Vajíčka a nacismus

Vajíčka a nacismus

Vajíčka a nacismus

„To, co jsem včera zhlédl v televizi, skutečně v pořádku není, to principiálně nacistické napadání, nacistické rozhánění mítinků legitimní politické strany,“ prohlásil ministr vnitra Pecina den poté, co se na lídry sociální demokracie snesly stovky vajíček na pražském Andělu.

„To, co jsem včera zhlédl v televizi, skutečně v pořádku není, to principiálně nacistické napadání, nacistické rozhánění mítinků legitimní politické strany,“
prohlásil ministr vnitra Pecina den poté, co se na lídry sociální demokracie snesly stovky vajíček na pražském Andělu.
Zopakoval tak stejnou argumentaci, kterou o den dříve vmetl do tváře „vajíčkářům“ Jiří Paroubek, David Rath nebo Jaroslav Tvrdík.


Přirovnávat však vrhání vajec k projevu nacismu lze vysvětlit i omluvit vypjatostí situace i emocemi, které ji provázejí, ale vrcholný státní úředník, kterým ministr vnitra bezesporu je, by měl asi lépe vážit slova. Nacismus je totiž jednoduše řečeno ideologie, která vznikla kombinací fašistického, mussoliniovského typu státu a rasistických teorií o nadřazenosti jedné rasy nad ostatními. (Co se stalo, když byla tato ideologie nacismu povýšena na státní doktrínu, dobře ví i dítko školou povinné.)
Nemusíme ani podrobně zkoumat tváře metačů vajíček, jejich motivaci i průběh protestu, aby bylo zjevné, že o nacismus a nacisty nejde. Jakkoliv nepřijatelný se může (nejen) sociální demokracii jevit způsob, jakým především mladí lidé projevují nesouhlas s politikou jejich vůdce Paroubka, naše demokracie se před nacismem třást nemusí.
Spíše by se měla obávat toho, že každý, kdo nesouhlasí se zupáckými a bolševickými metodami vládnutí (komu se nechce vzpomínat na to, jakým způsobem vládl dnešní předseda ČSSD do voleb 2006, ať se podívá na hejtmanskou kariéru Davida Ratha), bude v budoucnu označen za nácka. A to nevěští nic dobrého.


K tématu:

Foto: Tři dny s Paroubkem
Jan Šibík: Fotoreportáž TŘI DNY S PAROUBKEM (Reflex online, 29. 5. 2009)
Jan Šibík sledoval předvolební tažení předsedy ČSSD a jeho týmu po českých městech. Teplice, Klatovy, Domažlice, Plzeň, Praha...
Bohumil Doležal: V NĚMECKU SE VAJÍČKA NEHÁZELA – Co přinesl den (čtvrtek 28. května)
(Reflex online, 29. 5. 2009)
...Jistě, Hitler měl perfektně zorganizované bojůvky, ty sranda a vajíčka nezajímaly (a na jejich oponenty by taky obojí nebylo zabralo). V Německu tekla krev...



Související články:

Anketa: SCHVALUJETE HÁZENÍ VAJEC PO POLITICÍCH?
(Reflex online, 25. 5. 2009)
Co si o útocích vejci (rajčaty atp.) vůči politikům obecně, z jakékoli politické strany, myslíte vy?
Marek Stoniš: JEMNÁ LEŽ JIŘÍHO PAROUBKA
(Reflex online, 27. 5. 2009)
...v rozhovoru prohlásil, že „Reflex vyzývá k tomu, aby se na mě útočilo těžším kalibrem nežli vajíčky“. Z čeho tak pan Paroubek usuzuje?