Pavel a Milan

Pavel a Milan

Pavel a Milan

Pražský primátor Pavel Bém vyhrál sněm pražské ODS a zůstává jejím předsedou. S&#160sebou vytáhl do místopředsednické židle starostu Prahy 5 Milana Jančíka. Budou skvělý tandem. Už teď se mi třese volební ruka. Bém chce kandidovat v příštích parlamentních volbách, Jančík má pro změnu namířeno stát se náměstkem nového primátora – pokud Bém usedne ve Sněmovně.



Už dlouho nám ODS nenabídla tak hvězdný tým. Naposled snad v éře jiného lékaře, Petra Čermáka.

„Pozitivní pro stranu?“ komentoval výsledek pražského sněmu předseda ODS Mirek Topolánek. „Určitě. Jenom záleží na tom, pro kterou. Nová pražská sestava naznačuje, že pro jinou.“ Expremiér dlouho neřekl tak moudrá slova. Poslední byla zřejmě ta o cestě do pekla, když se pohledem báňského inženýra ekonomicky zamyslel nad záchrannými balíčky pro americké finanční instituce.

Tentokrát má bohužel pravdu. Aby Bém neprohrál i svou poslední politickou šanci, vytáhl k moci Jančíka, symbol korupce, jenž radnici Prahy 5 řídí jako istanbulský bazar, odkud do Bruselu vyšleme těhotnou europoslankyni, jíž pak jezdí zastupovat její přítel Jančík. Na někdejšího operního pěvce dokonce koukají skrz prsty i v ODS, což už něco znamená.

Nechme ale Jančíka, i jeho pád přijde. Zajímavější je politická proměna Béma, kdysi liberálního politika, co nemluvil jako politik. Něco podezřelého jsem cítil už při posledních volbách, kdy celou Prahu zahalil do vlastních billboardů, poutačů a plakátů: nešlo o ně; šlo o obludný rozměr celé akce, něco jako někdejší Klausův billboard na Letné. Coby psychiatr si i sám Bém tehdy jistě musel klást spoustu nepříjemných otázek na tělo. Další probuzení přišlo s blobem Jana Kaplického, který nejdřív přivítal na svět a záhy nato i pohřbil. Rtuťovitý projev na loňském sněmu ODS, kde o sobě prohlásil, že na co sáhl, to vyhrál, a zbytek jako by ukradl Klausovi, bylo jen smutné finále. Takhle to nemělo skončit.




Bohumil Doležal : CO PŘINESL DEN (úterý 10. listopadu) (Reflex.cz - Doležal B., 11. 11. 2009)
Pražská organizace ODS zvolila za svého předsedu opět Pavla Béma. Nedovedu posoudit, zda by volba protikandidáta Blažka byla změnou k&#160lepšímu (i když se říká, že změna je život), nicméně ke změně nedošlo.