Kupředu, levá!

Kupředu, levá!

Kupředu, levá!

Nastrčený figurant MfD nabídl českým parlamentním stranám milión korun za to, že se pokusí změnit loterijní zákon. Nejvíce se nechal nachytat místopředseda komunistů (to je ta strana, co tuhle zemi čtyřicet let plundrovala a teď slibuje lepší život) Jiří Dolejš.

Nastrčený figurant MfD nabídl českým parlamentním stranám milión korun za to, že se pokusí změnit loterijní zákon.
Nejvíce se nechal nachytat místopředseda komunistů (to je ta strana, co tuhle zemi čtyřicet let plundrovala a teď slibuje lepší život) Jiří Dolejš.
Navrhl novinářskému provokatérovi prohnat miliónový úplatek – neboť o co šlo jiného – komunistickými Haló novinami coby inzerci. Když to prasklo, zasedlo komunistické politbyro a za trest donutilo soudruha Dolejše k rezignaci na funkci. Poslanecký mandát mu zůstal, vyhnat ho z Parlamentu je přece jen složitější. Ještě by ho možná mohli soudruzi přemalovat na billboardech, které hyzdí Prahu a kde Dolejš slibuje práci pro všechny a podobné nesmysly. Ale to nám, co komunisty nevolíme a přejeme jim volební výsledek někde kolem 4,9 procenta, může být jedno, to je jejich věc.


My se tak akorát můžeme pokusit o interpretaci celého příběhu. První z nich: Předseda strany Vojtěch Filip, zarytý leninista-stalinista, využil situace a pod záminkou očištění dobrého jména strany (haha) s Dolejšem, který ve straně reprezentoval jakési liberální křídlo, důrazně zametl.
Druhá interpretace: Komunisti se třásli na kulaťoučký miliónek a když se to provalilo, Dolejše pouze obětovali, aby nevypadali před veřejností jako ti, co dělají politiku za peníze.
A další možnosti jsou ještě nesmyslnější, než ony první dvě. Komunistická strana je přece skrznaskrz prolezlá nemravnou ideologií založenou na třídní nenávisti, neúctě k právu a svobodě. Tedy zločinná od podstaty.
Proto je absurdní posuzovat Dolejšův čin podle standardních měřítek politické morálky. To už bychom klidně mohli soudit sériového vraha za to, že zaparkoval auto na místě vyhrazeném pro invalidy.


K tématu:

Bohumil Doležal: LOBBISTA, TO NEZNÍ HRDĚ
(CO PŘINESL DEN: středa 30. září, Reflex.cz, 1. 10. 2009)
Případ „milión za podporu hazardu“, na který dojeli poslanci Šustr, Dolejš a místopředseda KSČM Milota, oživil opět debaty o tom, jak upravit statut parlamentního lobbisty.


Pochybili politici?
Anketa: POCHYBILI POLITICI, KDYŽ BYLI OCHOTNI VYJEDNÁVAT S ÚPLATKÁŘI? (Reflex.cz, 29. 9. 2009)
„Nedocenili jsme, že je třeba každého příchozího důkladněji prověřit... Tu kauzu ale nevidím jako právní pochybení,“ hájí se Jiří Dolejš.


Bohumil Doležal: SKRZ KOHO PŘICHÁZÍ POKUŠENÍ (CO PŘINESL DEN: sobota 26. září, Reflex.cz, 29. 9. 2009)
Investigativci z MfD připomínají malé uličníky, kteří pohodili na ulici stokorunu přivázanou na nit, schovají se do křoví a čekají, kdo se pro ni sehne – v tom okamžiku cuknou a je veliká legrace.