Hokejová vášeň

Hokejová vášeň

Hokejová vášeň

Začíná mistrovství světa v hokeji. Koná se každý rok na přelomu dubna a května a od narození rytmizuje náš život jako vánoční svátky, Velikonoce nebo Silvestr.


Po vítězství na několika turnajích se v nás usídlilo přesvědčení o zvláštním nadání českého národa pro kolektivní sporty, jakkoli tuto genetickou dispozici dokazuje vlastně jen lední hokej, kterému špičkově holdují občané nějakých deseti zemí. Méně ji dokazují české výsledky ve fotbale (i když to našim hráčům čas od času jde), basketbalu, pozemním hokeji, baseballu, vodním pólu nebo ragby, o němž by jen málokterý Čech připustil, že je sportem ve světovém měřítku vyhledávanějším a jednoznačně sledovanějším než náš milovaný hokej.
Náš zájem nekalí ani fakt, že jde o mistrovství světa třetích lig, protože nás i ostatní hokejové země reprezentuje jakýsi výběr „B“ nebo dokonce „C“.
Kdepak, význam českého vítězství (coby důkazu výjimečnosti) žádná skutečnost nezkalí.
Bolest případné prohry nezmírní.
Ale pryč od nafoukaných intelektuálských řečí, v radosti z vítězství nemusí být přece jen malost, v identifikaci s reprezentací (v onom „MY ČEŠI“) zamindrákovanost těch, kteří nikdy nic nedokázali, a fandění nemusí být jenom projevem duchovní omezenosti.
Stejně tak úspěchy nejsou nutně důsledkem naší výjimečnosti, českého nadání či chytrosti a prohry mizerných morálně volních vlastností (nechuti pořádně bojovat, která se projevila už po mnichovském diktátu).
Co když je to všechno prostě jen hra a zábava, na kterou není potřeba roubovat psychologické kategorie, hledat pro ni dalekosáhlé významy a hluboké smysly.
Prostě sranda, která přichází jednou za rok.
Když zakřičím gól.
A ještě se u toho zbůhdarma ožeru.



K tématu:

Růžička a Jágr přivezou medaili! (foto ČTK)
Pavel Kovář: RŮŽIČKA A JÁGR PŘIVEZOU MEDAILI! (Reflex online, 24. 4. 2009)
Lední hokej, naše národní sportovní disciplína, spojuje přece českou společnost jako máloco, a to přímo napříč politickým spektrem; pokud ovšem vyhráváme...
Muži, pivo, sport... (Foto ČTK)
J. X. Doležal: MUŽI, PIVO, SPORT... (Reflex online, 24. 4. 2009)
Již Freud zavedl pro tohle prostředí a pro inklinaci mužů k hospodě plné chlapů termín „pivní homosexualismus“. Jiným čistě homosexuálním prostředím, které muži s velkou oblibou vyhledávají, je sportovní oddíl...
Ondřej Šturma: VÝMĚNA GENERACÍ – PO JÁGROVI SAMÁ NULA!... (Reflex online, 27. 4. 2009)
Vždycky jsem si přísahal, že až vypustím z úst něco jako „za našich mladejch let, to bejvalo jiný kafe“, půjdu před zrcadlo a nafackuju si... No jo, to tenkrát zlatí hoši v Naganu, to byla jiná písnička, domýšlím... A jdu rovnou k zrcadlu!