Irácký kapr

Irácký kapr

Irácký kapr

Většina z nás ví, že v Bagdádu se často střílí, bouchají tam smrtící nálože na ulicích, ale kdo z nás ví, že v Iráku mají taky rádi kapry? Na posvátném území dávné Mezopotámie na břehu řeky Tigris dávají kvůli chuti přednost kaprům...

Většina z nás ví, že v Bagdádu se často střílí, bouchají tam smrtící nálože na ulicích, ale kdo z nás ví, že v Iráku mají taky rádi kapry? Na posvátném území dávné Mezopotámie na břehu řeky Tigris dávají kvůli chuti přednost kaprům-samcům před samičkami. Nejdůležitější je však čerstvost ryby.



Pečený kapr je připraven ve stylu ,,Masquf", který se tu nezměnil po celá staletí. Jedinou ingrediencí je obyčejná sůl, podstatný je však rituál pečení na otevřeném ohni, v němž se předhánějí všichni šéfkuchaři a rožniči. Do ohně je přikládáno dřevo jabloní nebo pomerančovníku. Peče se nejméně hodinu, na nepřímém plameni, aby kůrčička byla křupavá a maso uvnitř šťavnaté. Nakonec se nechá kapr chvíli ležet na žhavých uhlících, kde lehce zuhelnatí svrchní kůže. Jí se rukama s arabským chlebem, salátem, okurkou v jogurtu, hořčičnou omáčkou a zeleninou. Ve středu toto jídlo prý přináší štěstí a pohlavní svěžest. Pokrm se podává vzácným hostům, při svatbách, svátcích a narozeninách. Kapři jsou však k mání spíše z řeky Eufratu, protože Tigris je na tom s čistotou vody podobně nebo ještě hůře než naše Vltava.



Ano, jsme poblíž mystické babylónské věže, jež se dle pověstí nacházela ve městě Bábel. Jen tak pro připomenutí, když jsme měli ty Vánoce: podle Bible byla babylónská věž ohromnou budovou sahající až do nebe. Člověk se opět chtěl dotknout ve své pýše Boha. Všichni lidé tehdy hovořili společným jazykem a byli jednotní. Rozhodli se postavit nebetyčnou věž až do oblak, aby oslavili především sami sebe. Věž tedy byla vystavěna ke slávě člověka, nikoliv Boha. Bůh se samozřejmě rozčilil a rozdělil dosud jediný lidský jazyk ve více jazyků a rozehnal lidi po celém světě, protože se mu nelíbilo, že by chrám měl patřit někomu jinému než jemu samotnému. A tak nás od sebe definitivně rozdělil a zmátl - tedy ,,Bábel=Zmatek". O těch kaprech se tam nic nepíše, ale bůhví, zda je k nám nepřinesl nějaký zatoulanec z Bábelu?
Jinak myslím, že bramborový salát ani strouhanku na řízek tam u nich nikdo neumí. Připravují rybu tak nějak zdravěji a postaru. Amen. Alláh a Buddha a salám alejkum, nebo snad Šalom Alejchem?



GASTROFOBIE ANEB MAURERŮV VÝBĚR PAVLA MAURERA
www.grand-restaurant.cz