Uhlíkový ekolog Paroubek

Uhlíkový ekolog Paroubek

Uhlíkový ekolog Paroubek

Poprvé v životě musím předsedovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi poděkovat: za TV šot, ve kterém kvůli uhlíkové stopě jede na panevropský sjezd socialistů tramvají. Smíchy jsem málem padl k zemi jako mladý Kočka.



Paroubek v tom samozřejmě nejede sám. Jako obvykle se s ním veze i&#160jeho věrný stín Petr Dimun, pravděpodobný spoluautor geniálního marketingového nápadu. Geniálního proto, že každý, kdo zná Paroubkovy papalášské manýry, ví, že jeho opravdovou uhlíkovou stopu bychom ze Země nesmáznuli, ani kdybychom jezdili tramvají všichni.


Skoro se vsadím, že když fotografové a kameramani z tramvaje vystoupili, přesedl předseda do své limuzíny, na jejímž zadním sedadle tak rád pracuje, případně spí.

Paroubek jistě není jediný politik, který s námi divadlo s tramvají a&#160ekologickým sjezdem hraje; s&#160vlaky, tramvajemi či bicykly to na nás, obvykle před volbami, rádi zkoušejí i&#160ostatní – taková je doba. Například prezident Václav Klaus kvůli tomu poslední dobou píše ne jednu, ale hned dvě knihy ročně.

Předseda ČSSD je ale zřejmě jediný, kdo se i v předvolební kampani nechá vozit jednou velkou limuzínou, jejíž fešácký šofér jen málokdy vypíná motor, aby vzduch uvnitř zůstal čerstvě přefiltrovaný, zatímco další slouží jeho ženě Petře a fence Tonče. O oranžovém americkém trucku brázdícím naše silnice bez povolení radši ani nemluvím.

Vzhledem ke své pověstné aroganci po sobě Paroubkovi ve skutečnosti nenechávají jen dvojnásobné emise, ale i počet vážných dopravních přestupků jako předjíždění přes plnou čáru, jízdu na červenou či otáčení se na čtyřproudové silnici. Pokud nám tedy Paroubek opravdu chce vrátit důvěru v politiky, jak o tom na sjezdu mluvil v TV, měl by se nechat vozit třeba ve zmíněném trucku. Nic k jeho životnímu stylu a myšlení nejde lépe.