Peníze napůl vyprané a výlet do Afghánistánu

Minulý týden mohl člověk v českém tisku opět narazit na události, které české politické scéně dvakrát nesluší. Víte například, že podle průzkumů jen osmina populace věří politikům to, že budou po volbách a případném zvolení usilovat o splnění předvolebních slibů?

Pondělí 27. května


Peníze jen napůl vyprané

Kabinet ČSSD zůstal v boji s praním špinavých peněz na půli cesty. Připustil to na bilanční tiskové konferenci vlády vicepremiér Pavel Rychetský. Odpor pravicových poslanců podle něj znemožnil přijetí povinného bezhotovostního platebního styku. Vláda neuspěla ani s prosazením majetkových přiznání, která by umožnila lépe evidovat nabývání majetku a omezila dodatečnou legalizaci nepoctivě nabytých financí, ani nezavedla registrační pokladny.
"Jsme nadále zemí, která se musí stydět za to, že u nás lze přinést 100 miliónů v kufru a koupit si nemovitost nebo cokoli jiného. Takže lze v České republice prát špinavé peníze, což v jiných evropských zemích nelze," řekl vicepremiér.

(Zdroj: www.ceskenoviny.cz)

Více informací k této události najdete např. zde.



Po čtyřech letech vlády sociálních demokratů vzácně kritická to slova do vlastních řad...



Úterý 28. května


Kdo by věřil politikům?

Češi se domnívají, že by se politické strany ve svých volebních programech měly vyjadřovat zejména k tématům každodenního života - zdravotnictví, sociální politice, nezaměstnanosti a bezpečnosti občanů. Za spíše nedůležitá témata považují problematiku Benešových dekretů a romskou otázku. Podle květnového průzkumu společnosti TNS Factum ale jen osmina občanů věří, že většina stran bude o splnění předvolebních slibů po volbách usilovat.
(Zdroj: www.ceskenoviny.cz)

Více informací k této události najdete např.



Takže předvolební komedie hrají strany a politikové pro osminu populace. Nejsou příliš přesvědčiví.



Středa 29. května


Zakázky bez soutěže…

Vláda už nebude moci udělovat veřejné zakázky bez zdůvodnění a podle své libovůle. Senát schválil novelu zákona o veřejných zakázkách, která omezuje právo vlády zadávat zakázky bez výběrového řízení. Toto právo kabinetu zůstane jen pro případy krizových nepředvídatelných situací, kdy by například hrozila přírodní katastrofa nebo byly ohroženy lidské životy.

(Zdroj: MF Dnes)

Více informací k této události najdete např. v MF Dnes ze čtvrtka 30. května 2002.



Proč to ale trvalo takovou dobu? Proč až po čtyřech letech, kdy se zadávání zakázek bez výběrového řízení praktikovalo víceméně běžně?



Čtvrtek 30. května


Kdo čte a kdo nečte zprávy na ministerstvu pro místní rozvoj?

Rozčarováním krajských zastupitelů skončilo středeční výjezdní zasedání vlády ve Středočeském kraji. Zatímco jiným krajům nasliboval Zemanův kabinet miliardy korun, střední Čechy přijdou zkrátka. Kromě 411 milionů korun na výstavbu nových bytů v Kolíně a v Kutné Hoře už tato vláda zřejmě žádné peníze do kraje nepošle.
Rozhodnutí vlády rozzlobilo hejtmana Středočeského kraje Petra Bendla, který tvrdí, že před dvěma týdny jednotlivým ministrům poslal návrh, co všechno kraj potřebuje.
"Vláda to všechno odložila o měsíc. Předpokládám, že z toho stejně nebude nic, vždyť už bude po volbách. Fascinovala mě nepřipravenost hlavně ministerstva pro místní rozvoj. Oni tu moji zprávu evidentně ani nečetli. Asi se jim to nehodilo, to jednání byla fraška," kritizoval vládu Bendl.
(Zdroj: www.idnes.cz)

Více informací k této události najdete např. zde.



U Lachnita se asi úředníci pílí nepřetrhnou.



Pátek 31. května


Nebezpečná předvolební agitace?

Prezident Václav Havel nepodezřívá členy vlády z toho, že by zrušili plánovanou cestu do Kábulu kvůli strachu. Ministři obrany Jaroslav Tvrdík a zahraničí Jan Kavan měli do afghánské metropole odletět v neděli a navštívit vojáky z české polní nemocnice. Cestu ale z bezpečnostních důvodů zrušili.
Před cestou do Afghánistánu varovali členy vlády zpravodajské služby, vojáci i lékaři. Tvrdík novinářům řekl, že nemohli riskovat možnost, že by se komukoli z početné delegace něco stalo. "V dané chvíli jsme se rozhodli s ohledem na zájmy ne svoje vlastní, ale na zájmy lidí, kteří by cestovali s námi," dodal.
(Zdroj: MF Dnes)

Více informací k této události najdete např. zde.



Před volbami by to samozřejmě bylo náramné gesto! A neplatila by to strana... Jenže co naplat, vrtulníkem po republice je to holt bezpečnější.