Paroubkův vlastní gól do šatny

Paroubkův vlastní gól do šatny

Paroubkův vlastní gól do šatny

Volby do Evropského parlamentu vyhrála pravice, posilují i antifederalisté či extremisté. Mnohem zajímavější je však výsledek z českého pohledu, zejména v případě drtivé porážky Jiřího Paroubka.



Tři čtvrtě roku vede předseda ČSSD nonstop nenávistnou kampaň proti všem slušným lidem. Zatímco v loňských krajských volbách s tím překvapivě drtivě vyhrál, nyní potupně prohrál; ODS získala 31,4 procenta hlasů, o plných devět víc než ČSSD. „Prohra dnes znamená vítězství zítra,“ komentoval porážku Paroubek, snad na radu Petra Dimuna.


Vsadím se, že mu při tom v puse nedoutnal Tvrdíkův vanilkový doutník; veřejně musel popřít vlastní velkohubost, což není jeho oblíbená disciplína. Své voliče totiž štval k volebním urnám právě strachem z prohry v prvním poločase, krátce před podzimními sněmovními volbami. A štval je tak mimořádně hnusně, že si od mladých vysloužil vejce.
I přes žloutky v očích to ČSSD moc dobře viděla, přestože se jí předseda snažil průhledně oklamat nahnáním širšího stranického vedení na smíchovský mítink, vrchol vajíčkového džihádu: spontánní občanský odpor nemířil proti ní, mířil výhradně proti Paroubkovi a všemu, co symbolizuje. Ještě jedna prohra a může klidně odejít na mateřskou za paní Petru. Začíná být stejně toxický jako kdysi Stanislav Gross.

ČSSD není stranou mnoha restituentů a podnikatelů jako ODS, aspoň ne vždy do voleb; její lidovější kádry na politice existenčně závisí, nikde jinde si tolik nevydělají. ČSSD zoufale potřebuje moc a z ní plynoucí trafiky.
Za prohru ČSSD jistě může nižší volební účast, ostudná necelá třetina; nejvíc lidí navíc volilo v Praze, tradiční baště ODS. Dvojnásobná volební účast může zisk hlasů posunout výrazně k ČSSD. Ani to však nezakryje fakt, že ještě nedlouho před volbami ODS podle průzkumů ztrácela na ČSSD jak v preferenčních hlasech, tak v odhadech volebního zisku. Téměř desetiprocentní výhra potvrzuje jasnou změnu trendu. Což samozřejmě nevylučuje, že si ODS do podzimu sama nepodrazí nohy.

Eurovolby potvrdily i dvě další věci: voliči KSČM nejenže k volebním urnám stále dojdou, dokonce tam ještě hodí i hlas – nyní znovu obvyklých 14 procent. A stejné platí i pro KDU-ČSL: sedm procent, i kdyby si za předsedu zvolila mrtvého Josefa Luxe. Současně si můžeme zatleskat, že jsme doma tentokrát nechali Vladimíra Železného i s celou Libertas, stejně jako Janu Bobošíkovou. Doma jim bude líp. Splasknutí zelené bubliny Martina Bursíka včetně jejích derivátů se dalo čekat.
Pokud jde o dopad voleb na evropské úrovni, příliš se nemění. Europarlament nezná nic jako vládní koalici a opozici; rozhoduje na základě tradičního unijního konsenzu, kde rozdíl mezi pravicí a levicí smazávají kuloáry. I kvůli tomu k eurovolbám skoro nikdo nechodí.



K tématu:

Anketa: BUDE DNEŠNÍ PROHRA ZÍTŘEJŠÍM VÍTĚZSTVÍM? (Reflex online, 8. 6. 2009)
Domníváte se, že výsledky eurovoleb naznačují, jak dopadnou podzimní volby do Poslanecké sněmovny?
Petr Bílek: KDYBY (Reflex č. 23/2009)
Kdybyste dnes někoho postrčili do Evropského parlamentu, znamenalo by to, že mu vystavujete živnostenské oprávnění sice časově omezené, leč v oboru, na nějž tíha žádné krize nedolehne a jehož lukrativnost je pověstná...
Bohumil Doležal: CO PŘINESL DEN (pondělí 8. června) (Reflex online, 9. 6. 2009)
Zelení sledují trasu všech stran, jimž zatím dal svou přízeň exprezident Havel. Řekl bych, že už jim není pomoci...