Potřebuje Český rozhlas vysílat do zahraničí?

Potřebuje Český rozhlas vysílat do zahraničí?

Potřebuje Český rozhlas vysílat do zahraničí?

Krátkovlnnému vysílání ČRo do zahraničí nejspíš zvoní hrana. Podstatná je ale otázka, zda vůbec Český rozhlas nějaké vysílání do zahraničí potřebuje.

O dvacet procent sníží ministerstvo zahraničních věcí v příštích třech letech rozpočet vysílání Českého rozhlasu do zahraničí.
Přímým důsledkem úspor má být zrušení jediného krátkovlnného vysílače stanice Český rozhlas 7 – Radio Praha na území České republiky a převedení tohoto vysílání především na internet. Je to špatná zpráva?
Krátkovlnné rozhlasové vysílání dnes přijímá jen minimum posluchačů, speciální přijímače si pořizují hlavně fandové radioamatéři. Stanice Radio Praha vysílá v angličtině i na frekvencích pražského okruhu Regina a francouzsky na rovněž pražském Radiu France International. Celé vysílání si pak mohou posluchači naladit přes satelit, kabel a po internetu. Možností je tedy více a krátkovlnné vysílání je jen jednou z nich – dokonce nejdražší.


Pokud se rozhlasu nepodaří ministerstvo přesvědčit, aby dotace nekrátilo, nic jiného než ukončení krátkovlnného vysílání ČRo 7 mu nezbude. Je to totiž právě ministerstvo, kdo plně hradí celkový provoz zahraničního vysílání Českého rozhlasu. A jelikož celý resort musí pro příští rok snížit svoje náklady o pětinu, žádá to samé i po vysílání rozhlasu do zahraničí.

Peníze odjinud, především z vlastních zdrojů, rozhlas určitě nesežene. Novopečený generální ředitel Richard Medek už před svým zvolením prohlásil, že rozhlas musí v následujících šesti letech ušetřit jednu miliardu korun, jinak se dostane do ztráty. Minulý týden pak Medek rozeslal všem zaměstnancům rozhlasu dopis, v němž oznamuje, že v následujících třech letech chce ušetřit desetinu všech nákladů na provoz ČRo.

Krátkovlnnému vysílání ČRo do zahraničí tak nejspíš zvoní hrana. Záležet bude ještě na formulaci smlouvy s Českými Radiokomunikacemi, které pro Radio Praha provozují onen jediný vysílač v Litomyšli. Smlouva totiž obsahuje výpovědní lhůtu a ta bývá u rozhlasového vysílání i několikaměsíční. Mohlo by se tedy stát, že ČRo 7 bude pokračovat ve vysílání ještě podstatnou část příštího roku, aniž by to rozhlas chtěl.

Podstatná je ale otázka, zda vůbec Český rozhlas nějaké vysílání do zahraničí potřebuje. A pokud ano, zda k němu má využívat dnes již zastaralé a zbytečně drahé technologie. Mít médium, jehož prostřednictvím o sobě můžeme dávat vědět světu, rozhodně není k zahození. Zvlášť když si jako malá země nemůžeme dovolit vytvořit vlastní mezinárodní zpravodajský televizní kanál, v němž bychom nahlíželi na světové události vlastníma očima a prosazovali české národní zájmy (jako třeba Francie na kanálu France 24).

Nebude ale nakonec Radiu Praha opravdu stačit k životu jen internet a satelit? A nemohlo by přejít na čistě digitální vysílání, které je podstatně levnější? Český rozhlas už toto vysílání testoval. Možná je čas přejít do ostrého provozu.



Jaký je váš názor? Měl by Český rozhlas vysílat do zahraničí?




AUTOR JE ŠÉFREDAKTOREM DIGIZONE.CZ