Ústavně do blázince

Ústavně do blázince

Ústavně do blázince

Ústavní soud rozhodl, že se bude zabývat stížností poslance Miloše Melčáka o protiústavnosti předčasných voleb. Tím je možná odloží či zruší. Jestli soudci chtěli dokázat, že si i v době hospodářského pádu zaslouží vysoké platy, nevybrali si nejlepší čas.

Ústavní soud rozhodl, že se bude zabývat stížností několikrát přeběhlého poslance Miloše Melčáka o protiústavnosti předčasných voleb. Tím je možná odloží či zruší.
Jestli ústavní soudci chtěli svým rozhodnutím dokázat, že si i v době hospodářského pádu zaslouží vysoké platy, nevybrali si nejlepší čas: deficit našeho státního rozpočtu se brzy přelije až do Německa, vede nás nezvolený premiér s papírovými kompetencemi a prezident se zabývá žárovkami. Česko potřebuje co nejrychleji silnou politickou vládu, čímž nemyslím silnou vládu Jiřího Paroubka.
Když už jsme u něj: samozřejmě že i tento problém řešíme jen kvůli němu, jak jinak; kdyby v březnu neshodil vládu, aniž by chtěl sám vládnout, nemuseli jsme teď v TV poslouchat spekulace o vztahu mezi předsedou Ústavního soudu Pavlem Rychetským a Melčákem. Sice v agónii, nicméně podle daných pravidel bychom se dobelhali až k řádným volbám v roce 2010.


V případě dvou zmíněných se spokojme s konstatováním, že oba jsou bývalí členové ČSSD, což věc dostatečně vysvětluje. Dodejme jen, že Melčáka možná ke stížnosti vedla perspektiva ztráty poslanecké výplaty o tři čtvrtě roku dřív, než plánoval. Nebo se topil v jednom ze svých mentálních rozpoložení, kdy neví, jestli má radši ODS nebo ČSSD. Teď bychom kvůli němu mohli prožívat dvakrát předvolební očistec.
Momentální svinčík s předčasnými volbami však výjimečně sahá až za Paroubka – konkrétně na stránky ústavy. Parlament schválil jednorázový ústavní zákon o předčasných volbách (o zkrácení volebního mandátu) právě proto, že ústava kdysi nepočítala s tím, že se i v demokracii objeví politik jako Paroubek: destruktivní, sobecký a zcela nezodpovědný, jenž demokracii používá jako toaletní papír.
Problém je, že českou ústavu sepisovali počátkem devadesátých let, v době naivní euforie, kdy jsme zadarmo veřejně zpívali, vesměs noblesní pánové; snad v okouzlení náhlou svobodou zapomněli, že do jejich benevolentní formy nalijeme dost ošklivý materiál – sebe.
Například Vojtěch Cepl, jeden z autorů ústavy a jistě ctěný muž, obhajoval ještě nedávno v TV vágnost jistých ústavních pasáží jako přednost; nechávají prý politikům prostor hledat i neobvyklá řešení, být kreativní.
Bohužel! Měli bychom konečně přestat snít. Není nic nebezpečnějšího než nechat politikům prostor být kreativní, vždycky vymyslí to nejhorší. Ostatně proto jsou v politice; kdyby měli lepší nápady, pracují jako většina z nás v privátní sféře. Čím užší mantinely jim dáme, tím lépe pro nás všechny.
Svým způsobem nyní sklízíme plody zavedení poměrného volebního systému. I ten měl, podobně jako některé záměrně komplikovanější ústavní procedury, původně chránit naši nezralou demokracii; po letech dělby moci jednou stranou se mnozí obávali dělby moci dvěma stranami. Jenže nakonec to jsou právě volební paty či velmi těsné výsledky bez možnosti vládnout, co naši stále nezralou demokracii destruuje.
Vlastně i nyní sklízíme plody posledního volebního patu, jenž svěřil nepřímou vládní moc lidem jako Olga Zubová nebo Miloš Melčák. Ještě chvíli poměrné volné soutěže a příštím premiérem bude Vojtěch Filip. Nejvyšší čas sepsat novou ústavu. Mimochodem ulehčí život i Ústavnímu soudu.



K tématu:

Anketa: CO MYSLÍTE? BUDOU V ŘÍJNU VOLBY?
(Reflex.cz, 2. 9. 2009)
Předčasné volby do sněmovny se možná v plánovaném říjnovém termínu neuskuteční. Nejvyšší státní představitelé hledají uspokojivé řešení. Najdou ho? Hlasujte vANKETĚ!
Co přinesl den
Bohumil Doležal: CO PŘINESL DEN (ÚTERÝ 1. ZÁŘÍ)
(Reflex.cz, 2. 9. 2009)
Zprávou (lépe řečeno bombou) dne je rozhodnutí Ústavního soudu „odložit vykonatelnost rozhodnutí prezidenta republiky ze dne 1. července 2009, kterým byl termín voleb stanoven na dny 9. a 10. října 2009“.

Je ústava v rozporu s ústavou?

Miroslav Cvrček: JE ÚSTAVA V ROZPORU S ÚSTAVOU?
(Reflex.cz, 2. 9. 2009)
Zdá se, že cesta z tohoto zamotance vůbec nemusí existovat. Zákonodárci odsouhlasí změnu ústavy, Ústavní soud ji zruší, novela bude neústavní podle Ústavního soudu, rozhodnutí soudu bude neústavní podle ústavy...