Sexy mozek v akci?

Sexy mozek v akci?

Sexy mozek v akci?

Poté, co předseda ČSSD Jiří Paroubek rozšlápl své vlastní dílo co nejrychlejších předčasných voleb, ptali se na ČT24, jestli se někdy dozvíme jeho pravý motiv.
Myslím, že velmi rychle. Zaprvé z historie víme, že v politice se málokdy cokoli ututlá ...

Poté, co předseda ČSSD Jiří Paroubek rozšlápl své vlastní dílo co nejrychlejších předčasných voleb, ptali se na ČT24, jestli se někdy dozvíme jeho pravý motiv. Myslím, že velmi rychle.
Zaprvé z historie víme, že v politice se málokdy cokoli ututlá. Politici trpí výjimečně špatným charakterem a výjimečnou slabostí chvástat se; jedna nepromyšlená věta na přestřelce během křtu příští Paroubkovy knihy, další zapomenutý notebook Petra Dimuna v taxíku či méně autorizovaný blog paní Petry – a jsme doma.
Dost pravděpodobně se to ale brzy dozvíme i bez figurek z Lidového domu. Vláda i sněmovna budou muset záhy schválit rozpočet, v podstatě zákon určující většinu oblastí politiky. Z jeho podoby, již bude nakonec muset podpořit i ČSSD, leccos zjistíme.


Třeba to, že se Paroubek v noci z pondělí na úterý zřejmě vzbudil hrůzou z vlastních slibů: třináctého důchodu, velkorysejších sociálních dávek, bezplatného zdravotnictví i vysokého školství, šrotovného či sto tisíc nových pracovních míst, na které nemá peníze.
Snad si myslel, že je to jako s jeho platem, který mu platíme: deset tisíc tady, deset tisíc tam – kdo z nás to má? Bohužel s jeho politickým programem je to o mnoho řádů výš: deset miliard tady, deset miliard tam. A na to ani my, kdo na rozdíl od něj opravdu vyděláváme peníze, nemáme.
To vše navíc v době, kdy státní kasa není jen prázdná, což se u státních kas obvykle stává; to vše v době, kdy do ní zeje taková díra, že její nuly nespočítají ani Paroubkovi tzv. ekonomičtí experti typu Jiřího Havla či Zdeňka Škromacha.
Možná právě v tu chvíli i Paroubkovi došlo, že pro něj bude v takové situaci lepší shodit odpovědnost za vládnutí i na jiné a počkat, až bude moct po volbách splnit aspoň něco ze svých zhoubných nápadů. Zhruba to vychází někdy na červen.



K tématu:

Paroubek, Zubová a volby: Konspirační teorie
Miroslav Cvrček: PAROUBEK, ZUBOVÁ A VOLBY: KONSPIRAČNÍ TEORIE (Reflex.cz, 15. 9. 2009)
Pondělí: Podnikatel a muž politického zákulisí Jaromír Soukup oznamuje, že již nebude podporovat Olgu Zubovou. Úterý: Jiří Paroubek oznamuje, že obrací o 180 stupňů a nebude hlasovat pro rozpuštění sněmovny. Náhoda?

Petr Holec: ROK PAROUBKA (Reflex.cz, 15. 9. 2009)
Nikdo už nevezme předsedovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi titul muž roku. Nejdřív blamáž se shozením vlády, nyní shození předčasných voleb. Větší triumf nebude ani narození Margarity.



Další články Petra Holce najdete v rubrice KOREKTNÍ NEKOREKTNOST