Lichvář Paroubek

Po pár dnech v ilegalitě, kde piloval umění lhaní bez mrknutí oka, se do politického cirkusu vrátil s novým kouzlem v rukávu známý čaroděj Jiří Paroubek: tentokrát ušetří, aniž by ušetřil.



Půjde to samo: ČSSD brutálně zdaní dvě procenta nejbohatších a všechny ty, kdo dávají lidem práci – podnikatele. A taky řekne svým politikům, aby méně kradli při veřejných zakázkách, když teď voliči mají krizi – myšleno tu v peněženkách.

Vykradač státního rozpočtu Paroubek se nehodí ani do laciného varieté z Václaváku, natož do cirkusu. I jeho podnapilí hosté uvidí, jak z rukávu dokola tahá falešné karty, a budou chtít vrátit vstupné. Vyšší daně přinesou pár miliard, šetření při veřejných zakázkách ani korunu – jak víme z nonstop šetření při veřejných zakázkách. Tyhle dvě činnosti se prostě nemají rády.
Docela by mě zajímalo, kdo z ekonomického trustu Lidového domu za plánem stojí – osobně cítím matematiku plačtivého trafikanta Jaroslava Tvrdíka, manažera s talentem na bankrot. Pár miliardami chce ČSSD ročně umazávat čtyřicet miliard dluhu, takže už v roce 2013 sníží deficit státního rozpočtu na Bruselem požadovaná tři procenta. Párkrát se vyspíme a najdeme v peněženkách eura.
Jak rafinované! Hned v pondělí převedu splácení své kreditky na ČSSD. Za každé čtyři tisíce, které utratím, dva tisíce současně splatím. Jen se bojím, že se tomu v normálním světě říká krádež; takhle se dluhy obvykle splácejí z kreditek ostatních. Konkrétně ČSSD tak léta vykrádá konta svých nevoličů.

Aspoň už začínám chápat, proč se přefouknutý prodavač laciných snů stabilně drží v "top-tenu" politické popularity – ve skutečnosti velmi pochybného měřiče voličské hlouposti. Paroubek je svého druhu lichvář, vždy půjčí všem: na nynější třinácté důchody z našich budoucích důchodů, protože na ně ještě nemáme nárok; na naše děti z peněz našich dětí, protože ještě nevolí.

A až přijde čas opravdu platit za jeho dluhy? To už bude coby královsky placený důchodce sedět v dozorčí radě své oblíbené banky ČEZ a vysvětlovat nám, proč je elektřina zase dražší.