Co najdete ve čtrnáctém čísle Reflexu?

Na to, co si mimo jiné budete moci přečíst v zitřejším, tedy čtrnáctém čísle Reflexu, se můžete podívat tady. Celé číslo najdete na internetových stránkách Reflexu v pondělí 8. dubna.

Foto
Pražská Karlova ulice, Staré Město, DAMU. Přijímací zkoušky trvají tři týdny, od rána do večera. Jsou náročné pro obě strany. Adepti na činoherní herectví vypadají úplně obyčejně, ani stopy po bohémství nebo výstřednosti. Postávají nervózně v úzké chodbě, letos se jich hlásí dvě stě sedmdesát pět. Vezmou deset, možná dvanáct. Jak se pozná herecký talent, který ovlivní příští podobu českého divadla? Očitým svědkem byla letos Veronika Bednářová, která se pokusila zaznamenat, čím je nutno projít na cestě k úspěchu.


Foto
"Je stresující být pět let ve dne i v noci neustále v pohotovosti. Ani v divadle nevypínám mobil,“ konstatoval v rozhovoru s Pavlem KovářemMUDr. Ilja Kotík, známý především jako osobní lékař Václava Havla, ale současně také vykonávající funkci primáře 1. interny ústřední vojenské nemocnice v Praze.


Foto
Říká vám něco jméno Stanislav Libenský? Pokud napovíme sklo, každému, kdo se jen trochu orientuje v současné kultuře, okamžitě naskočí, že jde o klíčovou osobnost českého umění v oblasti užitého i volného skla. Podobu nedávno zesnulého umělce rekonstruoval Petr Volf.


Foto
Kratičkou prózu Sexuální nocturno napsal Vítězslav Nezval okolo třicítky jako víceméně autobiografickou vzpomínku na své první naplnění pohlavního pudu. Nejprve se k ní bez uzardění hlásil, avšak posléze - po druhé světové válce - mu přišla nedůstojnou "barda nové epochy, barda míru". Díla si však mnohdy žijí vlastním životem, nezávisle na přání autorů... A tak si je můžeme právě nyní znovu přečíst jako příjemné vytržení v novém reprintu vydavatelství TORST s milostnými kolážemi Jindřicha Štyrského.


Foto
Ve třicetitisícovém Litvínově, kam se vypravil Petr Holec, existují gangy mladistvých, jejichž školou je ulice. Podchytit je se pokoušejí místní radní, kteří uvolnili jeden z domů pro zřízení alternativního klubu s názvem Ztracený ráj. Kéž skutečnost dostojí tomuto názvu!