Vyhrabávačky

Vyhrabávačky

Vyhrabávačky

Nemám dnes žádné jednolité téma, a tak budu psát o tom, co mě poslední dobou zaujalo nebo naštvalo z gastronomie všeobecně, a budu psát tak dlouho, až budu na konci Reflexem mně vymezeného prostoru.



Včera mě jedna dívka požádala, abych jí doporučil restauraci, kde se dá jíst hmyz. Že by si něco zakousla. Já to oficiálně nevím. Vím, že hmyz má hodně proteinů a že je považován za stravu budoucnosti, až na naší planetě sníme vše, co nám teď chutná. Doporučil jsem jí proto alespoň průvodce po světě jedlého hmyzu od Juliet Ramos-Elorduyové Hmyz na talíři, který u nás vyšel v roce 1998 - cvrčci po papuánsku, mangové čatní se sarančaty atd.



BRITÁNIE NA ŠPICI

V tomto týdnu vychází nejprestižnější průvodce Michelin Guide 2010, kde získala Velká Británie nejvíce ohvězdičkovaných restaurantů ve své historii. I když slavný šéf Gordon Ramsay jednu hvězdu ztratil a má jisté potíže se svým impériem restaurací po celém světě (i u nás loni zavřel svůj podnik Maze po krátké roční anabazi), přesto slaví ostrované historický úspěch. Zajímavé na tom je, že právě Británie, pověstná svou poněkud nechutnou kuchyní, je nyní na špici. Ovšem pozor - jde většinou o restaurace, jež vaří všechna možná světová jídla, jenom ne ta typicky "anglická".
SVÍČKOVÁ PROPADLA
Ryzí český pokrm - svíčková na smetaně - byl poražen v anketě gastronews.cz. Šestapadesát procent dotázaných čtenářů (ze 4500) dalo přednost vepřo knedlo zelu, pokrmu, jenž je typickým jídlem i Němců a jiných národů před "naší" svíčkovou (33 %), jež je nejcharakterističtější specialitou v české kotlině. Ono taky, upřímně, ve které restauraci ji umějí fakt dobře připravit?
PIZZA S CERTIFIKÁTEM
Neapolská pizza získala oficiální certifikát (Traditional Speciality Guaranteed) od EU, který ji chrání po celém světě před jakýmikoli imitacemi. Nyní všechny pizzerie od Prahy až po New York budou nuceny dodržovat pravidla ingrediencí a metodologie přípravy, pokud chtějí mít na jídelním lístku tuto specialitu: mouku z tvrdé pšenice, mořskou sůl, čerstvé kvasnice, mozzarellu z buvolího mléka a tomaty San Marzano, které rostou pouze na úpatí Vesuvu. Těsto má být připravováno ručně atd.
Je to úžasné nejen z hlediska dodržování tradic, ale také jako podpora lokální ekonomiky. Rajčata z Vesuvu asi těžko vypěstujeme na Hané, že? A že Neapolitáni mají k pizze vřelý vztah, můžete zažít v tomto úžasném i děsivém přístavu, kde před nejpopulárnějšími pizzeriemi stojí třeba v 11 hodin v noci fronty milovníků-pizzovníků a čekají na ten pravý kousek Vera Pizza Napolitana.
Tradice nadevše. Já končím psaní a jdu si udělat špagety, protože jsem se doslechl, že největší výrobci těstovin se protiprávně v Itálii dohodli, že zdraží a budou uměle ovlivňovat ceny této základní italské pochutiny.