Paroubek, Zubová a volby: Konspirační teorie

Paroubek, Zubová a volby: Konspirační teorie

Paroubek, Zubová a volby: Konspirační teorie

Jaromír Soukup oznamuje, že již nebude podporovat Olgu Zubovou. Jiří Paroubek oznamuje, že obrací o 180 stupňů a nebude hlasovat pro rozpuštění sněmovny. Náhoda?

Pondělí: Podnikatel a muž politického zákulisí Jaromír Soukup oznamuje, že již nebude podporovat Olgu Zubovou.
Úterý: Jiří Paroubek oznamuje, že obrací o 180 stupňů a nebude hlasovat pro rozpuštění sněmovny.
Náhoda?


Dosud to byl hlavně předseda ČSSD Jiří Paroubek, kdo s předčasnými volbami spěchal. Byl to on, kdo se nejvíce navážel do rozhodnutí Ústavního soudu, který zrušil jednorázové zkrácení volebního období a politiky tím uvedl ve zmatek a překotný spěch.
Ve sprinterském tempu se politici dohodli na schválení novely ústavy, která jako senátní návrh ležela již tři roky ve sněmovně. I při tom však jediný Paroubek narušoval shodu tím, že navzdory realitě a možnostem požadoval volby ještě v původním říjnovém termínu. Jakýkoliv odklad by pro něj byl noční můrou (= průzkumy zrovna výborně vycházely pro ČSSD).


Obrat
Náhle ale Paroubek obrací a v den hlasování o rozpuštění sněmovny oznamuje, že chce volby v řádném červnovém termínu. Udělá to poté, co novela ústavy projde během jediného dne za podpory ČSSD sněmovnou i Senátem, aby ji den na to (v sobotu) podepsal prezident Václav Klaus a hned v neděli premiér Jan Fischer. A konečně: Paroubek to udělá jediný den po tom, co Jaromír Soukup překvapuje sdělením, že již nebude podporovat Olgu Zubovou.



Konspirační teorie
Soukup navíc podle Týdne řekl: „Nebudu se divit, že si ČSSD tuto cestu vyhodnotí jako slepou uličku, pokud bude pro předčasné volby ještě jednou sestavovat kandidátku. Budu ten poslední, který by Olgu Zubovou bránil na kandidátce.“ Zároveň je o Soukupovi známo, že má politické ambice a že je schopen v zákulisí silně ovlivňovat politiku. Zaspekulujme si teď o tom, že souvislost událostí není prostou náhodou:


Je nepravděpodobné, že by se ČSSD rozhodla nehlasovat podle předchozích politických dohod až v úterý ráno. Můžeme se tedy směle pustit do úvahy, že v pondělí o tom už Soukup věděl. A nejen to. Soukup mohl být dokonce tím, kdo rozhodujícím způsobem k obratu ČSSD přispěl. Jak?

Je veřejně známo, že sociální demokraté mají po zrušených volbách problémy s penězi, které utopili v megalomanské kampani. Naopak Soukup, který Zubovou dokázal protlačit na volitelné místo kandidátky ČSSD, jich má dost. A k tomu nesmírné politické choutky, které ale padající hvězda Zubové zřejmě už nedokáže naplnit.

Výměna Soukupových financí za slib politického vlivu, kterým by například mohlo být místo na kandidátce pro samotného Soukupa, by tak byla více než výhodná pro obě strany. Jenže je třeba zbavit se Zubové, což nejde jinak, než změnou kandidátek. To si vyžádá čas, takže je nutné volby ještě posunout. A to nejde jinak, než v úterý 15. 9. 2009 hlasovat proti rozpuštění Poslanecké sněmovny. Je to ale jen čirá spekulace…


K tématu:

Petr Holec: SEXY MOZEK V AKCI? (Reflex.cz, 16. 9. 2009)
Poté, co předseda ČSSD Jiří Paroubek rozšlápl své vlastní dílo co nejrychlejších předčasných voleb, ptali se na ČT24, jestli se někdy dozvíme jeho pravý motiv. Myslím, že velmi rychle.
Rok Paroubka
Petr Holec: ROK PAROUBKA (Reflex.cz, 15. 9. 2009)
Nikdo už nevezme předsedovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi titul muž roku. Nejdřív blamáž se shozením vlády, nyní shození předčasných voleb. Větší triumf nebude ani narození Margarity.