S Klausem na výletě

S Klausem na výletě

S Klausem na výletě

Václav Klaus si nedá pokoj. Kdykoli neměří teplotu, aby dokázal, že se venku ve skutečnosti ochlazuje, nebo nesedí v Kremlu, stává se mužem slov. Nyní nám píše z cesty po Latinské Americe.



Je to skvělé počtení, vskutku prezidentské. Trochu jako byste se zeptali malého dítěte, jak se mu líbilo na ruském kole, a ono vám odpovědělo, že si připadalo, jako by se točilo dokola.

„První dojem z oficiální cesty do Peru a Brazílie je obrovská vzdálenost,“ píše například Klaus pro server novinky.cz. Jaké překvapení! Skoro se mi chce s prezidentem souhlasit: do Peru a Brazílie to doopravdy je dost daleko. Konkrétně 11 108 kilometrů, jak si pamatuju ze zeměpisu.

Podnětný je i prezidentův postřeh z hotelu v brazilské Amazonii. „V místě, kde ještě nikdy neviděli sníh, je v polovině listopadu hotel plný vánočních stromečků s ozdobami, jakoby dovezenými odkudsi z Jablonce,“ píše.

Z Jablonce? Možná Klaus věří, že z Jablonce pochází i Ježíš, kvůli němuž se koncem prosince každoročně ušlapáváme v obchoďácích. Mimo Pražský hrad se ale Vánoce obecně považují za křesťanský svátek, jenž nemá se sněhem nic moc společného. Tedy pokud nevěříte, že kdysi kolem malého Ježíše lidé radostí rozhazovali ten umělý.

Občas však v sobě prezident nezapře bystrého ekonoma. „Amazonie je stále rozvojovou ekonomikou,“ popisuje. „Manželka velmi trefně říká, že se to pozná podle toho, že lidé chodí pěšky a v rukách či na různých vozících převážejí velké předměty.“

Velmi trefné. Snad by si Klausovi měli i u nás občas vyjet mimo hlavní město v autě bez začerněných skel. Lidé tady taky chodí pěšky a v rukách a na vozících převážejí velké předměty. Třeba v Kladně a Ostravě takhle odnesli či odvezli skoro celé hutě, což se, tuším, nepovedlo ani domorodcům z Amazonie.

„Rodí se nová zkratka Bric,“ všímá si Klaus v posledním příspěvku. Hmmm! Zkratka Bric (Brazílie, Rusko, Indie a Čína) ve skutečnosti existuje asi šest let. Obávám se, že se spíš rodí další Klausovo literární dílo, na které hned tak nezapomeneme.




Petr Holec: VÁŽENÝ KLAUN (Reflex.cz, 29. 10. 2009)
Prezident Václav Klaus je znám láskou k sobě a ke státnické pompě. Snad proto plul osmadvacátého října na Vítkově nad zemí jako polobůh. Málem zmizel v šedém nebi.