Nejdražší cyklostezka světa

Nejdražší cyklostezka světa

Nejdražší cyklostezka světa

Jste developer a prozíravě si koupíte pozemek u bývalého ČKD v pražských Vysočanech s železniční vlečkou (již nevyužívanou), pak se postaráte o to, aby na Magistrátu hl. m. Prahy napadlo někoho zřídit na místě vlečky cyklostezku, protože to je přece cool, zdravé i ekologické.

Jste developer a prozíravě si koupíte pozemek u bývalého ČKD v pražských Vysočanech s železniční vlečkou (již nevyužívanou), pak se postaráte o to, aby na Magistrátu hl. m. Prahy napadlo někoho zřídit na místě vlečky cyklostezku, protože to je přece cool, zdravé i ekologické.

Ale za pozemek, kde stezka vznikne, chcete směnit pozemek v sousedství, na němž chcete stavět byty. Není to úžasný nápad?! Zbavíte se ohyzdné vlečky, vylepšíte okolí budoucího bytového areálu a ještě vyděláte...

A tak dnes stojí na místě železniční vlečky tři kilometry dlouhá cyklistická stezka se sedmi(!) mosty, a i když měla původně stát 86 milionů, nyní je její cena téměř jednou taková – 150 milionů korun. Za měsíc má být „ten zázrak“ otevřen. Jeden kilometr cyklostezky vyjde na 50 milionů, za takovou částku se postaví kilometr silnice první třídy. Pro srovnání – u nás je průměrná cena výstavby jednoho kilometru cyklostezky 6,8 milionu korun (včetně DPH). V Německu ještě méně: 4,1 milionu korun. Není totiž nutné stavět stezky v provedení de luxe. Ba naopak – cyklisté mají rádi různé povrchy. Jenže vyprávějte to chtivým lobbistům.

Takže takhle pražský magistrát vesele utrácí! Kromě toho směna pozemků s developerskou firmou byla pro magistrát nevýhodná, protože hodnota pozemků, které vyměnil, stoupla mezitím o dva miliony. Dotyčná firma sídlí údajně v daňovém ráji na Britských Panenských ostrovech, spolu s dalšími 423 českými podnikatelskými subjekty. Takže o pozadí čachrů této firmy s magistrátem si lze myslet své.

Magistrát... Vždyť co už takových afér bylo, co jich bude, a co se jich zatím daří ututlat! A proto se za vysočanskou stezku odpovědní úředníci bezostyšně brání: „Nikdo celou dobu nic nenamítal. Jinak to nešlo udělat!!“







Další články autora najdete v rubrice GÓLY, FAULY A JINÉ SKOTAČENÍ