40 let od prvního kroku člověka na Měsíci

40 let od prvního kroku člověka na Měsíci

40 let od prvního kroku člověka na Měsíci

Z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě startuje raketa Saturn V s misí Apollo 11. Její posádku tvoří tři muži, kteří vejdou nesmazatelně do dějin.

Přesně před čtyřiceti lety, 16. července 1969
z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě odstartoval pátý let programu Apollo. Raketa Saturn V nese k Měsíci misi Apollo 11. Její posádku tvoří tři muži, kteří za čtyři dny vejdou nesmazatelně do dějin – Neil Armstrong, Edwin „Buzz“ Aldrin a Michael Collins. Mise byla stoprocentně úspěšná: 20. července první dva jmenovaní v lunárním modulu Eagle přistáli na Měsíci a všichni se pak 24. července ve zdraví vrátili na Zemi.


Prohlédněte si z památné mise fotografie a video NASA:

Zleva velitel mise Apollo 11 a první muž na Měsíci Neil Armstrong, pilot velitelského modulu Columbia Michael Collins (na Měsíc nevystoupil – jeho povinností bylo zůstat v Columbii na oběžné dráze) a pilot lunárního modulu Eagle Edwin „Buzz“ Aldrin.
Promofotografie posádky NASA pochází z 1. května 1969.

16. čerevence 1969 – Cape Kennedy, Apollo 11 úspěšně startuje a míří
k Měsíci.

Lunární modul Eagle (na snímku z orbitálního velitelského modulu Columbia) klesá k povrchu Měsíce. Po přistání přesně dle plánu jako první muž vystupuje velitel mise Neil Armstrong.

Slavnou větu „Je to malý krok pro člověka, ale velký skok pro lidstvo!“, již z velitelových úst díky přímému televiznímu přenosu tehdy slyšel celý svět (včetně Českoskoslovenska), si Armstrong připravil prý již na Zemi...

Návrat Eaglu ke Columbii (nad lunárním horizontem v dáli vykukuje naše Země)...

...a šťastný návrat na Zemi 24. července 1969. Úspěšnou posádku přijel osobně pozdravit i tehdejší prezident USA Richard Nixon.

VIDEO
K tématu:Závody o Měsíc
Marek Hudema: ZÁVODY O MĚSÍC (Reflex.cz, 20. 7. 2009)
Sen o pravidelných návštěvách Luny se za pár let rozplynul kvůli velkým finančním nákladům. Dnes Američané znovu uvažují o výpravě s lidskou posádkou. Proč by se ale lidé měli vrátit na Měsíc a kolik to bude stát?
Marie Homolová: SAMOTA V PŘÍMÉM PŘENOSU (Reflex.cz, 20. 7. 2009)
Jímá mě úžas, co všechno pamatuju. Rok 1957, kdy Rusové vypustili první družici Sputnik a z rozhlasu jsme slyšeli její vzdálené pípání. Psa Lajku, Gagarina a samozřejmě 20. červenec před čtyřiceti lety...