Konec bezdomovců v Čechách?

Konec bezdomovců v Čechách?

Konec bezdomovců v Čechách?

Přišlo mi to jako legrace. Evropský parlament si odhlasoval, že zamezí bezdomovectví na ulicích a z EU se stane ráj na zemi. Jenže…

Loni v dubnu mi to přišlo jako legrace. Evropský parlament si odhlasoval, že do roku 2015 zamezí bezdomovectví na ulicích a z Evropské unie se stane ráj na zemi. Jenže…

Jenže pak přišla ledová sprcha, když se Magistrát hlavního města Prahy rozhodl zrušit jediné lékařské zařízení pro bezdomovce v centru města. Přímo pod magistrálou u Hlavního nádraží už nebude denní centrum a ordinace pro lidi bez přístřeší, ale parkoviště pražské záchranné služby.

Bezdomovci se musí pakovat i ze samotného Hlavního nádraží, které se za miliardovou investici mění na luxusní nákupní galerii. Stejný osud potká prostranství okolo stanice metra Národní třída, dalšího shromaždiště bezdomovců. Také místo něj vznikne velké nákupní centrum a luxusní byty. Na Andělu už máme zrekonstruováno.

Kam se vrtnou bezdomovci? Zřejmě skutečně zmizí z ulic, kde vadí europoslancům. Dokonce natolik, že unie stále hledá celokontinentální strategii, jak se těchto „asociálních vyvrhelů“ zbavit, a pokud to nepůjde, odsunout je alespoň z očí turistů. Copak v létě, to se můžou vyvalovat třeba u koupaliště Džbán, kde jsem tento týden narazil na celou bezdomoveckou komunitu. Ale v zimě?


Jenom vzpomeňme, jak velkým problémem bylo sehnat místo pro dočasné nocležiště bezprizorních spoluobčanů v centru města. Žádná radnice nechtěla ani slyšet o tom, že by takové centrum mělo stát na území jejich městské části. Když pak magistrát přišel s šalamounským řešením, totiž obytnou lodí, strhla se bitva o to, v jaké městské části bude kotvit. Nikdo ji samozřejmě u svého břehu nechtěl.

Loď Hermes stojí už nějaký ten pátek přímo pod vjezdem do letenského tunelu. Nedávno se posunula kousek dál od frekventované silnice, jako by pražští radní opravdu chtěli bezdomovce stáhnout z očí obyčejných lidí. Chyba lávky! V červenci hodně pršelo, a tak se musela všechna na stálo zakotvená plavidla na Vltavě v Praze přesunout na bezpečnější místa, včetně lodi Hermes.

Přesunutá ubytovna po dobu povodňového nebezpečí nefungovala. A tak se bezdomovci opět vyhrnuli do ulic, protože někde spát musejí.
Což takhle pro ně sestavit obytné balóny a poslat je s podzimními draky někam daleko na východ? Možná by to měli v Bruselu do té směrnice doplnit.


K tématu:

Anketa: JE MOŽNÉ ZAMEZIT BEZDOMOVECTVÍ NA ULICÍCH? (Reflex.cz, 7. 9. 2009)


Převazuju uhnilé nohy s larvama...
Pavel Kovář: PŘEVAZUJU UHNILÉ NOHY S LARVAMA... (Reflex.cz, 7. 9. 2009)
Je směšné, že lidi závidí i to, že vlastně dělám něco nenormálního. Přitom to nechce dělat nikdo, protože se těch „smraďochů“ a ponížení kontaktem s nimi štítí.



Mít domov je zdravé
Radek John: MÍT DOMOV JE ZDRAVÉ (Reflex č. 26/2009)
Ubytovávat bezdomovce je pro stát levnější než nechat je žít na ulici. Jsou zdravější a spotřebují méně peněz z veřejných rozpočtů...



Jan Potůček: EU CHCE ZAKÁZAT BEZDOMOVCE (Reflex.cz, 14. 4. 2008)
Poslanci v přijatém písemném prohlášení poukazují na skutečnost, že ačkoli přístup k adekvátnímu bydlení je základním lidským právem, každou zimu umírají v EU lidé v mrazu kvůli nedostatku ubytovacích kapacit krizových center a služeb poskytujících péči v terénu...