Holanďané před branami [RX Diskuse]

"V rámci přesunů obyvatelstva uvnitř Evropské unie se počítá s tím, že lidé z přelidněného Holandska budou mít zájem najít nový prostor k životu, a tady je ho dost. Navíc soužití Holanďanů a Čechů se ukazuje jako bezproblémové. A my se snažíme být na to připravení," vysvětlil mi po několikahodinovém dohadování s místními obyvateli v kině v Teplicích nad Metují podnikatel Michael Mikšovský, proč jeho firma plánuje na okraji města výstavbu "holandské vesničky" se třiceti domy. Připadá vám to za vlasy přitažené? Omyl. Ve východních Čechách jsou holandské vesničky už několik let reálně existujícím fenoménem, který zjevně čeká velmi slušná budoucnost. DISKUSE: Co si myslíte o "holandských vesničkách"?

"V rámci přesunů obyvatelstva uvnitř Evropské unie se počítá s tím, že lidé z přelidněného Holandska budou mít zájem najít nový prostor k životu, a tady je ho dost. Navíc soužití Holanďanů a Čechů se ukazuje jako bezproblémové. A my se snažíme být na to připravení," vysvětlil mi po několikahodinovém dohadování s místními obyvateli v kině v Teplicích nad Metují podnikatel Michael Mikšovský, proč jeho firma plánuje na okraji města výstavbu "holandské vesničky" se třiceti domy. Připadá vám to za vlasy přitažené? Omyl. Ve východních Čechách jsou holandské vesničky už několik let reálně existujícím fenoménem, který zjevně čeká velmi slušná budoucnost.

Foto
"Kampak, pánové?! Jste tady ubytováni?" Mladý muž, který vyšel z tradičně vyhlížejícího krkonošského domu s nápisem Recepce, se tvářil nekompromisně. Obešli jsme totiž závoru, za níž stoupá asfaltka do kopce k osadě, které se tu, v Čisté u Černého dolu v Krkonoších, říká Šmoulov. Je to docela přiléhavé pojmenování. Čtyřicet dva domky rozeseté po stráni připomínají ze všeho nejvíc luxusnější pionýrský tábor. Je dokonce ještě o něco sterilnější než satelitní městečka okolo velkých měst, a že to je opravdu silná konkurence. Oficiálně se to tu jmenuje Villa park Happy hill. "Ne, nejsme tu ubytováni, jen jsme se chtěli podívat." Pan David Richtr ze správcovské firmy, která má tenhle areál na starost, byl vlastně ochotný, vysvětlil nám alespoň základní věci, i když spěchal. Ale drobný konflikt u závory přesně charakterizoval, v čem je vlastně problém. I když se investoři snaží, holandské vesničky zatím rozhodně s původním prostředím nesplývají. Je to zvláštní zóna za závorou, kam jezdí skoro výhradně cizinci. Jiný svět, který přes všechnu snahu působí jako turistické ghetto. Nakonec vás sem pustí, ale až po lustraci, jestli nebudete na obtíž movité klientele.

Z RAJCHÉŘOVA DO TEPLIC

Foto
Pamatujete na kauzu Rajchéřov? V polovině devadesátých let se rozhodl holandský podnikatel postavit na katastru zaniklé obce Rajchéřov u rakouských hranic první rekreační park v České republice. Tvrdil, že půjde o domy v historickém slohu, že půjde o "druhou Telč", a tenhle naivismus spolu s ryze českou nedůvěrou k čemukoli neznámému jeho záměru podrazil nohy. Z Rajchéřova po mnohaletém dohadování sešlo, ale mezitím se velmi podobné projekty uchytily bez mediální pozornosti na druhé straně Čech. Rekreační parky orientované především na holandskou klientelu vznikly u Nové Paky, v okolí Krkonošského národního parku - u Černého Dolu a v Javorníku. Ve Stárkově na Broumovsku. Nové projekty se chystají. V Čisté u Černého Dolu, kde dosavadních dvaačtyřicet domků stojí na zhruba pětihektarovém pozemku, navrhla obec zastavět dalších dvě stě dvacet hektarů. V Horních Teplicích se chystá výstavba patnáctihektarového areálu. O dalších holandských vesničkách v Podkrkonoší se mluví. Vedení národního parku podobné projekty na svém území odmítá, ale obce to řeší tím, že rekreační parky plánují buď v ochranné zóně parku, kde KRNAP nemá právo veta, nebo těsně za jeho hranicemi. Není to ale zbytečný rozruch? Podobné "rekreační tábory" u nás přece existují už desítky let a nikdy z
Foto
toho nikdo nevyráběl "fenomén" a mezinárodní problém. Je nutné uznat, že rekreační parky a holandské vesnice opravdu jsou nový fenomén těžko srovnatelný s chatkovým táborem u Lužnice. Důvodů je hned několik a dají se jasně ilustrovat na případu Villa parku v Čisté. Ten existuje pět let a vznikl tak, že investor, za nímž stály holandské peníze, nakoupil pozemky, postavil vzorový dům a klienti si mohli vybrat parcelu. Domy se staly jejich vlastnictvím. Tedy přesněji, protože zatím pořád ještě soukromé osoby bez státní příslušnosti u nás nemohou vlastnit nemovitosti, domky vlastní firma, jejímiž jsou podílníky. Většina vlastníků jsou Holanďané, kteří sem jezdí "do svého" a v termínech, kdy tu nejsou, správcovská firma pronajímá domy komukoli. Kromě toho areál udržuje a hlídá. Ceny jsou přijatelné. Za vybavený domek pro šest osob s obývákem a třemi ložnicemi zaplatíte za týden mimo sezónu zhruba šest tisíc korun, v sezóně - zimní i letní - něco přes patnáct. To je spíš méně, než kolik by vás stálo bydlení v některém z místních penziónů. Klientela je výhradně zahraniční, z osmdesáti devadesáti procent holandská. Obec je novým projektem nadšena, ročně jí přináší na rekreačních poplatcích okolo dvou set tisíc, další příjem budou znamenat daně z nemovitosti a je tu zhruba pět až deset pracovních míst. Problémy prý nebyly žádné, jen bylo nutné instalovat závoru u vchodu, protože místní mládež údajně na asfaltových cestách mezi domky pořádala rallye. Nové projekty jdou ale ještě dál: od šmoulího pionýrského tábora k opravdovému pokusu o rezidenční bydlení. Právě takový je projekt v Horních Teplicích.

KUPTE SI SVŮJ KLID

Foto
"My si myslíme, že tenhle projekt Horním Teplicím nic dobrého nepřinese. Hlavní devízou je tam rozptýlená zástavba s velkými prolukami, to, že otevřete dveře od baráku a vyjdete rovnou na louku nebo do lesa," vysvětloval u dataprojektoru Jiří Malík z občanského sdružení Přátelé Horních Teplic, které výstavbu areálu odmítá. Hlavní výhrady? Příliš mnoho aut na příliš úzké silnici, ztráta venkovského klidu a domy, které s původní zástavbou nepůjdou dohromady. Jeho předřečník Michael Mikšovský z firmy Morgen Flur, která výstavbu připravuje, naopak argumentoval sto osmdesáti milióny, které hodlá jeho firma investovat, opravenou silnicí, novou kanalizací a pracovními místy. Starosta Teplic projekt podporuje a je kvůli němu ochoten změnit územní plán, protože nové domy mají stát na pozemcích, kde se původně s výstavbou nepočítalo. Oponenty z Horních Teplic považuje za potížisty, co jsou vždycky proti všemu, a říká jim, že pokud se jim nelíbí nová výstavba, mají si koupit svůj klid. Tedy pozemky v okolí jejich domů, pokud nechtějí, aby na nich někdo stavěl. Oni oponují, že nejsou proti výstavbě na volných parcelách, jen si myslí, že podobné ghetto s obcí nikdy nesplyne. A tak dál. Debata odehrávající se v úterním pozdním odpoledni v setmělém teplickém kině byla dlouhá a nepříliš konstruktivní. Sem tam někdo vyzýval ke kompromisu, ale stačilo se podívat na počítačovou simulaci nové části obce, aby bylo jasné, že tady žádný kompromis možný není. Horní Teplice jsou typická údolní lánová ves. Podél potoka v mělkém údolí stojí roztroušená stavení. Na konci projektant přikreslil obří obdélníkový "nádor", kde by na poměrně velkých pozemcích mělo stát třicet nových domů. Na počítačovém obrázku je vidět velká centrální plocha, kde bude stát dům správce a malý obchod a okolo několik dalších "návsí", kolem každé čtyři pět domů. Je z toho patrná snaha narušit umělost podobných projektů, ale výsledek není příliš přesvědčivý. U nás najdete
Foto
vlastně jen dva typy vesnic, lánové - domy podle silnice - nebo návesní - domy do kruhu či čtverce kolem návsi. Cokoli jiného vnímáme nepatřičně. V lepším případě jako vilovou čtvrť, v horším jako Šmoulov. "My jsme si vědomi, že nemůžeme těm lidem nabídnout něco tak umělého, jako je třeba v Černém Dole," vysvětloval mi pan Mikšovský, když veřejná debata skončila. "Je jasné, že musejí mít větší pozemky, že ty domy musejí mít plot. Nejde nám o to, přitáhnout sem na týden rekreanty. Ty domy budou mít konkrétní vlastníky a chceme, aby tu trávili dejme tomu alespoň polovinu roku. Aby přinesli peníze, protože budou využívat místní obchody a služby. A chceme, aby každý dům byl trochu jiný a aby vycházel z architektury, která je pro tenhle region typická." "A nebylo by možné postavit ty domy každý zvlášť na parcelách uvnitř obce?" zkoušel jsem hledat kompromis. "Ne, musíme ten areál hlídat, sekat a udržovat, musíme sem dovést všechny sítě, to by nebylo u jednotlivých parcel realizovatelné." Kompromis se tu najít nedá. Že hlavní devízou Teplic je krajina - je tu Chráněná krajinná oblast Broumovsko -, je fakt, stejně jako je zjevné, že Morgen Flur sem zapadne jen o málo lépe než Happy hill do Podkrkonoší. Ale tenhle podnikatelský záměr má smysl jen v centralizované podobě. Jinak se nevyplatí. Je to podobné, jako byste chtěli přesvědčovat ČEZ, že má rozebrat Temelín na atomové kotelničky, které nebudou tolik hyzdit krajinu. Taky nesmysl.

AŽ STOUPNE HLADINA

Foto
Jenže se zdá, že přes všechny estetické výhrady je trend zájmu holandských investorů o Čechy nezvratný. Krkonoše i Šumava dnes žijí především z holandských turistů. Líbí se jim kopcovitá krajina. V pozadí prý stojí nedostatek prostoru v přelidněném Holandsku a také obavy z toho, že pokud po globálním oteplení stoupne hladina moře, budou muset Nizozemci hledat nové místo k životu. Popisujeme je tu jako movitou, náročnou a zámožnou klientelu, ale ve skutečnosti se na české poměry vlastně spokojí s málem. Green Valley, holandská vesnička u Stárkova na Broumovsku. Dětské hřiště, malý lyžařský vlek a bazén, hospoda a dvacet průměrně nevzhledných strohých domků pravidelně nasázených na zelené stráni kus od vsi. Jediné, co stojí za pozornost, je impozantní výhled do krajiny. Jinak je to pionýrský tábor se vším všudy. Domy posazené do trávníku bez sebemenšího soukromí. Zájem nijak přehnaný. Teď, na konci června, jsou obsazeny jen dva domky. Javorník u Rudníku, Podkrkonoší. Šest rozměrných "rodinných domů" v zarostlé stráni na kraji obce. Dojem spíš depresívní, domy bez zázemí - byť jen minimálního dvorku například -, utopené v neposekané trávě. U jednoho stojí auto s holandskou značkou, nikde nikdo. Až u
Foto
posledního domu sedí vzadu na plastikových židlích postavených na štěrku v úzkém prostoru mezi domem a kamenným tarasem manželé středního věku. Nevypadají blahobytně, spíš bezradně a nepatřičně. Otevřenými dveřmi je vidět do obýváku a kuchyně zařízené dokonale neosobně ve stylu levných katalogů z poštovní schránky. Každý chalupář tady v okolí si "žije luxusněji", protože jeho dům a zahrada jsou nezaměnitelný individuální kus. Holandské vesničky jsou zatím jen průmyslový výrobek bez příchuti. Opravdu nemáme našim pravděpodobným budoucím eurospoluobčanům co závidět.


Otázka do diskuse:
Co si myslíte o "holandských vesničkách"?