Vážení přátelé!

Vážení přátelé!

Vážení přátelé!

Na přelomu roku je dobré a zároveň zlé to, že se všechno snažíme vidět v perspektivě. Dva týdny jsme doslova zavaleni anketami o nejlepších zážitcích, fotografiích, knihách a bůhvíčem ještě z roku loňského, a než se stačíme...

Na přelomu roku je dobré a zároveň zlé to, že se všechno snažíme vidět v perspektivě. Dva týdny jsme doslova zavaleni anketami o nejlepších zážitcích, fotografiích, knihách a bůhvíčem ještě z roku loňského, a než se stačíme jen trochu oklepat a oddechnout si, navážou na to ankety o tipech, výhledech a prognózách pro rok příští.

A ještě k tomu připočtěte sloupky lidí, kteří si tohle všechno uvědomují, ale zároveň doslova umírají touhou své roztěkané novoroční myšlenky nějak zaškatulkovat, co nejpřesněji zformulovat a opatřené visačkou "Pozor, tohle je něco jako novoroční poselství!" doručit nebohým čtenářům. Ano, hádáte správně, jeden takový sloupek právě teď čtete.

Takže jaký byl rok 2009 v oboru moderních technologií a webu? Chce se napsat "převratový", ale to jsou od počátku devadesátých let všechny. V tom posledním jsme objevili sociální sítě, lépe řečeno se tahle nová internetová hračka stala masovou záležitostí. Počet uživatelů Facebooku se blíží k hranici 400 miliónů, což je numero, které by ještě před dvěma lety nečekal ani ten nejlepší prognostik.

Naopak strastiplný rok za sebou mají papírové noviny. Pro web to však není důvod k oslavě, ba naopak. Vydavatel Rupert Murdoch vypustil z klece Krakena jménem "placený obsah", a byť se mu mnozí vysmívají a jiní jen mávají rukou, osobně si myslím, že nějaké platební turnikety na webu přece jen vyrostou.

Ve vítězném tažení éterem pokračovaly takzvané chytré telefony. Odhaduje se, že je dnes přibližně 400 miliónů telefonů připojených k Internetu. Čtyřicet let poté, co Internet propojením několika velkých počítačů vznikl, je to fascinující číslo. A odhaduje se, že do roku 2012 by telefonů s připojením na Internet měla být na planetě už více než miliarda.

Co ještě se stalo? Slovem roku jmenoval New Oxford Dictionary sloveso "unfriend", tedy česky přibližně přeloženo "odpřátelit". Chápete dobře, jde o ten akt, kdy vás v síti Facebook někdo naštve natolik, že s ním zrušíte jakékoli vztahy. Ano, je to zajímavé slovo.

Ale jestliže tohle slovo je vítězem roku 2009, pak je třeba vyhlásit i poraženého. A tím je naopak slovo "přítel" nebo "přátelit". Nikdy v historii nedevalvovalo tak jako letos, a to opět kvůli síti Facebook. Říct o někom, že je váš "přítel", se dnes automaticky bere jako "přítel na Facebooku". Rozuměj: ne skutečný přítel, ale jen někdo, s kým si navzájem můžeme prohlížet svoje fotografie.

A to je tedy úkol pro příští rok. Někdo by měl vymyslet nějaké nové slovo, kterým bychom pojmenovali skutečné přátelství. Myslím ten vztah mezi dvěma lidmi, kteří jsou na světě jeden pro druhého, když se potřebují. Přeju vám do nového roku, abyste takových lidí potkávali co nejvíc. Ať už jim budete říkat jakkoli.

Notebook Miloše Čermáka