Obama v Praze: Víkend bez Paroubka

Obama v Praze: Víkend bez Paroubka

Obama v Praze: Víkend bez Paroubka

Obamománie v České republice o víkendu vyvrcholila. Od příjezdu amerického prezidenta do Prahy v sobotu večer až do jeho nedělního odletu do Turecka byly zpravodajské servery zcela zahlceny Barackem Obamou.


Novináři sledovali Obamu prakticky celých čtyřiadvacet hodin a čtenáři měli opravdu čerstvé informace: Letadlo s Obamou přistálo v Praze. Obama a Obamová vystoupili z letadla. Obama jede po Evropské. Obama míjí Pražský hrad. Obama dorazil k Hiltonu. Obama už je v osmém patře. Obama zatím nedorazil k restauraci U Zlaté studně. Obama, Obama, Obama…
Hysterie, která vypukla po jeho zvolení, neustala ani poté, co musel výrazně přehodnotit a pozdržet svoje plány na stažení vojsk z Iráku, ani poté, co se ukázalo, že jeho první rozpočet uvrhne Ameriku do bezprecedentního tempa zadlužování. Od Obamy se očekávají změny ve všem, co špatného se děje kdekoliv na planetě. Správně ho varoval bývalý český prezident Václav Havel, že lidé do něj vkládají mnoho nadějí a očekávají od něj až příliš.
Snad to ale sám Obama chce. Umí strhnout dav a naplnit ho přesvědčením, že dokáže změnit svět, aniž by něco nového skutečně řekl či přinesl. Stejně jako vrchol jeho pražské návštěvy – projev na Hradčanském náměstí. Obama mluvil o krizi, o klimatu, o terorismu, o jaderných zbraních. Prostě nuda. Projev prezentovaný jako klíčový kvůli jeho vizi světa bez jaderných zbraní, se změnil spíše v přání jaderné zbraně dále nešířit a znovu se jimi nevyzbrojovat. To opravdu není převratná ani nová myšlenka. Dokonce ani u amerických prezidentů. O konci jaderných zbraní snil nahlas už Ronald Reagan, a to ještě v časech studené války.
Otázka tedy zní, zda Obamův výlet do Prahy vůbec stál za to (tolik emitovaného CO2 z letadel). Jedno reálné pozitivum ale návštěva měla. Opoziční předák Jiří Paroubek – snažící se o urvání mediálního prostoru pro svou osobu tak zuřivě, že přitom shodil i vládu – z médií prakticky úplně zmizel. Díky aspoň za to, Baracku!



Související články:

Bohumil Doležal: CO PŘINESL DEN (PONDĚLÍ 6. 4.)
(Reflex online, 7. 4. 2009)