Pivo, pieta a stěhování Romů

Je reklama na pivo v souladu s pietním územím památníku na Vítkově, bývalého mauzolea? Kdo s kým po volbách? Co je sexuální projev, který chtějí zakázat učitelé jedné základní školy? I minulý týden se našlo pár událostí, o kterých by jeden chvílemi nevěřil, že se opravdu mohou stát...

Pondělí 29. dubna


České obchody?

Irák dostal nedávno přes Sýrii zásilku protiletadlových střel a raket z ČR. S odvoláním na tvrzení iráckých vojenských zběhů to napsal list The Guardian. České ministerstvo průmyslu sdělilo, že loni ani letos vývoz uvedeného typu zboží do Sýrie neschválilo a deklarovaný vývoz zbraní do Iráku je nemožný kvůli sankcím OSN.
(Zdroj: Lidové noviny)

Více informací k této události najdete např. v LN z úterý 30. dubna 2002.



Teď jen zjistit, co je pravda a co ne.



Úterý 30. dubna


Pivo a pieta

Televizní reklama na nošovické pivo Radegast, natočená v panteonu Národního památníku v Praze na Vítkově u hrobu Neznámého vojína, vyvolala protesty váleřných veteránů. Ministři Dostál a Tvrdík je chápou a souhlasí s nimi.
"Proto jsem vedení Národního muzea, které památník spravuje, nařídil, aby pečlivě zvažovalo, komu a proč vydává povolení k natáčení," dodal k tomu ministr Dostál..
(Zdroj: www.idnes.cz)

Více informací k této události najdete např. zde.



A člověk by skoro řekl, že zákazů natáčení a povinných uctívání tanků a různých velkých soch si tahle země užila už dost.



Středa 1. května


Koalice kritizuje ČSSD, ale vládla by s ní ráda

Koalice ve své předvolební agitaci přitvrzuje. Začátkem května startuje kampaň, ve které napadá vládu ČSSD za to, co před minulými volbami slíbila a nesplnila.
Přitom mnozí představitelé Koalice jedním dechem dodávají, že právě sociální demokraté jsou pro ně nejpravděpodobnějším povolebním koaličním partnerem.

(Zdroj: MF Dnes)

Více informací k této události najdete např. v MF Dnes ze čtvrtka 2. května.



A je na tom vlastně vůbec něco překvapivého..?



Čtvrtek 2. května


Zákaz sexuálních projevů

Žáci Základní školy v Slovácké ulici v Břeclavi teď vedou vášnivé diskuse, v nichž jde o sex. Rozproudil je chystaný nepatrný dovětek ve školním řádu.

Každý správný žák by se měl zdržet sexuálních projevů, usoudilo vedení školy. A od příštího roku chce z tohoto pravidla udělat "paragraf" školního řádu.
(Zdroj: MF Dnes)

Více informací k této události najdete např. v MF Dnes z pátku 3. května 2002.



Co je to vlastně sexuální projev? Třeba když si dívka zvýrazní řasy? Jak na to učitelé v Břeclavi vlastně přišli - a co tím sledují? Není to jen nějaká trapně neobratná formulace, kterou vlastně mysleli něco úplně jiného? A nenaučili se to náhodou od poslanců PSP ČR?



Pátek 3. května


Města hromadně stěhují Romy

Komunální politici se čím dál častěji snaží vystěhovat romské rodiny za hranice svého města. Obvykle tak činí kvůli dluhům na nájemném. Nové domovy jsou často v ještě nuznějším stavu než původní byty a životní podmínky romských rodin se stále zhoršují. Za několik let může situace přerůst do těžko řešitelných rozměrů - po celé zemi vzniknou etnická "ghetta", naplněná převážně sociálně slabými Romy.
(Zdroj: MF Dnes)

Více informací k této události najdete např. v MF Dnes ze soboty 4. května 2002.



Bude se celá situace řešit až za těch zmíněných několik let? Možná by stálo za to stanovit kurz a přijímat sázky. Kdo by asi vyhrál?