Reflex č. 24

V dalším letošním Reflexu si můžete přečíst o tom, jak to chodí v Saúdské Arábii a jak to bylo se spoluprací Jaroslava Foglara s komunistickou StB. V čísle 24 ale najdete mimo jiné také rozhovor Honzy Dědka s režisérem Ridleym Scottem nebo rozhovor Veroniky Bednářové s herečkou Petrou Výtvarovou...

.






Zde najdete kompletní obsah čísla 24 s články k přečtení.


Po kliknutí se obsah čísla otevře v novém okně. Celý časopis je samozřejmě přístupný také z archívu tištěného Reflexu v hlavním menu.





Foto
Režisér Ridley Scott chtěl být jako dítě vojevůdcem, později studoval výtvarné umění, ke kterému později přidal ještě film. Proslavil se především sci-fi hororem Vetřelec, dnes již kultovním filmem Blade Runner, road movie Thelma a Louise, velkofilmem 1492: Dobytí ráje, psychothrillerem Hannibal a v poslední době snímkem z vojenské akce Černý jestřáb sestřelen. Honzovi Dědkovi se však svěřil, že jeho první dětské přání se mu stejně splnilo. "I já na filmovém place rozhoduji o životě a smrti jako generál - s tím rozdílem, že po skončení záběru se mrtví zvednou a jdou na cigáro."


Foto
Další ze série článků o životě mladých lidí v evropských metropolích pokračuje v Amsterodamu. Petr Holec s několika známými vyrazil do ulic města, do nočních klubů za zdejší obvyklou zábavou.






Foto
"Není snadné zabývat se minulostí sousedů, když ještě nemáme vyřešenu vlastní," říká Petr Volf. Přesto se o to pokusil prostřednictvím tří expozic: ve Vídni navštívil už sedmý rok putující výstavu Zločiny Wehrmachtu - rozměry vyhlazovací války 1941-1944, o tři sta kilometrů dál, v Hitlerově druhém domově v Obersalzbergu, Dokumentační středisko zločinů nacismu a nakonec v někdejší norimberské Kongresové hale přehlídku Fascinace a násilí věnovanou nacistické propagandě.


Foto
Do Saúdské Arábie se jen tak každý nedostane. Martin Polívka z Chrudimi žije v nejkonzervativnější islámské zemi již třetí rok a pracuje jako systémový analytik v Saudi Aramku, největší ropné společnosti na světě. Mimořádně bohatý stát však svým obyvatelům mnoho radostí nedovolí. "Co v Afghánistánu prosazoval Tálibán, na to si zdejší obyvatelé museli zvyknout už dávno," konstatuje Martin Polívka.


Foto
Čerstvě oceněná Cenou Thálie 2001 za výjimečný herecký talent do třiceti tří let byla Petra Výtvarová. Podle prezídia herecké asociace patří k nejosobitějším herečkám současné mladé generace. "Od jisté doby mi jde všechno lehce," řekla při rozhovoru Veronice Bednářové, "přestala jsem na věci tlačit, užívám si přítomnost, přestala jsem věřit na náhody, svět se skládá z okamžiků, které přijdou v pravý čas".


Foto
Když bylo před nedávnem projednáváno dědictví po Jaroslavu Foglarovi, známém skautském spisovateli, poprvé se na veřejnosti mluvilo o jeho údajné spolupráci s komunistickou StB. Dnes se podezření změnilo v jistotu. Z dostupných materiálů vyplývá, že spisovatel podepsal vázací akt a působil jako agent pod krycím jménem Šípek. Jeho agentská kariéra byla opravdu krátká, od 31. října 1955 do 17. dubna 1956. Otevřenou otázkou zůstává, jak byl zverbován. Protože spis skartovali, zbývají pouhé domněnky.


Foto
At se nám to líbí, nebo ne, Michal Viewegh je významným fenoménem současnosti, a to nejen v oblasti literatury. Přemýšlet o něm stále více znamená i potřebu zabývat se také úrovní české literární kritiky, specifickými rysy české národní povahy, a dokonce i společenskopolitickým vývojem. Na jeho poslední knize Báječná léta s Klausem a reakcích na ni demonstruje Michal Schindler i skutečnou hloubku českého literárního brouzdaliště.