Modleme se za Obamu

Modleme se za Obamu

Modleme se za Obamu

"Prezidentkou bude zvolena Hillary Clintonová a&#160nejpozději do roka na ni bude spáchán atentát." Tuhle větu mně s&#160věšteckým výrazem v tváři sdělil tlustý protestantský kněz, u&#160kterého jsem v létě roku 2005 slavil Den nezávislosti...

"Prezidentkou bude zvolena Hillary Clintonová a&#160nejpozději do roka na ni bude spáchán atentát." Tuhle větu mně s věšteckým výrazem v tváři sdělil tlustý protestantský kněz, u kterého jsem v létě roku 2005 slavil Den nezávislosti, shodou okolností nedaleko města Filadelfie.


V té době ještě senátora Obamu znal jen málokdo, a tak jsem mu svou otázku mohl položit až o tři roky později, a to e-mailem. "A co když vyhraje Obama?" Můj přítel kněz nezaváhal a obratem odpověděl: "Bude zavražděn rovněž. Haleluja."

Střih, píše se listopad 2008. Jsou čtyři dni po zvolení Obamy prezidentem, neděle odpoledne, jsem na basketbalovém utkání v Madison Square Garden. Když zpěvačka před úvodním rozskokem dozpívá americkou hymnu, začne celá hala skandovat: "Obama! Obama!" Liberální New York je v obamovském transu. Běhá mně mráz po zádech, ale zároveň si říkám, že tohle nemůže dobře dopadnout.

Cynicky řečeno, atentát je součástí americké politické kultury. O to důslednější jsou opatření, jak ho nedopustit. Zvlášť když by cílem mohl být americký prezident. Jeho ochrana je úkolem instituce jménem Secret Service, která má za sebou již 144 let dlouhou historii. Původně spadala pod ministerstvo financí a&#160zabývala se bojem s pašeráky, dnes je v gesci ministerstva vnitra. Prezidenty chrání od roku 1894, a ještě intenzívněji od roku 1917, kdy se vyhrožování prezidentovi stalo trestným činem. Dnes je ochrana ústavních činitelů hlavní náplní činnosti a spotřebuje většinu z rozpočtu ve výši zhruba půldruhé miliardy dolarů.

Obama byl na seznamu střežených osob už osmnáct měsíců před volbami, což je historický rekord. Ale stejně rekordní je počet výhrůžek atentátem. Deník Boston Globe nedávno napsal, že Secret Service registruje pětkrát víc výhrůžek Obamovi než předešlému prezidentu Bushovi. Je to odvrácená mince prezidentování populárního a médii stále zbožňovaného Obamy. Jeho podpora však klesá, byť je stále relativně vysoká. Ale čím dál víc lidí prezidenta kritizuje. Nedávný průzkum ukázal, že si téměř čtvrtina Američanů myslí, že Obama byl zvolen buď podvodem, anebo z jiného důvodu protiprávně (nejčastěji proto, že je zpochybňováno jeho americké občanství).

Svou roli v tom hraje Internet. V září úřady požádaly majitele Facebooku, aby ze svých stránek stáhli anketu, zda má být prezident Obama zavražděn (mírná většina hlasovala, že ano). A teď se ve webových obchodech objevil nový artikl: samolepky, plakáty a trička s nápisem: "Modlete se za Obamu. Žalm 109, verš osmý." Je to samozřejmě kulišárna. Verš osmý zní (v překladu Bible kralické): "Budiž jeho dnů je málo, a úřad jeho ať vezme někdo jiný." Rozumějme: ať Obama nevyhraje další volby. Nebo by v tom mohlo být něco jiného? Následující verš, ten devátý, totiž zní: "Budiž se jeho děti stanou sirotky, a žena jeho vdovou." A&#160to je už pokyn pro Secret Service, neboť tady někdo zjevně vyhrožuje atentátem.

Opravdu vyhrožuje? To nevíme. Obchod cafepress.com, který se zabývá prodejem triček s potisky, stahuje trička s dotyčným nápisem z prodeje. Ale následující den je tam zase vrací s vysvětlením, že tak jako nebránil prodeji triček kritizujících předešlého prezidenta Bushe, nebude ani bránit tričkům kritizujícím Obamu. Je v tom čuch po penězích i starý dobrý americký étos absolutní svobody slova.

Musím napsat svému příteli knězi, co si o tom myslí..



NOTEBOOK MILOŠE ČERMÁKA, cermak@extra.cz