Rozdvojený Knížák a Kavanovo video

Také minulý týden přinesl některé události a otázky, které stojí za připomenutí. Kdy třeba uvidíme ve veřejnoprávní televizi "Kavanovo video"? Jak funguje rozdvojený Knížák? A jak si povedou náměstci ministra Fišera, podle všeho velmi schopní pánové?

Pondělí 3. června


Nespokojení kontrolovaní taxíkáři

Zhruba tři desítky vozidel taxi se odpoledne sjely na pražskou Letenskou pláň. Jejich řidiči tam protestovali proti postupu magistrátu, který jim podle nich vyhlásil boj. Taxikáři proto žádají, aby odstoupil ředitel magistrátu Zdeněk Zajíček. Chtěli by také zvýšit nynější regulované ceny a požadují, aby s nimi magistrát jednal.
Pokud magistrát jednání odmítne, jsou taxikáři připraveni zablokovat některé pražské ulice, řekl novinářům jejich zástupce Eduard Dudi, který zakládá Sdružení řidičů taxislužby. Předražování v taxislužbě je podle řidičů dáno nízkou regulovanou cenou 22 korun za kilometr. Podle Dudiho by měla být pevně stanovená na 35 korun.

(Zdroj: www.ceskenoviny.cz)

Více informací k této události najdete např. zde.



Až bude někdo mít pocit, že má málo peněz, podle taxíkářské logiky může začít okrádat. A až bude okřiknut, bude hájit své právo na okrádání třeba blokováním ulic. Jak půvabné.



Úterý 4. června


Havel: rozkopané vztahy se zahraničím

Sociálnědemokratická vláda premiéra Miloše Zemana se podepsala na zhoršení vztahů České republiky s některými zeměmi. Je o tom přesvědčen prezident Václav Havel, který už dříve například kritizoval Zemana za jeho výroky na adresu sudetských Němců.
"Po dlouhá léta jsme stavěli jakousi křehkou stavbičku zahraničněpolitických vztahů a teď je to najednou rozkopáváno během několika týdnů," uvedl Havel ve vysílání rozhlasové stanice BBC. Nepodezírá však vládní představitele z toho, že by poškozovali zemi v zahraničí úmyslně.
Spíše to podle něj souvisí s tím, že se nechají strhnout k radikálním stanoviskům. "K politice patří, že se člověk musí neustále kontrolovat. Mně samotnému to dělá veliké potíže," poznamenal prezident.
(Zdroj: www.ceskenoviny.cz)

Více informací k této události najdete např.



Jistě, že neúmyslně. Vždyť jsou to tak hodní kluci. Holt jenom trochu nemotorní.



Středa 5. června


Kavan a jeho video

Už přes dva měsíce má Česká televize k dispozici videozáznam dvou rozhovorů ministra zahraničí Jana Kavana s příslušníky komunistické Státní bezpečnosti. Byly natočeny v listopadu 1989. Jaký bude další osud dvouhodinového dokumentu, jehož obsah je znám už více než deset let, není zatím jasné.
Na českých obrazovkách se záznam ještě neobjevil. Reportéři ČT na kauze "Kavanova videa" dosud ani nezačali pracovat.
Televize přitom už novináři Přemyslu Vachalovskému, který jí materiál dodal, zaplatila část honoráře za "námět". Výši honoráře ČT nezveřejňuje. "Zcela jistě ale ty záběry použijeme," říká ředitel zpravodajství ČT Zbyněk Honys.
(Zdroj: www.idnes.cz)

Více informací k této události najdete např. zde.



Kdy to video uvidí občané, kteří platí televizi její provoz? Nepochybně až po volbách, „aby nebyl nikdo poškozen“, že? To je právo na informace…



Čtvrtek 6. června


Fišer, náměstci a jejich korýtka

Už třetí náměstek ministra zdravotnictví ze čtyř se nemusí příliš obávat, že by se po volbách ocitl na dlažbě. Náměstek Michal Pohanka si jistí post ředitele druhé největší nemocnice v Brně - Fakultní nemocnice u sv. Anny. A ministerstvo mu to dokáže bez větších problémů zajistit.
Předchozím dvěma náměstkům zajistil práci ministr Bohumil Fišer už dříve tím, že je současně jmenoval řediteli Státního zdravotního ústavu a Institutu pro postgraduální vzdělávání ve zdravotnictví.
Střídání ředitelů je v brněnské nemocnici u sv. Anny načasováno velmi příhodně. Předpokládá se, že současná vláda složí svůj mandát zhruba koncem června. A od 1. července odchází z čela nemocnice její nynější ředitelka Alena Štětková, protože je v důchodovém věku.
"Tím mi také ministr odpověděl na otázku, zda se mám znovu hlásit do konkurzu. Doporučil mi, abych to nedělala," řekla Štětková.
(Zdroj: www.idnes.cz)

Více informací k této události najdete např. zde.



Ehm, no, třeba jsou páni náměstci skutečně těmi pravými osvícenými, těmi nejlepšími ze všech pro tyhle funkce. Kdo tomu věří..?



Pátek 7. června


Dvojitý Knížák

Další člen Rady České televize porušil zákon. Milan Knížák podporuje ODS na jejím předvolebním letáku. Radní přitom podle zákona nesmějí působit ve prospěch politických stran, bez výjimky. "Já se nenechám nijak omezovat. Já můžu podporovat, koho chci," odmítl Knížák, že něco takového udělat nesmí.
Není přitom prvním členem Rady ČT, který takto zákon porušil. Jeho kolegyně Helena Fibingerová před měsícem pomáhala s předvolební kampaní poslankyni ČSSD Janě Volfové.
Oba radní se hájí, že v radě a v politice vystupují pokaždé jako zcela jiná osobnost, ovšem se stejným občanským průkazem a rodným číslem. Občanka Fibingerová a občan Knížák podporují své politické favority. Radní Fibingerová a radní Knížák jsou na rozdíl od svých občanských dvojníků zcela apolitičtí.
(Zdroj: MF Dnes)

Více informací k této události najdete např. zde.



To je docela novinka, že na jednu občanku mohou žít dvě entity. Knížák AP (apolitický) a Knížák P (politický). A Fibingerová už ji má taky… To by se určitě dalo využít. Jedna entita by se třeba mohla zodpovídat ze svých činů a druhá zatím v klidu řídit Národní galerii.