Akce "Miloš se vrací" [RX Diskuse]

Bývalý premiér a předseda sociální demokracie Miloš Zeman odstartoval první politické turné po odchodu z vysoké politiky. Vrátí se? Vyjádření pro média, hodinový rozhovor na Frekvenci 1, připravované pokládání věnce ke hrobům v severních Čechách, a především vystoupení na mítinku v Mostě koncem dubna startují něco, čeho se mnozí v ČSSD obávají a jiní zase na to s netrpělivostí čekají. DISKUSE: Podaří se Miloši Zemanovi návrat do vysoké politiky?

Bývalý premiér a předseda sociální demokracie Miloš Zeman odstartoval první politické turné po odchodu z vysoké politiky. Vrátí se?

Foto
Vyjádření pro média, hodinový rozhovor na Frekvenci 1, připravované pokládání věnce ke hrobům v severních Čechách, a především vystoupení na mítinku v Mostě koncem dubna startují něco, čeho se mnozí v ČSSD obávají a jiní zase na to s netrpělivostí čekají.

Expremiérův pokus o návrat má i svou zákulisní stránku. K jeho vysočinské chalupě v poslední době přijíždí jedno auto za druhým, takže z občerstvení pro všechny návštěvníky by mohl slušně prosperovat malý penzión. Vzdát úctu mu nedávno přijel i jeden z nejvlivnějších českých bankéřů. Tento muž, zastávající třicet let špičkové funkce v zemi, se nikdy nemýlil. Jeho vyjádření podpory tu KSČ, tu Klausovi, tu Tošovskému, tu Špidlovi bychom mohli brát jako barometr dalšího vzestupu politiků. Tentokrát údajně nabídl Zemanovi určité finanční zázemí, které akce typu "Miloš se vrací" nezbytně potřebuje. Neselže tentokrát jeho odhad? Nemusel by, ale bude to záviset na příliš mnoha okolnostech.

Grossova armáda

Prvním balvanem na cestě k návratu je první místopředseda Stanislav Gross. Od druhého bohumínského sjezdu ČSSD v roce 1997 si na každém sjezdu utvořil hlasovací většinu a už sedm let ovládá rozhodující grémia sociální demokracie. Miloš Zeman byl vždycky novináři zkresleně zobrazován jako diktátor, což možná i byl, ale jeho záměry vesměs končily u prvního hlasování, kde nastupovala armáda grossovců. To, co si Zeman ve své straně vydobyl, bylo vždy a pouze jen silou jeho charismatu. Za poslední roky se ale rozložení sil ještě zhoršilo v jeho neprospěch. Odpověď na otázku, kam půjde Gross, je tedy klíčová. On sám zatím neví a vyčkává.
Foto
I kdyby se nakrásně chtěl zúčastnit akce "Miloš se vrací", mohou být pro něj limitující některé věci z osobního života. Dosud se nevysvětlilo, co stálo za změnou jeho hlasování v předvečer druhé volby hlavy státu. Odpoledne totiž rukoudáním Zemanovi slíbil, že mu dodá hlasy své voličské armády. Poté si ho zavolal Vladimír Špidla na noční schůzku a výsledkem byly opačné preference. Změnily Grossovo rozhodnutí informace o pozadí podnikání jeho manželky, jak se tvrdí v kuloárech? Bude mít sílu jít do případného konfliktu? A kvůli čemu?

Změní se?

Velká porce životní síly bude muset vzejít i od Zemana. Předpokladem každého politického zmrtvýchvstání (viz Klaus a Mečiar) je schopnost alespoň trochu se změnit, uznat některé své chyby a nabídnout novou tvář. Je otázkou, zda samorostlý Zeman je schopen něco takového nabídnout, zvláště když je obklopen svou starou politickou gardou, utvrzující ho v jeho výjimečnosti. Aby byl zvolen, musel by nabídnout nové uspořádání, jež by bylo výhodné pro všechny účastníky politické hry.
Sociální demokracie dneška je husté předivo zájmů a křehkých vztahů, které žijí v nějaké rovnováze. Pokud mají jít jeho aktéři do rizika změn, budou chtít vidět něco stabilního na jejich konci. Návrat k minulému uspořádání nikoho neosloví. Proto je Zeman zatím pouze tesknou vzpomínkou na své někdejší politické úspěchy. Nic víc.

Exiloví předáci

Většina Zemanových příznivců ve vedení ČSSD dnes připomíná exilové politiky scházející se v kavárnách daleko od své vlasti, rozdělující si neexistující funkce a snící o slavném návratu. Nejsou ale příliš organizačně zdatní, chybí jim vize a generačně jsou to spíše stárnoucí hoši. Jestli se akce "Miloš se vrací" nakonec přece jen podaří, bude to jen a pouze výsledkem Zemanovy obrody a lidského vzepětí. Byl by to svého druhu návrat dopředu. Zatím Zeman nabízí jen návrat zpět.
Diskuse:
Podaří se Miloši Zemanovi návrat do vysoké politiky?