Reakce na "Díky ODS zmizel smog a kyselé deště"

Ivan Brezina píše: "Ve zprávě MŽP o životním prostředí v ČR v roce 2000 se dočtete, že právě vláda ODS věnovala na životní prostředí tolik jako nikdo před ní ani potom." To si prostě vymyslel. Zpráva výslovně uvádí, že státní zelené investice začaly hned po...

Ivan Brezina píše: "Ve zprávě MŽP o životním prostředí v ČR v roce 2000 se dočtete, že právě vláda ODS věnovala na životní prostředí tolik jako nikdo před ní ani potom." To si prostě vymyslel.

Foto
Zpráva výslovně uvádí, že státní zelené investice začaly hned po nástupu první Klausovy vlády klesat. Rostly v letech 1990-92. V roce, kdy se Klaus stal ministerským předsedou, činily půldruhého procenta hrubého domácího produktu. Když z tohoto křesla odcházel, už jen mírně překračovaly půl procenta. Za Klausovy vlády rekordní výše dosahovaly celkové ekologické výdaje - včetně nákladů soukromých podniků. Nárůst soukromých investic vyvolaly klíčové ekologické zákony, přijaté v letech 1991-92 vládami Občanského fóra. Ty přiměly třeba společnost ČEZ, aby odsířila své uhelné elektrárny. Václav Klaus s Ivanem Brezinou se tedy chlubí cizím peřím.

AUTOR JE ČLENEM HNUTÍ DUHA