Postav dům, poraž strom [RX Diskuse]

Vloni a předloni nelegálně padly 102 stromy před prodejnami obchodního řetězce LIDL na devíti místech v republice. Ještě před pár dny se zdálo, že neuvěřitelná kauza je uzavřená. Není. Na staveništi prodejny v Kladně zbyly jenom pahýly po desítkách keřů. A další spor o stromy před obchodem se rozhořel v Lovosicích. DISKUSE na téma: Považujete zákaznický bojkot za možnost, jak ovlivnit chování velkých firem?

Vloni a předloni nelegálně padly 102 stromy před prodejnami obchodního řetězce LIDL na devíti místech v republice. Ještě před pár dny se zdálo, že neuvěřitelná kauza je uzavřená. Není. Na staveništi prodejny v Kladně zbyly jenom pahýly po desítkách keřů. A další spor o stromy před obchodem se rozhořel v Lovosicích.

Foto
Jako si Edmond Dante`s ve věznici opakoval jména tří nepřátel, kteří ho chtěli zlikvidovat, může si ekolog nevěřícně mumlat: Sokolov, Chomutov, Mariánské Lázně, Dobříš, Kladno ... A může přemýšlet o tom, zda je v téhle zemi možné cokoliv.
Staletá lípa padla v Chomutově zřejmě v noci v listopadu minulého roku. Po půlnoci či nad ránem řádily motorové pily v aleji javorů i v Sokolově. To v Mariánských Lázních kácelo komando chlapíků s pilami dokonce před svědky. Když se lidé už příliš zajímali o to, co dělají, nastoupili dřevorubci do vozů a odjeli. To vše se stalo během dvou týdnů.
Foto
Novináři jednotlivé případy dali dohromady, spočetli pokácené stromy a ukázali, že před LIDL se kácí už od roku 2002. Následně i policisté v Chomutově dospěli k závěru, že případy by mohly spolu souviset. Vyžádali si podklady od kolegů a snažili se nalézt společné rysy těchto kriminálních činů.
"Jediným společným prvkem byla ovšem domněnka, že nelegální kácení by mohlo mít společného pachatele. A to nestačilo k tomu, aby se z této věci stal celostátní případ. Kdyby bylo vyšetřování centrální, mělo by to pochopitelně svoje výhody: jednotlivé policejní obvody mohly například dostat předem informace a mohly se zaměřit na staveniště firmy LIDL. Třeba v Chomutově se podařilo zachytit pachatele kamerou městské policie. Jenže bylo už pozdě, záznam je nezřetelný. Kamera byla obrácená v jiném směru, a než ji služba natočila ke staveništi, bylo po všem," řekl mi chomutovský kriminalista Jiří Kindl.
Mluvčí Policejního prezídia potvrdila: Případ nebyl vyšetřován jako celek. A vyšetřen nebyl. Nebyla vyhlášena ani celostátní pátrací akce, neboť popisy pachatelů byly nedostatečné. Nepomohla ani strážní služba najatá firmou LIDL. Jak mi řekl Kindl, strážní fungují jen ve dne. V Chomutově sice měli i noční služby, ale asi měsíc před pokácením lípy s nimi firma sepsala novou smlouvu a podle ní měla zájem pouze o denní hlídání.
Foto
Bez ohledu na to, co si mysleli jednotliví kriminalisté, se policejní vyšetřování fakticky zastavilo u hypotézy, že skutečnost, že neznámí pachatelé káceli stromy a řezali keře devětkrát na staveništi jedné firmy, je náhodným zřetězením událostí.
Hypotéza samotné firmy je košatější: buď je to tak, jak vyšetřila policie, tedy nijak. Nebo se někdo snaží LIDL záměrně poškodit. Firma samozřejmě odmítá, že by předem o kácení byť i jen věděla. "Společnost LIDL je známa svou agresívní politikou zamířenou na nejnižší možné ceny. Z toho plynou dvě skutečnosti - společnost je velkým konkurentem všech supermarketů a hypermarketů, a pokud chcete dosáhnout nejnižší ceny, nebudete zvyšovat náklady společnosti kácením stromů," vysvětlila mi mluvčí LIDL Jana Jabůrková. Neboli: náznak, že konkurence by mohla mít zájem na diskreditaci firmy LIDL, a tvrzení, že snad jen blázen by utrácel za kácení stromů.

REKLAMA A STROMY

Foto
Slova Jany Jabůrkové nemají logiku. LIDL totiž chtěl utrácet peníze za kácení stromů zcela oficiálně. Žádal příslušné úřady o povolení ke kácení na staveništích, někde uspěl, jinde nikoliv. Není bez zajímavosti, že některé z nelegálně pokácených stromů jsou totožné se stromy, o jejichž poražení firma předtím neúspěšně požádala. Navíc je pochybné, zda není investice do kácení stromů mnohonásobně vyvážena účinností reklamy, kterou získávají obchody bez stromů v okolí: lépe je vidět na reklamní nápisy, na budovu, na reklamní poutače. Stromy či keře mohou také překážet pohodlnému příjezdu k prodejně či rozšiřování parkovacích ploch. A bezproblémové parkování může výrazně zvýšit každodenní zájem o nákupy.
Tuto "filosofii" firmy LIDL jasně dokládá zatím poslední případ: spor o stromy na staveništi firmy v Lovosicích. LIDL požádal o pokácení několika stromů včetně vzrostlého zdravého topolu s odůvodněním, že překážejí stavbě, a zejména topol že brání umístění reklamního poutače. LIDL pak v Lovosicích požádal ještě o další mýcení a srovnání břehu nad mezinárodní silnicí s tím, že nyní není na prodejnu ze silnice dobře vidět. Stromy a břeh nad vozovkou přitom i podle silničářů slouží jako hluková bariéra.
Lovosičtí úředníci líčí jednání se zástupci firmy LIDL jako nelehké. "Povolili jsme nakonec poražení čtyř stromů a topolu. Vnímali jsme to jako kompromis. LIDL neustále stupňoval požadavky a my jsme zásadně proti zrušení náspu nad vozovkou. Není jednoznačné, zda je umístění poutače dostatečným důvodem pro pokácení stromu, ale jak říkám, byl to kompromis," řekla mi Markéta Povová z odboru životního prostředí v Lovosicích. Roderick Slavík z místní pobočky Českého svazu ochránců přírody má jasno: "Já sice úředníky chápu, mají to těžké, musejí poslouchat městskou radu, ale pokácení topolu kvůli reklamě je naprostá nehoráznost. Také se proti tomu odvolám ke krajskému úřadu." Podobný názor zastává sdružení Děti Země. To ve svém prohlášení přímo říká, že tento důvod k pokácení stromu je nezákonný.

PACHATEL NEZNÁMÝ?

Foto
Právě se sdružením Děti Země uzavřel LIDL v minulém roce smlouvu, v níž se přihlásil k morální zodpovědnosti za nelegální kácení na svých pozemcích a slíbil, že za každý padlý strom nechá vysadit deset nových. V jednom z bodů smlouvy se také zavázal, že "bude v budoucnu usilovat o maximální ochranu stromů na svých pozemcích v rozsahu platných právních předpisů České republiky". Stromy LIDL sází, smlouvu, zdá se, neplní. Poutač je mu nad topol.
A k tomu se samozřejmě přidává ještě nová varianta mýcení před firmou LIDL - v Kladně padly na staveništi desítky překážejících keřů. Firma to samozřejmě nechtěla, ale na rozdíl od předchozích případů je pachatel známý - je to stavební firma, která prodejnu staví. Viník uznal chybu, LIDL odpovědnost a věc se řeší ve správním řízení.

SHRNUTÍ:

Je několik možností, jak si kácení před prodejnami vysvětlit:
1. To, že se to stalo devětkrát u téže firmy, nic neznamená. Je to náhoda.
2. Konkurence se snaží řetězec poškodit
3. LIDL dělá z veřejnosti i policie blbce a kácí, jak se mu zlíbí.
Nejpravděpodobnější mi osobně připadá bod tři. I když vím, že pro toto tvrzení neexistují důkazy. Ale náhodu vylučuji jako naprosto nepravděpodobnou. Hypotéza o škůdci z řad konkurentů mě nepřesvědčuje proto, že konkurenti by byli hloupí - výsledkem celé kauzy je totiž zvýšená viditelnost budov a poutačů firmy LIDL a slušná reklama v médiích. Jak známo, není ani negativní reklama špatná, zvlášť s určitým časovým odstupem a mezi lidmi, kteří vnímají média jen velmi povrchně. Navíc: svým počínáním třeba v Lovosicích potvrzuje LIDL, že mu stromy opravdu překážejí.¨

Diskuse na téma:
Považujete zákaznický bojkot za možnost, jak ovlivnit chování firem?