z venkovských tancovaček a předskokana větších kapel konečně vyšvihnout výš. Deska je připravená, stačí ji jen v příhodný čas vrhnout na trh. Není to vynikající strategie? Narušit by ji mohlo jedině tak hudební vydavatelství Sony Music/BMG, partner Novy, které má přednostní právo na smlouvy se všemi dvanácti finalisty druhé řady SuperStar. Jenže to D.A.N. Production vadit nemusí, ta se zabývá přímým zastupováním interpreta, nikoli vydáváním jeho desek. Čili se může domluvit s kýmkoli.

DOPIS OD BENDEHO

Co na to říká Petr Bende a jeho manažer Luboš Denner z agentury D.A.N. Production? S Dennerem jsem se měl sejít v neděli v podvečer v Třebíči. Tři hodiny před schůzkou mi volá jeho manželka, že musí schůzku zrušit, protože "muž je na jednání na Orlíku a v žádném případě se nestihne vrátit. Ani mu nevolejte, není tam žádný signál." Petr Bende je nejprve nedostižný, na písemné otázky později odpovídá formou dopisu přes mluvčího SuperStar Kotalíka. Protože ho podle pravidel nemohu doslova citovat, pokusím se o zkrácenou parafrázi: v roce 2003 zprostředkovali Bendeho kamarádi z D.A.N. Production jednání s firmami Venkow Records a Universal Music. Agentura uzavřela s vydavatelstvím smlouvu o vydání desky Čaroděj. V únoru 2004 ale spolupráce skončila (Kovařík odchází z Universalu a zakládá si Brother Records). Kamarádi z D.A.N. Production předávají natočené singly skupinám Čechomor a No Name a ty Bendemu umožní vystoupit na jejich koncertech jako předkapela.
A teď ta nejdůležitější část: Bende nikdy nebyl zaměstnancem D.A.N. Production a za své koncertování prý nikdy neinkasoval žádné peníze. Naposledy pracoval pět let jako obchodní zástupce, ale od loňského března je registrovaný na Úřadu práce Brno-venkov v Rosicích. Za profesionálního zpěváka se nepovažuje a je přesvědčen, že splňuje podmínky soutěže. "Když to přeženu, tak by nám nevadilo, kdyby se do SuperStar přihlásila Monika Absolonová, kdyby splnila podmínku věku a neměla aktuálně podepsanou smlouvu se žádným hudebním vydavatelstvím," řekl mi k tomu mluvčí soutěže Kotalík. "Lidí, jako je Petr Bende, kteří mají zkušenost s komerčním vystupováním za peníze, se letos do SuperStar přihlásilo mnohem víc."
Takže SuperStar není o hledání nových, neznámých talentů? Kdyby bylo Karlu Gottovi méně než 28 let a na dobu SuperStar vypověděl smlouvu s hudebním vydavatelstvím, mohl by se taky přihlásit? Adam Kotalík přitakává: "Je ale otázka, jestli by ho diváci brali jako nový objev. Oni hlasují a rozhodují o tom, kdo postoupí."
Inu, i to je možné: že se ze SuperStar stane tak trochu skladiště neúspěšných lokálních hvězdiček s dobře vykalkulovanou marketingovou strategií.

DISKUSE:
Je správné, že se soutěže Česko hledá SuperStar mohou zúčastnit i profesionální zpěváci, kteří nemají momentálně smlouvu s žádným vydavatelstvím?