Chyba, lustrace a špidloviny

Klesne Česká republika v žebříčku zkorumpovaných zemí nyní ještě níž? Kam se podělo Chybovo chybné osvědčení? Kde vezme Špidla peníze na první dítě? A kde jich vezme ještě víc na to druhé? Ani minulý týden nezůstal ušetřen událostí, které kladou tyto a podobné otázky...

Pondělí 6. května


Chyba v lustracích?

Radim Chyba pět let šéfoval pražské městské policii, přestože podle zákona na ředitelskou židli nesměl nikdy usednout. Byl totiž evidován v registru svazků StB a ministerstvo vnitra mu už před lety vydalo pozitivní lustrační osvědčení. MF DNES na jeho spolupráci s tajnou komunistickou policií upozornila před čtrnácti dny. Nyní, když mu úředníci ministerstva vnitra vydali opis jeho pozitivního osvědčení, se tyto informace definitivně potvrdily.
"Chyba mi ukázal pozitivní lustrační osvědčení a v úterý oznámí svou rezignaci," řekl radní Rudolf Blažek, jenž má městské strážníky na starosti. Chyba ještě před dvěma týdny tvrdil: Je to nesmysl. Svá tvrzení však nemohl dokázat, protože originál původního osvědčení se za podivných okolností ztratil.
(Zdroj: www.idnes.cz)

Více informací k této události najdete např. zde.



Je to zvláštní, ale zdá se, že se vždycky "ztrácí" jen důležité věci..



Úterý 7. května


Jak to chodilo na ministerstvu obrany

Vyšetřování aféry pracovníků akvizičního úřadu ministerstva obrany kvůli podezřelým zakázkám na armádní majetek tento týden skončilo návrhem na postavení 11 lidí před soud. Policejní rada navrhl pražskému městskému státnímu zastupitelství, aby 11 podezřelých obžalovalo z porušování závazných pravidel hospodářského styku a dva z nich i z podplácení, sdělil ČTK vedoucí zvláštního odboru Úřadu finanční kriminality a ochrany státu Martin Hádek.
(Zdroj: www.ceskenoviny.cz)

Více informací k této události najdete např. zde.



Na jakém místě že to je ČR v žebříčku zemí zasažených korupcí? Na úrovni Namibie?



Středa 8. května


Státní svátek

V tento den se vzhledem k slavnostní náladě státního svátku nic zvláštního neodehrávalo.



Jeden den klidu.



Čtvrtek 9. května


Porodnost, finanční možnosti a špidloviny

Předseda ČSSD Vladimír Špidla opět posunul hranice svého receptu na podporu porodnosti. Stát by měl podle šéfa sociálních demokratů přimět rodiny, aby neměly jen jedno dítě. ČSSD proto přišla se svěřeneckým programem. Z něho by měly prvorozené děti dostat 50 tisíc korun. Druhému potomkovi by ČSSD přibalila do kolébky ještě o deset tisíc více. Státní dotaci si ale dítě musí "zasloužit". Peníze by z částky dostávalo podle toho, jak se bude vzdělávat.

Cílem svěřeneckého fondu, který má ČSSD ve volebním programu, má být podle Špidly podpora vzdělávání. "Funguje to tak, že prvorozené dítě dostane při narození padesát tisíc, které zůstanou ve fondu. Při nástupu dítěte na základní školu by rodiče dostali čtvrtinu z této částky," potvrdil iDNES místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.
(Zdroj: www.idnes.cz)

Více informací k této události najdete např. zde.



Sociální vizionáři špidlovského typu by udělali nejlépe, kdyby si ujasnili, jak to bude "fungovat" v praxi - a hlavně za co.



Pátek 10. května


Recept na zajištění podpory

Minimum diskusí ve sněmovně, ale složité bitvy v zákulisí. Tak hodnotí končící volební období Poslanecké sněmovny sami poslanci. Právě díky těmto zákulisním dohodám se také podařilo Zemanovi podle jeho slov splnit velkou část z volebního programu. Důvod, proč jednání končící sněmovny vévodily kuloáry, je jednoduchý: menšinová vláda Miloše Zemana, pokud chtěla prosadit své návrhy zákonů, musela si pro ně dopředu zajistit podporu opozice.
(Zdroj: www.idnes.cz)

Více informací k této události najdete např. zde.



Blíží se holt volby, tak kdy už se snažit, když ani těsně před nimi ne, že.