Pravdu až po volbách

Ekonomický expert ČSSD (v jeho případě protimluv) Jan „Kapsa“ Mládek odjistil v sobotních LN nebezpečně upřímnou předvolební nálož: máme se vykašlat na TV plky Jiřího Paroubka, skutečný program ČSSD odhalí až po volbách.

Ekonomický expert ČSSD (v jeho případě protimluv) Jan „Kapsa“ Mládek odjistil v sobotních LN nebezpečně upřímnou předvolební nálož: máme se vykašlat na TV plky Jiřího Paroubka, skutečný program ČSSD odhalí až po volbách.

Lidový dům samozřejmě hned Mládkovu upřímnost dementoval coby mediální nedorozumění – jak by taky ne: celé Paroubkovo pečlivě budované impérium pohádkových slibů stojí na tenkých nohách ze lží. Cvrkněte do něj malou pravdou, a splaskne jak pohádka o sociální demokratce Kateřině Brožové.

„Heleďte, konkrétní rozpočtové škrty přece každá vláda předloží v srpnu 2010,“ řekl LN Mládek, jehož evidentně zasáhl náhlý moment pravdy.

Aha! Deset slov – a vše je jinak. Nebo přinejmenším program ČSSD, který z neexistujících peněz před volbami rozdává skoro všem. Mládek v podstatě voličům řekl: zvolte nás a uvidíte.

Samozřejmě, že každý v Lidovém domě s IQ nad Zdeňkem Škromachem ví, že volební program ČSSD připomíná sladké bonpari: sotva je vezmete do pusy, rozplynou se; štědré sociální dárky a téměř dvousetmiliardový rozpočtový deficit nevykryjete vyššími daněmi bohatých či úsporami ve státní správě, jejichž reálný součet bývá nula. I ČSSD bude muset v případě volebního vítězství škrtat – a vůbec ne málo.

Otázka je kde. Před letošními volbami, v nichž Paroubek hraje o život, se strana chytře rozkročila do středu, když vyššími daněmi neútočí na střední třídu rekrutující spoustu pravicových voličů; pro mnohé středové voliče dokonce její program vypadá příjemněji než drsná řehole TOP 09, s níž si zaplatíte i za vlastní akné, či naoko pravicový kompromis ODS.

Jenže řečeno slovy Davida Lynche, volební programy nebývají tím, čím se zdají být. Docela dobře si umím představit pěkný slunečný srpnový den začínající v devět ráno tiskovkou v Lidovém domě; otíraje si oranžovým kapesníkem čůrky potu na spáncích, přistupuje k mikrofonu předseda Paroubek: „Spletli jsme se, zdroje tu nejsou,“ oznamuje bezostyšně do napjatého ticha. „Zvyšujeme daně všem s ročními příjmy nad 400 000 korun, rušíme třinácté důchody, zavádíme dobrovolné poplatky u lékaře…. Ostatně všichni už to víte…. Před volbami o tom mluvil Honza Mládek.“