Je po všem

Je po všem

Je po všem

Následník rumunského romského barona Ion Miclescu před pár hodinami dobojoval. S ním dobojovala i jeho nejužší rodina, která v Praze a po Čechách už třetí týden kempovala, aby mu byla nablízku, dokud bude potřeba.

Následník rumunského romského barona Ion Miclescu zemřel. „Jeho stav byl poslední dny kritický. Po neurologické stránce se stav pacienta zhoršil,“ uvedla mluvčí nemocnice Jana Jelínková s tím, že z toho důvodu nebylo možné mladíka operovat.
Sedmnáctiletý rumunský následník trůnu, který se nedávno topil u Staré Boleslavi, před pár hodinami dobojoval. S ním dobojovala i jeho nejužší rodina, která v Praze a po Čechách už třetí týden kempovala, aby mu byla nablízku, dokud bude potřeba.


Asi šedesát lidí, kteří se chápou jako nejbližší rodina rumunského barona z Râmnicu Vâlcea, vyčkávalo, jak to dopadne s jejich příbuzným. „Své děti neopouštíme, když nás potřebují, nemusíme pít, jíst, spát, můžete nám dát pistoli k hlavě, bez dětí nikdy odnikud neodjíždíme.“ Povinnost jim prý velela vytrvat v blízkosti milého, modlit se a vyčkat, ať už jakéhokoli, konce. Šedesát mužů, žen a dětí, možná víc, tedy pendlovalo z místa na místo. Na jednom nechtěli platit, tak odešli, na jiném nesměli kempovat, tak je odtamtud vyhnali.
Šest desítek lidí ve dvaceti autech a se stany, ať už před nemocnicí, v městském kempu anebo v Husinci na louce, to už se dalo vykládat jako slušná tlačenice. „Nic nechceme, nemáme peníze na bydlení, máme jen na jídlo, benzin a potřebujeme někde parkovat. Čekat tu totiž budeme,dokud to bude třeba,“ opakovali dokola.
Vyslechli si spousty slov, kterým neporozuměli, protože celou dobu neměli tlumočníka, několikrát tedy sbalili a pak zase vybalili a teď se naposledy přesouvají. Míří truchlit do vinohradské nemocnice. Pak konečně odjedou domů.

Návštěva potěší
Při kempování, legálním i nelegálním, jim dělali společnost čeští novináři, policisté, úředníci různých stupňů v různém rozpoložení a tuto sobotu se připojili i představitelé Dělnické strany (DS). Po výzvě „Pojďme se podívat, jestli cikáni neporušují zákon, a začít případ monitorovat“ přijeli v sobotu do Husince ve třech autech černě odění chlapíci s plakáty. Třináct členů jejich ochranných sborů se za dozoru policie prošlo kolem romského tábora v Husinci a bylo po všem. Rumuni si mladíky prohlédli a usoudili, že je to zřejmě další policejní složka, už třetí (státní a městská policie předcházely), která je v Praze přijela zkontrolovat. Návštěva potěší.
Situaci jim objasnil až teprve fotograf Standa Krupař, a tak Rumuni vzali na vědomí, že si za nimi jen udělala výlet naparující se skupinka mladých neonacistů, která si tak přijela udělat reklamu.

Neděle u Vltavy
Romové se váleli v trávě, pokuřovali, jedli, prali, hráli šachy a naříkali, proč je kolem nich stále tolik novinářů a policajtů, proč jim už konečně nedáme pokoj. Jedno z aut, černý BMW, je převalené na levém boku. [viz Stanislav Krupař: Fotogalerie KEMPING ROMALE 2 – SIESTA V HUSINCI (Reflex.cz, 3. 8. 2009)] V podvozku se hrabe Ionův strýc Nikolai, hvězda českého zpravodajství posledních dnů, ještě černější než obvykle. Poté, co automobil rozebral na prvočinitele, jej zas odpoledne složil. Jedinou matičku, kterou ztratil v trávě, pak vyprosil od místního městského policisty. Pak do převodovky nalil olej, a až se rodina rozhodne, může se odjet klidně až do Rumunska.
„Věříme, že to dobře dopadne, jeho život je v rukou Božích,“ opakoval celé dny dokola Nikolai. Bůh věci z rukou pustil. Nebo to tak od počátku zamýšlel. Nikolai dnes anebo zítra naloží po střechu svého revitalizovaného bavoráka a odjede do Rumunska.

V Husinci
Pan Tříska, majitel pozemku v Husinci, poskytl minulý týden Romům dočasný azyl.Proč, to nikdo přesně neví. Možná že je to lidumil, možná chtěl zatopit městu. Ať je to jak chce, díky tomu Rumuni už netábořili na pozemcích Povodí Vltavy ani na městské půdě, ale na pozemku soukromém, tedy tábořili legálně. Bez vody a toalet tu tak pár dnů bydlely desítky lidí. Radnice požadovala, aby si hygienické zázemí zajistili na vlastní náklady. „Proč? Kvůli čemu? My nic takového nepotřebujeme. Nemáme peníze.“ A tak pili vodu z Vltavy, myli se vodou z Vltavy, vařili z vody z Vltavy …
Starostka Husince Marie Těthalová tedy sedla a začala psát dopisy. Rozhodla se oslovit vládu i všechny příslušné úřady. „Žijí tam ve strašných podmínkách, na pozemku není žádné hygienické zázemí,“ odříkávala ještě včera odpoledne se zjevnými obavami. „Z přítomnosti Rumunů nejsme nadšení, ale zároveň si uvědomujeme, že není řešením je odsud vyhnat. Stejně by se usadili někde o kousek dál a my bychom neudělali nic jiného, než že bychom problém přenesli na někoho jiného,“ dodávala, zatímco za jejími zády před kamerami českých televizí defilovaly tváře s hlasy místních rozhněvaných obyvatel.

Je po všem
Zbývá dodat, že v Česku sice není kočování zakázáno, ale jaksi se zapomnělo vyhradit mu plochy. Anebo se nám nechtělo. Proto ten celý kolotoč, který se kolem rumunských Romů v úzkých strhl, měl všechny rozměry tragikomedie. Chvílemi převládaly prvky komické, nakonec převládla tragédie. Je po všem.

Pro Iona právě teď v Praze truchlí asi šedesát jeho nejbližších; dalších zhruba patnáct set Romů, kteří se již nikdy nestanou jeho poddanými, se dozvědělo špatné zprávy po telefonátu z Prahy doma.


K tématu:

Připravujeme třetí sérii fotografií Stanislava Krupaře.

Kemping romale 2 – siesta v Husinci
Stanislav Krupař: Fotogalerie KEMPING ROMALE 2 – SIESTA V HUSINCI
(Reflex.cz, 3. 8. 2009)

Pavlína Wolfová: ČEKÁME A MODLÍME SE
(Reflex č. 31/2009)
„Jak dlouho tu budete?“ ptám se Romů stejně jako vrátná, místostarosta, nájemce kempu, policejní ředitel přede mnou a řada dalších po mně. „Dokud doktor neřekne, že je Iona zdravý a můžeme si ho odvézt.“
Stanislav Krupař: Fotogalerie SMUTNÝ KEMPING ROMALE
(Reflex.cz, 28. 7. 2009)