Co si přečtete v patnáctém čísle Reflexu?

V článku se můžete podívat, co mimo jiné najdete v patnáctém letošním Reflexu. Čeká vás reportáž z Izraele, rozhovor s divadelním režisérem Janem Bornou, Causa Bono Vox a mnoho dalšího. Na internetových stránkách najdete celé číslo v pondělí 15. dubna.

Foto
Divadelní režisér Jan Borna je podepsán pod inscenacemi Kdyby prase mělo křídla Divadla v Dlouhé, Bajka o lišákovi v HaDivadle či Tango Dejvického divadla. Jeho inscenacím dominují fantazie, hravost a nápady. Vůbec nerozlišuje práci pro děti a pro dospělé, kdo něco od něj zhlédl, hovoří přímo o terapeutických účincích divadla na lidský organismus. Rozhovor s Janem Bornou vedl Richard Erml.



Pozadí výzev, které se na sklonku minulého roku objevily na Internetu a nástěnkách vysokých škol a jež nabízely práci v USA, propátrala Jana Doležalová. Věc je jednoduchá a lákavá: český student si za oceánem může přijít na pěkné peníze.



Foto
Průmyslové zóny se po České republice rychle šíří, čemuž nahrávají pobídky současné vlády. Čekáte-li za tenkými zdmi nových hal moderní technologie, školení a postupy, budete zklamáni. Zaklínadlo sociálně demokratických ministrů nejvíce ze všeho připomíná 19. století a romány Charlese Dickense.






Foto
Nevšímavost českých médií k tomu, co se právě odehrává v Izraeli, hraničí s trestuhodností. Reportér Andrej Bán a fotoreportér Jan Šibík se vydali přímo do centra dění a přinášejí zasvěcenou a sugestivní výpověď.






Foto
V rubrice Causa rekapituluje Honza Dědek životní a umělecký příběh frontmana irské kapely U2 Bona Voxe. Nejsympatičtěji vyznívají umělcovy snahy pomoci rozvojovému světu. Ukazuje se, že nejde o laciné gesto, ale o fundovaným studiem problému podloženou soustavnou snahu propůjčit své jméno řešení jednoho z nejtěžších problémů současného světa.