TOP 09: Konec nevinnosti

TOP 09: Konec nevinnosti

TOP 09: Konec nevinnosti

Poslední listopadový víkend TOP 09 konečně udělala, co dlouho odkládala: ustavující sněm. Trochu připomínal sjezd KSČ. Předseda Karel Schwarzenberg i první místopředseda Miroslav Kalousek získali téměř sto procent hlasů.

Otázkou je, kolik procent lidí uvěří, že jde opravdu o novou stranu.

Sněm provázela symbolika s devítkami, zahrajme si proto s jinými symboly. Politické strany symbolizují i místa sjezdů. ODS se uchyluje do luxusu, zelení do nedýchatelných prostor s biosendviči, komunisté do svých někdejších památníků nesmyslnosti. Šlechta ČSSD se v podstatě přestěhovala do pražského pětihvězdičkového hotelu Kempinski. Top 09 zase vsadila na analogii se svým názvem - na pražský Top Hotel.



KOUZLO NECHTĚNÉHO
Snad v tom bylo kouzlo nechtěného: kvůli ospravedlnění cen se čtyřhvězdičkový hotel pod Jižním Městem tváří honosně, ve skutečnosti ale jde o nahozený panelák s foyer plným falešných fontán, pozlacených zábradlí a kýčovitých portrétů velikánů, jako je například televizní hlasatelka Lucie Borhyová. Sedl jsem si do koženého křesla s překližkovým stolkem a položil si jedinou otázku, která mě v záplavě sídlištního baroka napadla: Není taková i strana, jež se mě půl roku snaží přesvědčit, že není to, z čeho ji mnozí podezírají - totiž KDU-ČSL v knížecím obalu? Mé pochyby nerozptýlil ani příchod stranických delegátů. Pod pažemi některých se ukrýval nejhorší zločin a&#160symbol opovrhovaného partajního kmotrovství - pánská kožená toaletka. Pouhé její nošení mělo být dávno trestné. Politik v ní může skrývat pouze tři věci: tuzexové bony, deviantní úmysly, případně obojí. Ani jedno není dobrý volební program.
VYLÉČENÍ FEŤÁCI
,,Zajisté nemáme tak honosné prostory jako ostatní strany," zahájil sjezd Schwarzenberg, jediný kandidát na předsedu. ,,Ale zato víme, o co nám jde: o změnu dusného povětří v české politice." Přes svůj věk, šišlavou mluvu i ochozené boty s dírou má kníže geniální schopnosti komunikovat s&#160kýmkoli. Nakonec proto ho belzebub Kalousek tlačí jako archanděla před sebou. S potenciálními voliči se schází v hospodách, s novináři se sešel ráno před sjezdem v pražské kavárně Louvre; řekl, že Top 09 nikdy nebude lhát voličům, zůstane malou stranou a volebním úspěchem pro ni bude porážka KSČM. Taky nepůjde do koalice se současnou ČSSD.
K rozptýlení obav, jak máme najednou uvěřit novému Kalouskovi, že není starý Kalousek, použil kníže originální metaforu: Jen bývalý feťák dokáže opravdu abstinovat. Bohužel nedodal, v jaké fázi se nyní expředseda lidovců nachází. ,,Na počátku bylo snění několika frustrovaných lidí, že zde není konzervativní, proevropská a antipopulistická strana," pozdravil Kalousek sto sedmdesát delegátů v sále. Současně jim zkusil vysvětlit, proč se scházejí až teď a taky proč jim vedení zakazovalo před zrušenými předčasnými volbami zakládat místní organizace: prý se chtěli soustředit jen na volby.
Na vystudovaného chemika se slušnou inteligencí urážlivě jednoduchý vzorec; Top 09 prostě chtěla odehrát volby se svou největší devízou: euforií z nové naděje, jíž nechtěla prodávat se starými lidmi.
KALOUSKOVO NEKONEČNO
Top 09, jež má nyní necelých dva tisíce členů a kvůli nebezpečí náboru černých duší pozastavila přijímání lidí, klame tělem jako chameleon. Na jednu stranu z delegátů cítíte upřímné nadšení a étos lidí, kteří věří, že stojí na prahu něčeho nového - přinejmenším poslaneckého či senátního platu.
Na rozdíl od ostatních partají zmítaných vnitřními rozpory a skandály šla Top 09 na svůj sněm aspoň bez vzájemné nenávisti a vlastní kudly v&#160zádech, něco jako novomanželé k oltáři. Většina kandidátů taky mluvila o&#160své straně, ne o těch jiných - vždy dobré znamení. Na závěr si slíbila neuzavřít koalici s nikým, kdo neslíbí snížení státního deficitu, čímž se možná připravila o partnera.
Na druhou stranu vás v sále zarazí nápadně vysoký počet známých tváří, které byste si nikdy nespojili s něčím tak vznešeným jako pravdou. Předsedou volební komise se nechal zvolit známý lidovecký drogobijec Pavel Severa, jednou z moderátorek sněmu se stala lidovecká exministryně Vlasta Parkanová.
A mistr Kalousek? Ten vše nenápadně řídil z poslední řady, odkud zametl se všemi návrhy, které se mu nelíbily. To on ve skutečnosti řídí stranu, přestože kandidátský projev na předsedu pronesl Schwarzenberg, vlídná reklamní tvář. ,,Musíme vrhnout srdce do bitvy, protože situace v naší zemi je vážná," ucházel se kníže o delegátské hlasy. ,,Je mi vás líto. Nemůžu vám slíbit žádné funkce, jen tvrdou práci."
Dobrou polovinu projevu jsem neslyšel. Ne že bych se věnoval jednomu z&#160dárků pro novináře, lahvi piva značky Schwarzenberg; kníže prostě chvílemi mluví tak potichu, že si jen můžete představovat, že říká něco hezkého. Za projev sklidil ovace a 164 hlasů ze 165 odevzdaných, tedy 99,4 procenta. Tolik nemívali ani komunisté.
Stejného skóre vzápětí dosáhl i Kalousek, ten pro změnu jako první místopředseda. Mluvil o nekonečné společnosti, kde nikdo nestojí na okraji, všichni jsme středem.
Jestli mu nesrozumitelný projev sepsal nějaký vesnický farář, který den předtím hledal boží slovo v kořalce, měl by si u něj koupit odpustek za hřích. Dlouho jsem Kalouska, obvykle celkem přímočarého a občas i&#160vtipného řečníka, neslyšel mluvit tak špatně.
BRATRSTVO ŽEHU
Příliš hezké, než aby to byla pravda? ptáte se. Jistě. Knížecí projev hrající na struny národní hrdosti jako by nešel dohromady s ovacemi politických harcovníků, kteří kvůli funkcím hrdost dávno zahodili a léta spolubudovali svinčík, jenž jejich nový šéf kritizuje. Jako by ošklivá tvář vypouštěla podezřele krásná slova a vy nevěděli, jestli věřit očím, nebo uším.
Zeptal jsem se proto jednoho z krajských lídrů Top 09, který je ve straně pouze kvůli Schwarzenbergovi. Řekl mi, ať se podívám na parkoviště před hotelem: stejná kmotrovská auta jako v ČSSD a ODS; jeho místní organizaci si údajně uzurpovali bývalí lidovci, kteří pokračují ve stejných praktikách, jen s novou nálepkou; knížeti sice tleskali a vzápětí mu i kvůli svému zvolení hodili hlas, jinak se mu ale smějí. Vědí své. Jestli chtěl sněm Top 09 rozptýlit pachuť lidovectví, symbolu politické věrolomnosti, coby dominantní síly ve straně, pak má spíš opačný efekt. Z dalších čtyř místopředsedů je pouze bývalý šéf Hospodářské komory Jaromír Drábek, partajní magnet na podnikatele, nelidovec; zbylí tři, Pavol Lukša, Ludmila Müllerová i Marek Ženíšek, prošli v řadách KDU-ČSL vysokými politickými posty jak na ministerstvech, tak na hejtmanstvích.
Bývalí lidovci dokonce obsadili i řadové předsednictvo, třeba Jan Husák a&#160Vladimír Pavelka. Nejčistěji z vedení nakonec vychází Stanislav Motyčka. Ten byl i je pouze tajemníkem Společnosti přátel žehu.




Petr Holec : SEBEVRAŽDA MISTRA KALOUSKA
(Top téma, 1. 12. 2009)
Sotva se expředseda lidovců Miroslav Kalousek nechal o víkendu zvolit prvním místopředsedou (i jemu bylo hloupé být předsedou) TOP 09, začal páchat politickou sebevraždu: pustil do světa partajní program.



Reflex.cz: HLASUJTE: Věříte TOP 09, že své heslo - zásady ne výsady - myslí upřímně?

(Ankety, 30. 11. 2009)