Máme právo na jejich soukromí

Máme právo na jejich soukromí

Máme právo na jejich soukromí

Reflex o Jiřím Paroubkovi a jeho politickém marketingu, jehož součástí je i soukromý život.

Reflex přináší velké téma o Jiřím Paroubkovi a jeho politickém marketingu, jehož součástí je i jeho soukromý život.

John Lennon kdysi učinil ze své zamilovanosti do Yoko Ono veřejnou akci. Yoko byla všude s ním, na každé zkoušce, na každém koncertě, v každé chvíli. A spolu s nimi u toho byli i fotografové a kameramani a skrze ně pak celý svět. Jejich láska se odehrávala nepokrytě veřejně a Lennonovy písně byly o Yoko Ono a věnoval je Yoko Ono. Kolegové z Beatles měli však té krásné lásky brzy plné zuby.
Již mnoho významných párů se rozhodlo učinit ze svého soukromého vztahu veřejnou záležitost. To, co působilo u Lennona a Yoko Ono jako spontánní chování lidí s čistou myslí, však v jiných případech působí jako plánovaná taktika.
Reality show veřejné lásky může být zajímavá, může jít o účast na nějakém příběhu, experiment či prostě jenom parodii. Reality show Reflexu „JXD se žení“ má zatím otevřený konec. Nevíme, co z toho bude. Všichni ale máme možnost nebýt u toho. I písně Johna Lennona o Yoko Ono se daly vypnout. Byly ale dobré.
Jsou tu ale i veřejné páry vlivu a moci, jejichž veřejné soukromí se nás dotýká a my nemáme možnost si je odřeknout. Jde přece o moc. Chceme-li se účastnit správy veřejných věcí — a to bychom vážně měli –, pak nám nezbývá než se stát účastníky reality show, kterou vypnout nelze. Všichni jsme nechtěnými pozorovateli soukromého života, který se nás netýká.
Často jsme svědky toho, že někdo bojuje o své právo na soukromí. Ovšem v situaci, kdy veřejné páry vlivu bojují o moc společně a zásobují nás při tom třeba informacemi o těhotenství, se náhle karta obrací. Máme chuť bojovat za naše právo na skrytost jejich soukromí. My jsme totiž ti postižení. Nikoliv oni.



Sežeňte si nový Reflex! V prodeji od 27. 8. 2009.
Stroj na moc
STROJ NA MOC – netradiční portrét socialistického vůdce
Analýza tří základních povahových rysů, které formují a ovlivňují jeho politickou strategii. A tak před námi defiluje Jiří Paroubek milující, taktizující a bojující...

Očima ufona
PROMĚNA JIŘÍHO PAROUBKA V JOHNA LENNONA (a zase zpátky) očima Zeleného Raoula
Najdete v Reflexu č. 35/2009.