Skoroředitel ČTK

Skoroředitel ČTK

Skoroředitel ČTK

Jen necelý měsíc se Radim Hreha, bývalý ředitel Slovenské televize a někdejší parlamentní lobbista, mohl radovat ze zvolení do funkce generálního ředitele České tiskové kanceláře.



20. srpna zvítězil Hreha ve výběrovém řízení na nového šéfa ČTK, ačkoli rozhodně nebyl považován za favorita. Tím byl Jiří Majstr, náměstek dosavadního ředitele ČTK Milana Stibrala. Ke střídání stráží ve veřejnoprávní tiskové agentuře mělo dojít na přání Milana Stibrala na přelomu letošního září a října: ačkoli mu funkční období mělo končit až v roce 2011, rozhodl se letos předčasně odejít do důchodu.


Jak k té volbě došlo?

Na českém mediálním trhu tak došlo k unikátní situaci: v jeden rok, dokonce v rozmezí několika týdnů až měsíců, se volili generální ředitelé všech tří veřejnoprávních médií: České televize (funkci obhájil Jiří Janeček), Českého rozhlasu (po odvolání Václava Kasíka budou radní nového ředitele volit už koncem tohoto měsíce) a ČTK.


Zatímco volba televizního ředitele probíhala pod drobnohledem médií, odvolání šéfa Českého rozhlasu a zejména hledání jeho nástupce už novináře tolik nepálí; ČTK je už zcela mimo zorný úhel většiny médií.

Přitom právě v „četce“ došlo k zajímavé situaci. Krátce předtím, než se Milan Stibral rozhodl odejít předčasně do důchodu, skončilo funkční období několika členů Rady ČTK. To je stejná „malá“ mediální rada jako Rada České televize nebo Rada Českého rozhlasu: kontroluje hospodaření ČTK a volí a odvolává generálního ředitele. Radních ČTK je sedm, z toho čtyři volila Poslanecká sněmovna teprve nedávno.

Mezi těmi čtyřmi novými radními je i Jan Bohdal, který až do svého nástupu do Rady ČTK řídil internetový deník Česká média podnikatele a lobbisty Jaroslava Berky. Před ním tomuto webu a společnosti Česká média šéfoval Radim Hreha a Jan Bohdal byl jeho přímým podřízeným. Další nové radní ČTK prosadila sociální demokracie a komunisté.


Hlasy pro bývalého nadřízeného

Rada v novém složení zvolila koncem srpna za Stibralova nástupce Radima Hrehu, a to vůbec nejmenším možným počtem čtyř hlasů. Hlavní roli při této volbě sehráli Hrehův bývalý podřízený Jan Bohdal a radní dosazení sociální demokracií. Právě s ČSSD má totiž Hreha nejlepší kontakty ze všech parlamentních stran, seděl za ni čtyři roky v zastupitelstvu Českého Krumlova.

Výsledek volby všechny šokoval. Dokonce i samotné radní, protože ti evidentně nevěděli nic o profesní minulosti Radima Hrehy. Tedy to, že začátkem tohoto tisíciletí pracoval jako lobbista pro televizi Nova (pod křídly Berkovy společnosti Česká média) a prostřednictvím svého mediálního webu silně útočil na veřejnoprávní média. Že před čtyřmi lety provedl názorový veletoč a vetřel se do přízně generálního ředitele ČT Jiřího Janečka, který pro něj zřídil speciální funkci ředitele svého sekretariátu.

Hreha se na Kavčích horách příliš dlouho neohřál. Po pouhých třech měsících ho z ČT „vyštípal“ moderátor Jan Kraus, když postavil vedení ČT před volbu: buď zůstanu já a moje Uvolněte se, prosím, anebo si nechte lobbistu Hrehu. Nakonec Hreha odešel sám – a nevrátil se ke svému dřívějšímu zaměstnavateli Jaroslavu Berkovi, protože s tím se svým příklonem k České televizi názorově rozešel.

Jenže vzájemné rivalství dvou dřívějších spojenců (a komunálně spřízněných duší, protože oba bydlí v Českém Krumlově a Hreha zde kromě zastupitelstva působil v městských službách) netrvalo dlouho. V roce 2006 Hreha stejně „překvapivě“ jako letos vyhrál konkurz na generálního ředitele Slovenské televize (údajně díky spojenectví s vládní stranou Směr premiéra Roberta Fica) a krátce na to dohodil svému bývalému zaměstnavateli zajímavý kšeft: exkluzivní smlouvu pro jeho regionální televizní studia RTA na dodávání zpravodajství z České republiky.


Počítal Berka s dalšími zakázkami?

Spolupráce mezi STV a Berkovou RTA funguje dodnes, i když Hrehu slovenský parlament po roce působení v televizi odvolal. Nyní mu Berka protislužbou protlačil přes český Parlament do Rady ČTK svého člověka Jana Bohdala, a ten přesvědčil potřebný počet radních, aby Hrehu instalovali na další ředitelskou židli. Mimochodem, i v ČTK by se jistě časem našlo nějaké odbytiště pro Berkovu RTA: třeba pro videozpravodajství z regionů…

Hreha měl vedení ČTK převzít 1. října, ale už na přelomu srpna a září se proti jeho jmenování ostře ohradili odboráři ze všech tří veřejnoprávních médií. Radní ČTK zjistili, že se nechali obalamutit svým kolegou Bohdalem a slíbili, že prověří Hrehovu minulost. Mezitím dosluhující ředitel ČTK Milan Stibral horečně jednal se svými kolegy, jak Hrehově nástupu do ČTK zabránit.

Důvod se nakonec našel: Stibral prý svoji rezignaci oznámil špatně, poslal totiž dopis Radě ČTK a nikoli svému zaměstnavateli, samotné ČTK. Proč by si měl ředitel, který chce odejít, psát dopis sám sobě, už radní nevysvětlili. Zkrátka rezignaci neuznali, a sám Stibral oznámil, že si ji rozmyslel a chce „četku“ vést až do konce svého mandátu, do roku 2011. Jenže co s nově zvoleným generálním ředitelem Radimem Hrehou?

Hrehovo jmenování museli radní skrečovat, protože jinak by v ČTK nastalo dvojvládí. Proti Hrehově volbě nakonec hlasovalo šest ze sedmi radních. Je nadmíru jasné, že tím sedmým byl Hrehův nohsled Jan Bohdal. Jenže volbou nového ředitele ČTK a následným hlasováním o jejím zrušení vznikla zajímavá právní šlamastyka: zákon o ČTK zřejmě takový přístup vůbec nedovoluje. Jednou vykonaná volba platí a ředitele lze odvolat pouze za opakované porušování zákona.


Radu zřejmě čekají žaloby

Nebylo by překvapivé, kdyby se Radim Hreha proti zrušení své volby odvolal k soudu. A o nic překvapivější by nebylo ani rozhodnutí soudu, že Rada ČTK pochybila. Pro novináře, kteří podrobně sledují českou mediální scénu, je ale skandálnější fakt, kam všude už stačil mediální lobbista a podnikatel Jaroslav Berka infiltrovat své lidi: kromě Jana Bohdala v Radě ČTK má Danu Jakolovou v Radě Českého rozhlasu (od svého zvolení se vytrvale snažila „odstřelit“ ředitele rozhlasu Václava Kasíka, což se jí nakonec letos v létě podařilo), pro Radu České televize připravuje jeho firma analýzy zpravodajských a publicistických pořadů ČT (přitom sám Berka provozuje komerční zpravodajské televize, takže jde o jasný střet zájmů).

Nedávno Berka vyhrál i tendr na provozování státního informačního webu k přechodu na digitální televizní vysílání, který vypsala Národní koordinační skupina pro digitalizaci vedená Berkovým známým z Českého Krumlova Zdeňkem Duspivou. A to přesto, že Berkovy dvě firmy vlastní dvě licence pro celoplošné digitální televize (je to stejné, jako kdyby Coca-Cola provozovala pro stát nezávislý informační web o nealkoholických nápojích).
Hreha v čele ČTK by byl už jen třešničkou na dortu, která však naštěstí brzy povadla.