Pryč s pivními turisty [RX Diskuse]

Nárůst turistického ruchu v Praze ekonomové i obchodníci hodnotí více než kladně, vždyť turisté přivážejí peníze. Kolik ale činí reálné vyčíslení ekologických dopadů pivní turistiky, jež v Praze převažuje? Slovo ekologie užívám oprávněně, je to věda, která se zabývá vztahem organismů a jejich prostředí a vztahem organismů navzájem. Pražané i turisté nesporně jsou organismy a město prostředím. DISKUSE: Co bude pro naši zemi lepší? Více turistů, nebo úložiště jaderného odpadu? Co bude pro naši zemi lepší? Více turistů, nebo úložiště jaderného odpadu?

Nárůst turistického ruchu v Praze ekonomové i obchodníci hodnotí více než kladně, vždyť turisté přivážejí peníze. Kolik ale činí reálné vyčíslení ekologických dopadů pivní turistiky, jež v Praze převažuje? Slovo ekologie užívám oprávněně, je to věda, která se zabývá vztahem organismů a jejich prostředí a vztahem organismů navzájem. Pražané i turisté nesporně jsou organismy a město prostředím.

Foto
"My žijeme v Praze, to je tam, kde se jednou zjeví duch sám!" zpívali Plastici v písni Magické noci. Ve stejné písni se praví: "Magické noci počal čas ..." - spíš ale odvál.
Pro Prahu dnešních dní bohužel platí spíše druhý citát, magii města odváli turisté. Ne "turisté obecní", leč specifický pražský turista - turista pivní, přilákaný lácí piva, kořalek a prodejných ženštin či chlapců.
Foto
"Metropoli České republiky navštívilo v loňském roce o 20,5 procenta turistů více než v roce 2002, kdy Českou republiku v závěru turistické sezóny ochromily ... vyšel jako před lety, za romantických dob, leč ne v říjnovém sychravém večeru jako v pubertě, ale v sobotním odpoledni ze stanice metra Malostranská a stoupal po schodech na Hrad. Nabídka nevkusných suvenýrů jej nepohoršovala, chodec věděl, že nabídku vytváří poptávka, a viděl turisty proti němu z Hradu scházející a divil se, že na stáncích nenabízejí gumové vibrátory s pražskými motivy, neb okometrickým odhadem by řada turistů v podobném zboží nalezla neskrývané zalíbení. A byli to všechno turisté ještě víceméně slušní, evropští, takoví tupí starší dělníci (hlavně z Německa), většinou penzisté, asijští zase vytvářeli poněkud mravencoidní skupinky organizovaného chování. Kdyby jen takoví jezdili ... Teprve na Hradě zaznamenal chodec, že na rámu sedí muž, který nepůsobil dojmem, že radno jej oslovit, a vedle něj plně přírodní blondýna v zrcadlových černých brýlích, nápadně drženou cigaretkou a potetovanou tou částí těla, kde záda začínají ztrácet slušný název. A ta žena jako by byla logem panoramatu Prahy 2004.
Kráčel dolů Nerudovkou mezi davy a v půli kopce míjel anglofonní děvu o hmotnosti zhruba sto šedesáti kilogramů, která vlekla dvé igelitek, v každé snad osm kartónů cigaret. Záhy pochopila, že ji chodec fotí s nekalým úmyslem, a ne do Vogue, i prchla v tuku vlnění.
Michal Prokop v chodcově pubertě zpíval, že "to pro tebe král Karel IV., má lásko vlasatá, dával do malty žloutek a mrhal úsilím a pruty ze zlata". Nyní zde v davu oslovená anglofonní trojice mužů kriminálně závadového zevnějšku, z níž táhlo jak ze sudu, zapózovala do objektivu a chodec pokračoval Královskou cestou.
Po řadě dalších podobných seznámení byl chodec na pokraji sil. Oslovil řadu lidí a vyfotografoval si je - převažovali britští a italští turisté; turisté němečtí, kterých je nejvíc, se podle německých filmů o pedofilii zdržují v České republice spíše v soukromí. Pod vlivem byli podle toho, jak z nich táhlo, všichni oslovení - kromě důchodkyň, jež chodec neoslovoval. Převažovalo pivo. Chodec šel na kávu.

Papír hoří!

Foto
Dal si ji v tetovacím studiu u Staroměstského náměstí a napadlo jej, že si nechá dobarvit jednu kherku na ruce. Slovo skutkem učiněno jest a tatér vypráví: "No včera tu byla skupina Italů ... Chtěli větší kherky, domluvili jsme cenu se slevou, za pět tisíc, dělal jsem na tom celý odpoledne, a pak vytáhli pětikilo. Že se jako spletli. Dostali jsme z nich nakonec tři litry. Zkus jim říct, ať to tady nechaj', když nemaj' na zaplacení ..." Opálený elegán s knírem, obut do automobilu zn. Ferrari. Pravzor Itala. Joj.
Čerstvě potetován potkal chodec na Malém rynku leskle koženkového ouchylu v leskle koženkovém tílku a slipech. Nevím, jak se ona deviace jmenuje, ale i ve vyspělých zemích chodí podobně postižení muži takto oblečeni pouze ve specializovaných klubech. S potěšením mi do objektivu ukázal prdelku a sdělil, že je Skot. Několik Japonců sedících na umělohmotné krávě mi pak přišlo až dojemně normální.
Foto
Gentleman v tvídu, důstojně pokuřující u krbu nad knihou - pravzor Brita. Joj! Tahle partička, sedící v zahradní hospodě hned vedle vchodu do Karlovy univerzity, byla amatérský ragbyový tým z Walesu. Bez vyzvání a z vlastní iniciativy mi začali poté, co jsem se představil, jeden po druhém bučet do objektivu. Ale ragby hrajou určitě dobře.
V mém dalším oblíbeném podniku v centru si pak stýskám barmanovi na viděné. "Předevčírem přišla parta Angličanů, objednali si piva, pak si přinesli ze záchodu kolo toaletního papíru a natrhali asi metr dlouhý kusy. Že budou hrát hru. Svlíkli si kalhoty, vždycky si dva strčili papír do zadku, třetí jim ho zapálil a oni s ním běhali kolečko kolem hospody. Ale když dohráli a já jim dal koště, všechny ty ohořelý papíry zametli. A některejm ty zadky fakt ohořely ..."

ČTVRTÁ cenová Evropy

Foto
To, jaké turisty v Praze máme, není funkcí snadné dostupnosti drog. Takovou sodu v Amsterodamu nemají. Kvalita pražských návštěvníků je dána lácí piva a sexuálních služeb, která prostě láká primitivy. Naše hlavní město se stává čtvrtou cenovou skupinou Evropy. Vábí klientelu z nejnižších vrstev, které sem ovšem přijíždějí za zábavou pro ně adekvátní - chlastem a nevěstinci. Užít to, na co by doma nikdy neměli.
Kde jsi, Praho s prsty deště, dnes ragbyovými mužstvy poblitá, Praho Kafkova, který jsi zde dnes na tričkách prodávaný, Praho poetické erotiky Toyen a Drtikolovy, dnes pokleslé do formy pouličních neónových reklam bordelů? Dopady pivní turistiky jsou z ekologického hlediska strašlivé a naprosto nepřijatelné, nevratně narušují původní ráz přírody a krajiny města Prahy.
Nebylo by pro naši vlast lepší zavést na hranicích přísné kontroly vzhledu a inteligence přijíždějících, výrazně zvýšit ceny piva a sexuálních služeb pro cizince a namísto podpory pivní turistiky v České republice budovat komerční trvalé úložiště jaderného odpadu, které nadělá výrazně méně ekologických škod než turistika nižších tříd západních zemí, a přitom peněz vydělá ještě víc?

Diskuse na téma:
Co bude pro naši zemi lepší? Více turistů, nebo úložiště jaderného odpadu?