Mým celebritám

Mým celebritám

Mým celebritám

Nevíme, jestli manželka Tigera Woodse rozflákala v záchvatu vzteku zadní okno jeho auta golfovou holí. Můžeme se jen dohadovat (a bez dechu sledovat televizní zpravodajství), kolik dalších skutečných či fiktivních milenek...

Nevíme, jestli manželka Tigera Woodse rozflákala v záchvatu vzteku zadní okno jeho auta golfovou holí. Můžeme se jen dohadovat (a bez dechu sledovat televizní zpravodajství), kolik dalších skutečných či fiktivních milenek se k tomuto fenomenálnímu golfistovi přihlásí.

Ve sféře spekulací je i to, co celá aféra udělá s jeho kariérou, jak se zachovají fanoušci (a podle nich vzápětí také sponzoři) a zda Woods zůstane nejlépe vydělávajícím sportovcem světa (rozumějme: po všech stránkách dokonalým produktem sportovního marketingu). A byť na nemanželský poměr s ním dnes stojí zdánlivě celá fronta adeptek, nedá se s jistotou říct ani to, zda mediální masomlejn změní aspoň jejich život k lepšímu. To nemůže nikdo říct o žádném aktéru této kauzy. S jedinou výjimkou. A tou je učitel fyziky John Gibbins z univerzity v anglickém Sussexu.
Můžou za to fotografie poničeného Woodsova auta, které do médií unikly z policejních zdrojů. Konkrétně jde o snímky zadní řady sedadel, na nichž jsou vidět střepy z rozbitého skla, láhev s vodou, bílý ručník ... a pak taky útlá knížka. Jmenuje se Get A Grip On Physics (marně přemýšlím, jak titul s lehkostí přeložit, a infantilní ,,Chyťte fyziku za pačesy" je to nejlepší, na co jsem přišel). Jde o ilustrovanou učebnici pro ty, jež zajímají moderní fyzikální objevy a teorie, ale kteří nedávali ve škole tak úplně pozor. Jak řekl její autor novinářům, je určena právě pro lidi jako Tiger Woods, tedy inteligentní a cílevědomé, ale s nedostatkem času. Nemusí se číst od začátku do konce, je psaná čtivým jazykem a obsahuje hodně obrázků.
Proč se o ni najednou všichni zajímají? Inu právě proto, že byla ve Woodsově autě. Je to hezká ukázka, jak se proměnila média v éře sociálních sítí a také jak funguje takzvaný dlouhý ocas poptávky a nabídky v internetových obchodech.
Fotka s knížkou se rychle rozšířila po blozích i na Facebooku. Začalo se o ní diskutovat a zkoumat, kde by se dala koupit. Protože vyšla naposledy v roce 1999, tak ji v běžných knihkupectvích nemají. Všechny zbylé kusy se rychle prodaly prostřednictvím Amazonu. I to stačilo, aby se na celkovém žebříčku prodejnosti přesunula o 300 tisíc titulů dopředu, až do třetí tisícovky nejprodávanějších knih. Překvapený Gibbins řekl, že jeho americký nakladatel uvažuje, že by knížku vydal znovu. A připomeňme, že důvodem je pouze to, že náhodou ležela v rozbitém autě nejslavnějšího golfisty světa.
V této souvislosti bych chtěl poprosit české celebrity, zda by si neopatřily mé staré knihy. Zvlášť apeluju na ty známé lidi, kteří očekávají ve svých životech nějaké zvraty.
Bylo by pěkné, kdyby Blesk vyfotografoval Karla Gotta, jak se s kufrem pakuje ze své vily na Bertramce a v podpaždí drží moji pozapomenutou novelku Jak se skáče na špek, nebo aspoň Jiřího Pomeje, jak spí na hlavním nádraží s hlavou podloženou komiksem Hana a Hana. Dotyčné výtisky laskavým celebritám samozřejmě dodám ze svých zásob.


NOTEBOOK MILOŠE ČERMÁKA, cermak@extra.cz