Jak chránit zloděje

Jak chránit zloděje

Jak chránit zloděje

V pátek ukradli v Olomouci dva muži auto. Policie je vyrazila stíhat a jednoho z nich zastřelila, druhého zranila. V sobotu pak vyšly noviny. A jaké to překvapení: za zločince jsou policisti!

V pátek ukradli v Olomouci dva muži auto. Policie je vyrazila stíhat a jednoho z nich zastřelila, druhého zranila. V sobotu vyšly noviny. Jaké překvapení: za zločince jsou policisti!

Například Josef Kolina sepsal v LN hezký akční doják o sešlápnutém plynu a rostoucí policejní agresivitě, jistě prémiový kus. Vsadím se, že nemá auto; jinak by totiž chápal, že i auto – nechceme-li kopírovat Kubu, kde svým vlastním vozem musíte vozit i ostatní – je soukromý majetek, takže s ním obvykle jezdí pouze majitel. Nebo nanejvýš manželka či milenka.

Pokud si ho v noci půjčí někdo jiný, dobře ví, že se dopouští trestného činu. S policejní reakcí, jež ani u nás nemusí vždy skončit jen nabouranou policejní fabií či mrtvým kolemjdoucím, musí počítat. Tedy neužívá-li si zrovna policejní hlídka na benzínce kafe a pornočasopisy, svou oblíbenou kratochvíli.

Policie samozřejmě nemusí všechny zloděje aut hned střílet – nestačilo by nám olovo. Pokud je ovšem lze zastavit a zadržet jinak, což bude nyní v posledním případu zkoumat Inspekce ministra vnitra. Jenže muži v Olomouci zběsile ujížděli a policistu, jenž k nim naskočil, chtěli za jízdy vykopat z ukradeného auta ven. Stěží důkaz spolupráce.

Měl si to snad policista podle Koliny nechat líbit a riskovat svůj vlastní život? Nebo riskovat ještě život někoho dalšího, koho by zloději náhodou zabili při divoké jízdě? Pak si policii nemusíme platit a za ušetřené daně si můžeme koupit vlastní pistole a střílet z oken zloděje sami.

Policie má ze zákona chránit slušné lidi. Na gaunery má myslet až po nich. I to je demokracie. Ostatně právě novináři policii rádi vyčítají, že patříme k evropskému ráji zlodějů aut, méně jich totiž zmizí i na Slovensku; když ale zloděje stíhá a náhodou i zabije či zraní, je to taky špatně.


Jenže bez tvrdé varovné policejní represe se situace nikdy nezlepší, zvlášť zvyšuje-li se stále agresivita pachatelů. Mnozí zloději aut mají z policie dokonce takovou legraci, že je nezastaví ani výstražná střelba. Pak ale musí počítat i s tím, že je zastaví ta ostrá. Litovat je kvůli tomu nemusíme.