Iluze vize

Iluze vize

Iluze vize

Sotva skončila kongresová fraška ODS, která definitivně poslala do pekla jejího stále trudomyslnějšího otce - zakladatele strany Václava Klause, vyčítá se jí deficit vize. Vize? Fakt?

Sotva skončila kongresová fraška ODS, která definitivně poslala do pekla jejího stále trudomyslnějšího otce - zakladatele strany Václava Klause, vyčítá se jí deficit vize. Vize? Fakt?

V zásadě nic proti vizi. Když například pilot letadla, v němž sedíte, ví, kam poletí, není to od věci. Jenže chtít ji od politiků je jako mít vizi, jak se o&#160víkendu zbavíte pubertálního syna tím, že mu odevzdáte basu piv a klíčky od auta; neštěstí na sebe nenechá dlouho čekat. Viz dlouhodobě žalostný stav státní kasy.

Nakonec podívejme se do historie: vždycky když nějaký politik viděl dál, než měl, skončilo to koncentráky nebo gulagy. V lepším případě Stanislavem Grossem.

Čekejme vize od levicových stran, jejichž voliči neradi sami přemýšlejí a občas&#160i&#160pracují. Nechtějme je ale od těch pravicových. Ideální krédo pravicového politika by mělo znít: kromě toho klidit se vám co nejvíc z&#160cesty nemám vůbec žádnou vizi, a proto chci být váš premiér. Kdyby se někdo takový našel, volil bych jako v Afghánistánu oběma rukama.

Navíc pokud jde o ODS, je náhlá potřeba vize u lidí jako Miroslava Němcová, Pavel Bém či Alexandr Novák spíš zástěrkou jak hodit několik dalších klacků pod nohy jejich předsedy Mirka Topolánka. Slyšel kdy někdo – samozřejmě kromě ambice vést partaj - nějaký nástin vize od Němcové, jíž se u každé druhé věty derou do očí slzy?

Mimochodem: ODS, stejně jako ostatní strany, nedávno svou zevrubnou politickou vizi představila; šlo o poměrně rozsáhlý volební program pro předčasné volby zrušené náhle Jiřím Paroubkem. Nic moc víc nikdo nepotřebuje. A že byl místy trochu vágní? Byl vágní zhruba jako všechny volební programy: přesně dost na to, abyste si v něm našli úplně všechno.

Jako bychom si pořád nechtěli přiznat, že politici nikdy nevidí dál než do následujícího rána, kdy vyjdou noviny a někteří z nich třeba najednou nemají ani vysokoškolský titul. Natož vizi.
Zeptejte se takového Petra Dimuna, oficiálně vedoucího marketingu ČSSD, ve skutečnosti celodenního mediálního zametače průšvihů Jiřího Paroubka: potvrdí vám, že v pondělí večer v Lidovém domě nevědí ani to, budou-li&#160v&#160úterý ráno volby. Natož co bude za deset dvacet let. Moc jiné to není ani v&#160ODS.




Reflex.cz: KONGRES ODS V OBRAZECH (Reflex.cz, 23. 11. 2009)
O víkendu 21. a 22. listopadu 2009 se v Praze konal 20. kongres Občanské demokratické strany. Prohlédněte si, jaký byl.



Reflex.cz: HLASUJTE: Je pro ODS dobře, že Mirek Topolánek zůstává předsedou strany? (Ankety, 23. 11. 2009)