Nové pražské povstání

Nové pražské povstání

Nové pražské povstání

Volební kampaň do Poslanecké sněmovny propukla ještě před svým oficiálním ohlášením. Jejím prvním velkým tématem je BOJ O PRAHU. O co tu jde?

Volební kampaň do Poslanecké sněmovny propukla ještě před svým oficiálním ohlášením. Jejím prvním velkým tématem je BOJ O PRAHU. O co tu jde?


Předpokladem jakéhokoli vítězství ODS v parlamentních volbách je získat v Praze zhruba dvojnásobek hlasů než ve velkých moravských krajích, aby mohla celostátně kompenzovat horší výsledky z východní části republiky. Některé průzkumy ovšem ukazují, že se jí úspěšně daří svou tradiční voličskou baštu znejistit. Má to tři příčiny.


POSLEDNÍ CHROCHT
Prvním je korupční praxe na pražském magistrátu. O tomto problému jsme nedávno psali (Pavla Béma poslední chrocht, RX, 1/2010), takže jen krátce. V polovině devadesátých let se na magistrátu utvořila "byznys" skupina (Blažek, Dvořák, Bürgermeister), která společně se sítí lobbistů vytvořila z této instituce neprůhledný kolos, fungující na principu má dáti-dal.
Vedení ODS si tento problém uvědomovalo, a proto do tohoto prostředí v roce 1998 autoritativně dosadilo Jana Kasla, který však situaci nezvládl politicky a s humbukem odešel. O čtyři roky později týmž způsobem celostátní vedení občanských demokratů připravilo výsadek do "nepřátelského prostředí" v podobě Pavla Béma. Ani on neuspěl, a navíc přijal barvu prostředí. Mezi zklamanými příznivci ODS vznikla velká poptávka po řešení situace mimo ODS.
HRY NA BOHY

Druhou příčinou destabilizace voličského rezervoáru občanských demokratů byl vznik alternativních stran, u jejichž zrodu paradoxně stáli představitelé ODS.
Mirek Topolánek tak dlouho žil v představě, že po volbách se zopakuje ostravský model a oni nebudou mít středopravého partnera do koalice, že už před více než rokem začal přesvědčovat Miroslava Kalouska, že musí založit TOP 09. V některých momentech zákulisních dohod se dokonce choval jako zakládající člen této strany. Podle jeho představ měl ovšem Kalousek sbírat hlasy nalevo od ODS. Když Topolánek zjistil, že TOP 09 se formuje jako pravicová alternativa občanských demokratů, začal se chovat jako podvedená žena a v zákulisí na Kalouska útočil, kde se dalo. Zvláště když zjistil, že TOP 09 oslovuje tvrdé jádro strany.
Předseda ODS si chtěl zahrát na boha a možná skončí - slovy Milana Kundery - jako duchaplný spojenec svých vlastních hrobařů.


JANOUŠKŮV PROJEKT

Podobně se hry na bohy vymkly ODS v Praze 1. Z podnětu starosty za ODS Filipa Dvořáka už před lety vznikla strana Věci veřejné, jejímž úkolem bylo být B-týmem ODS. Jinak řečeno, junior partnerem v koalici první městské části. Jedním z prvních sponzorů byl ostatně také pražský lobbista Roman Janoušek. Pod vlivem poptávky po nové středopravé straně se však Věci veřejné částečně emancipovaly, do popředí vysunuly blondýnu a známého televizního novináře a chtějí kandidovat i na celostátní úrovni. Za tímto účelem v uplynulém půlroce proinzerovaly už několik desítek miliónů korun.
S jejich mírou samostatnosti to možná nakonec bude relativní, protože jediné skutečně silné politické gesto bylo, když před dvěma měsíci pomohli lidé z Věcí veřejných povalit vedení radnice Prahy 1 a na místo starosty odhlasovali Filipa Dvořáka, jinak neklamný symbol neprůhledného hospodaření s pražskými byty. Nebo jen vyšli vstříc svému stvořiteli?
Faktem je, že Věci veřejné, tato podivně uzavřená zájmová partička, může ODS odebrat další procenta hlasů.
HADI
Třetím momentem, který odvrací pravicové voliče od ODS, bylo, když vedení občanských demokratů přeneslo celostátní soupeření mezi Topolánkem a Bémem před kongresem v roce 2008 i na pražskou úroveň.
Dvojice Topolánek-Langer tehdy vytvořila spojenectví s Bémovým prvním náměstkem Rudolfem Blažkem za účelem potopení Béma. Ten reagoval stejně mocensky a vytvořil kandidátku do Poslanecké sněmovny z řad svých stoupenců. Na to dvojice Topolánek-Langer odpověděla sérií diskreditačních kampaní, proti nimž šly jiné protikampaně. Had se do sebe zakousl a začal požírat sám sebe.
Není bez zajímavosti, že pozadí zpackaného projektu Opencard neotevřeli investigativní novináři, ale náměstek Blažek, jenž tím chtěl zaútočit na Béma, zbavit se vlastní odpovědnosti a možná i způsobit pád pražského primátora.
Jedním slovem, ODS dělá všechno pro to, aby tyto volby prohrála dosud nevídaným způsobem. Jiřího Paroubka k tomu rozhodně nepotřebuje.