Minulý týden...

V těchto komentářích vám den po dni připomeneme minulý týden - a události, které se opravdu staly, i když se to někdy zdá neuvěřitelné. Možná to není příliš zábavné čtení, ale na některé skutečnosti by se zapomenout asi nemělo...

Pondělí 15. dubna


Ministr školství: žáky – záškoláky budou učitelé udávat na policii

Ministr školství Eduard Zeman se rozhodl bojovat proti záškoláctví: Vydal pokyn, v němž nabádá učitele, aby případy, kdy dítě stráví více než 25 hodin „za školou“, hlásili na policii.
V dokumentu se mimo jiné o záškolácích píše, že jde o děti, které „vedou nemravný a zahálčivý život“.
Ministr vybavuje učitele například formuláři, podle nichž mají děti vyslýchat a které musí rodiče nakonec podepsat podobně jako protokol na policii. Pokud dítě chodí za školu opakovaně, učitelé by se měli podle metodiky obrátit na policii. Ta by pak mohla na rodiče podat trestní oznámení s podezřením ze spáchání trestného činu ohrožení mravní výchovy mládeže.
(Zdroj: LN, kráceno.)

Více informací k této události najdete např. v LN z úterý 16. dubna 2002.



Možná by měl ministr školství bránit záškoláctví spíše silami vlastního resortu, než sáhnout po donucovacích prostředcích a vyvolávat ducha karcerů a četníků. Třeba si zjistit, proč děti „zdrhají“. Je výuka skutečně tak zajímavá, tak kvalitní? A nedá se s tím náhodou něco dělat?



Úterý 16. dubna


ČT možná dostane pokutu za sprostá slova v divadelní hře

Za jedenatřicet sprostých slov a vulgárních vět hrozí České televizi pokuta až deset milionů korun. Pořadem, za který by ČT mohla pykat, byl záznam inscenace hry švédského dramatika Pera Olova Enquista Obrázkáři vysílaný 19. ledna na programu ČT 2.
"Uvedení analyzovaného pořadu v době od 20 hodin bylo nevhodné, neboť jde o pořad, který by mohl ohrozit fyzický, psychický nebo mravní vývoj dětí a mladistvých," píše v dopise České televizi Martin Muchka, předseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.
Inscenace byla drsnými výrazy opravdu prošpikovaná: "Aby ses nepodělal", "do čeho mi kurva nic není", "jako nějaký posvátný hovno", "hajzl a mizera, co se uchlastal", "na to ti seru, jdi do hajzlu"...
(Zdroj: www.idnes.cz, kráceno)

Více informací k této události najdete zde.



Stíhat podobné výrazivo v divadelní hře - tomu by se vysmála snad i karmelitská abatyše. Navíc si stačí poslechnout, jak dnešní „děti a mladiství“ mluví a člověk si může být jist, že chudák Enquist příliš nevybočuje. Kromě toho sprosté slovo ještě nikomu „život nezničilo“… to jenom občané to nakonec celé zatáhnou.



Středa 17. dubna


Ministerstvo pro místní rozvoj: za státní peníze soukromá solária

Ministerstvo pro místní rozvoj se rozhodlo novým způsobem podpořit cestovní ruch. Soukromým firmám či spolkům je ochotno zaplatit až polovinu nákladů na budování bowlingových drah, solárií, fit center nebo posiloven. Dotace na "sportovně-rekreační činnost" jsou jedním ze čtyř programů, na které má Lachnitův úřad vyčleněno dvě stě milionů korun. Podnikatelé mají šanci si z peněz daňových poplatníků koupit i sněhové dělo, postavit golfové hřiště anebo vybudovat jezdeckou stáj.
(Zdroj: www.idnes.cz, kráceno)

Více informací k této události najdete zde.



Potřeboval bych velkou skříň na knihy. Slibuju, že přivedu návštěvy a pochlubím se novou knihovnou. Mám šanci uspět a dostat dotaci, pane ministře? Řeknu všem, že jste mi přidal vy..



Čtvrtek 18. dubna


Grebeníčkovi je jedno, odkud pocházely peníze pro jeho stranu

Předseda KSČM Miroslav Grebeníček odmítl tvrzení, že komunistická strana měla zisk z pašování zbraní. Nevidí ani nic špatného na tom, že si Haló noviny "někde půjčily" peníze, když později dluh "do haléře splatily".
Takto reagoval na článek, v němž MF Dnes uvedla, že komunisté se prostřednictvím svých lídrů v uplynulých letech spojili s pašeráky zbraní, a získali tak mimo jiné půjčku pro stranický list Haló noviny. Předseda poslanců KSČM Vojtěch Filip pracoval pro firmu KAMO, jejíž zakladatel Alexander Kaljandra byl odsouzen za nelegální vývoz vojenských vozů Tatra do Severní Koreje. Prokuristou společnosti byl českobudějovický zastupitel Stanislav Křída, také z KSČM.
(Zdroj: www.ceskenoviny.cz, kráceno)

Více informací k této události najdete zde.



Podle toho, jaké straně Grebeníček šéfuje, nevidí nic špatného na spoustě divných věcí. Takže vlastně nic nového pod sluncem.



Pátek 19. dubna


Jak armáda prohání peníze komínem

Ministerstvo obrany přiznalo, že armáda po léta utrácela bez většího užitku peníze ze státního rozpočtu. Prohospodařeny tak byly miliardy korun.
Vládní zmocněnec pro reformu ozbrojených sil Jaroslav Škopek například uvádí, že v roce 1993 při vyklízení nejmodernějšího letiště v Bechyni vojsko zbytečně utratilo několik set milionů, na něž přišla rekonstrukce letiště.
Bez rozmyslu se nakoupily počítačové systémy, které spolu nekomunikují – ty stály přes miliardu.
Nejnověji to dokazuje trenažér na bombardér Su-22, který letectvo loni za 130 milionů dokončilo. Zařízení je dodnes nefunkční, a navíc poslední bombardér Su-22 byl před čtrnácti dny vyřazen z výzbroje..
(Zdroj: MF Dnes, kráceno.)

Více informací k této události najdete např. v MF Dnes ze soboty 20. dubna 2002.



Teď se to celé ještě zaplácne Gripeny, a to bude teprv bomba.