Šrotovné – marketingová revoluce století

Šrotovné – marketingová revoluce století

Šrotovné – marketingová revoluce století

Šrotovací prémie na nové automobily tak, jak ji v době krize zavedlo deset států Evropské unie, kvůli dohodě ODS a ČSSD pomalu míří do Česka. Nového slova se však už čeští podnikatelé ujali a zavádějí slevy...

Šrotovací prémie na nové automobily tak, jak ji v době krize zavedlo deset států Evropské unie, kvůli dohodě ODS a ČSSD pomalu míří do Česka. Nového a čím dál populárnějšího slova se však už čeští podnikatelé ujali a zavádějí šrotovací slevy na ledničky, pračky, kola i židle.
Opoziční socialisté v Česku výměnou za podporu vládních protikrizových opatření prosadí šrotovací prémii na nákup nového auta. Má činit třicet tisíc korun na vozy do půl miliónu. Přestože dosluhující kabinet bojuje za to, aby prémie nebyla zavedena letos, kdy zájem o auta nabudilo šrotovné ze zahraniční a automobilky nestačí vyrábět, Česko tomuto šílenství po dlouhém odolávání zřejmě dřív nebo později podlehne.


Stát tak stejně jako například na Slovensku podpoří jedno odvětví ekonomiky na úkor jiných, vystaví vrakoviště náporu, který sníží ceny šrotu a zkomplikuje jeho odbyt, poškodí trh s ojetými vozy, vyhodí zřejmě 2,5 miliardy korun z peněz daňových poplatníků, které budou chybět, až se po skončení akce budou automobilky potýkat s nezájmem o nová auta a zbavovat se zaměstnanců, které nyní musí nabírat.

SOUKROMÉ ŠROTOVNÉ, ŽIDLOVNÉ, STROJOVNÉ…

České firmy ale na nic nečekaly a šrotovné, které je v posledních týdnech jedním z nejfrekventovanějších slov, vzaly za své. A zdá se, že jde o skvělý marketingový tah. Například autobazar Auto Adler nabízí na nákup auta výměnou za starý vůz za různých podmínek až 25 tisíc. AAA nabízejí dokonce až 50 tisíc, když si vlastní šrotovné vyzkoušely s úspěchem i na Slovensku. Následují je i další bazary. A nejen bazary.
Společnost Top Office nabízí šrotovné na kancelářské židle ve výši až 3000 korun, pokud dovezete svoji starou židli na kolečkách, kterou firma „ekologicky zlikviduje“. Během dubna dává firma Aurelia Morava výměnou za starou skříň 15 procentní slevu na novou.

Již před tím vyvolali nábytkáři svým dopisem Ministerstvu průmyslu a obchodu diskuzi o jednostranné podpoře automobilového průmyslu. Požadovali šrotovací příspěvek 15 tisíc při koupi nového nábytku výměnou za starší deseti let. „Občanům ČR by se takto otevřela cesta k zakoupení si zdravějšího a kvalitnějšího nového nábytku, než si mohli dopřát v minulosti,“ stálo v polovážně míněném dopisu, který reagoval na dohodu vlády a opozice.
Společnost Dahon při nákupu nového obráběcího stroje nabízí šrotovné až 300 tisíc. Až 20 tisíc korun můžete ušetřit při nákupu strojů v internetovém obchodě AZ-svarecitechnika.cz. Podobnou akci nabízí i obchod Zahradni-stroje.cz a další.

PODIVNÁ AKCE ČEZU

Na rozdíl od státního šrotovného v případě aut jsou tyto akce soukromými aktivitami. Firmy samy nesou náklady, u kterých si dovedou spočítat, zda se jim vyplatí. Slevy zařídí konkurence, nikoliv daňoví poplatníci.
Jiný případ je společnost ČEZ. Ta ve středu spustila akci šrotovného na bílou techniku. V prodejnách Datart a Euronics bude ČEZ svým zákazníkům rozdávat 1000 korun na nákup nové pračky, ledničky či mrazáku výměnou za starý spotřebič. Proti tomu už protestoval Electro World, který se cítí znevýhodněn. A oprávněně. Na rozdíl od jiných firem je totiž ČEZ kontrolován státem, a jeho šrotovné je tedy dalším státním zásahem poškozující konkurenci na trhu. Politici zkrátka rozhodují o příliš mnoha penězích, které jim nepatří, a mají příliš málo zodpovědnosti za výsledky.




K tématu:

Miroslav Cvrček: JAK VÁM TO ŠROTUJE, SOUSEDE?
(Reflex online, 16. 4. 2009)
Nakoukněte s námi za ploty zemí, které již šrotovné zavedly v praxi. Můžeme se poučit ze zahraničních zkušeností?
Anketa: VYUŽIJETE ŠROTOVNÉ, PRAČKOVNÉ, TŘÍSKOVNÉ, OZDRAVNÉ, KARTÁČKOVNÉ...?
(Reflex online, 16. 4. 2009)
Výrobci, prodejci i poskytovatelé služeb zapojili fantazii a nabízejí čím dál víc variací na téma „šrotovné“, myšlených více či méně vážně. Pořídíte si nová prsa se slevou?
J. X. Doležal: ZAVEĎME VAJGLOVNÉ!
(Reflex online, 16. 4. 2009)
Každý prodejce marihuany by měl zákazníkovi při předložení tří vajglů vykouřených jointů dát slevu padesát korun. Klient by tuto slevu potvrdil podpisem na kupón, který by poté dealerovi proplatil finanční úřad dle místa bydliště...


Související články:

Miroslav Cvrček: SEŠROTOVANÉ SLOVENSKO
(Reflex č. 15/2009)
Slováci se kvůli šrotovnému v březnu po tisících rozhodli zbavit svých starých čtyřkolých miláčků a pořídit si nové. Výsledek? Přeplněné autobazary i šrotoviště a zadlužení lidé s novými auty. ...
Petr Bystroň: A ZA STARÉ AUTO 2500 EUR!
(Reflex č. 10/2009)
V bouři současné hospodářské krize se intenzívně diskutuje o účinnosti takzvaného šrotovného. Několik evropských zemí tuto přímou subvenci již zavedlo. První bylo Německo...
Anketa: MÁME ZAVÁDĚT „ŠROTOVNÉ“?
(Reflex online, 4. 2. 2009)
...návrh na zavedení tzv. šrotovného, příspěvku na pořízení nového automobilu výměnou za vyřazení starého, byl označován za lobbistický. ...