Nelži a nekecej!

Konečně! Dlouho se zdálo, že politici ztratili i poslední ctnost – aspoň předstírat boj o náš hlas. Dokud se v neděli na ČT nerozeřval Pavel Bém, kmotr Opencard a občas i pražský primátor. To bylo něco.



Pravda: Bém, jehož v Otázkách Václava Moravce vytočil kvůli Opencard kuloárový katolík a šéf lidovců Cyril Svoboda, takže mu primátor doporučil, aby dodržoval desatero a nelhal, se o náš hlas nerval úplně tak, jak bychom čekali: věren totální magistrátní ztrátě soudnosti se na Svobodu utrhl, že nefunkční Opencard nestála 900 miliónů korun, ale jen něco přes 700! A navíc si ji prý nakonec ještě zamilujeme nosit v peněženkách i jinak než coby výztuž.


Ještě zamilujeme nosit v peněženkách? Odkud Bém spadl? Z piedestalu korupce pražského lídra ODS, co straně jako první prohraje metropoli, tradiční zoo ODS? Kdo jiný než my asi tak Opencard zaplatil! V peněženkách ji s láskou nosíme od chvíle, co se na magistrátu sešla rada moudrých ODS a jejich kamarádů a řekli si, že jen silní a odvážní vládci s absolutní většinou se nebojí veřejně vyhodit téměř miliardu do kanálu.

Ale zpět k boji o hlasy. Posledním skutečným politikem-srdcařem byl republikán Miroslav Sládek: o naši přízeň se občas rval tak vehementně, že mu museli vypnout mikrofon. Současné politiky jako by vykastrovali: Mirek Topolánek zavírá v nejhorších momentech bezmocně oči, v přírodě známka kapitulace; Cyrilem Svobodou stále cloumá tichý orgasmus ze znovuzvolení šéfem KDU-ČSL, nezmůže se už ani na vztyčený ukazovák; a náměstkovské manýry Jiřího Paroubka zkouší manželka humanizovat upnutými vestičkami, ti tam jsou agenti-přisluhovači v žoldu ODS.

Dokonce ani David Rath, ještě nedávno Paroubkův zloprcek na špinavou práci, už není starý dobrý psychopat David Rath: na posledním brífinku ČSSD se s nikým neporval, nikoho neurazil a nikoho ani nezažaloval.

Ano, vím: málokdo si ve skutečnosti přeje psychopata Ratha či Sládkův návrat, Tomáš Vandas úplně stačí. Přesto: i politika má být do určité míry krvavý sport, kde si chcete na někoho vsadit, protože věříte, že se za vás umí a bude rvát. Místo toho nám ale partajní sekretariáty denně posílají odlidštěné TV modely plné prázdných keců. Jak pak máme poznat, kdo jen neříká pravdu a kdo už lže? A kdo pak nemá volit Vandase?