Prázdná kometa

Prázdná kometa

Prázdná kometa

Musím se přiznat k menší perverzitě: poprvé jsem litoval Jiřího Paroubka. Nejdřív během jeho ostravského brífinku k finanční krizi, poté při programové konferenci ČSSD.
Kam se sakra poděl starý dobrý tlustý kápo z Lidového domu?

Musím se přiznat k menší perverzitě: poprvé jsem litoval Jiřího Paroubka. Nejdřív během jeho ostravského brífinku k finanční krizi, poté při programové konferenci ČSSD. Kam se sakra poděl starý dobrý tlustý kápo z Lidového domu?
Někoho tak vyprázdněného, abych zůstal u Paroubkova oblíbeného slovníku, jsem dlouho neviděl. Předseda ČSSD, jehož manželka Petra na léto oblékla do chlapeckého pruhovaného trika, poraženecky mrmlal, civěl do prázdna a zhusta se potil. Snad mu nesvědčí Petřiny ryby.
Bojovnější nálada cloumala i Stanislavem Grossem během ostudného pádu coby premiéra. Jenže Paroubka čekají za tři měsíce nejdůležitější volby jeho života; podruhé prohraje a může plot na chalupě stříhat profesionálně.
Ostravský brífink připomínal komoušský sjezd: předseda žvatlal o modernizaci, posílení a zesílení – chybělo jen plnění pětiletky. Na programové konferenci si jej dokonce podali i podřízení, což doposud končilo odstřelem. Schytal to nejen za své papalášství, stranickými troglodyty dlouho obdivovanou kvalitu, ale i za své zlé dítě, Davida Ratha. „Doktor Smrt“ možná ve sněmovně končí.


Samozřejmě bychom měli být rádi. Paroubek vletěl do vysoké politiky jako divoká kometa a stejně tak z ní možná zakrátko vylétne – včetně Ratha. Jeho impérium politické destrukce, demagogie a třídní nenávisti utrpělo v eurovolbách nečekanou porážku a i jeho stvořitel nyní vidí, že nic víc za ním není. I tak dokázal s nejhoršími kartami uhrát čtyři ošklivé roky.


K tématu:

Bohumil Doležal: CO PŘINESL DEN (Reflex.cz, 7. 7. 2009)
V ČSSD se vzedmula vlna kritiky středočeského hejtmana Ratha. Zdá se, že spousta lidí ve vedení ho má plné zuby, panuje obava, že by mohl ohrozit vítězství ČSSD v nadcházejících volbách.