Bránili jsme před soudem <BR/>právo na karikaturu

Bránili jsme před soudem
právo na karikaturu

Bránili jsme před soudem
právo na karikaturu

Šéfredaktor Reflexu dnes vypovídal u soudu v kauze, v níž David Rath žaluje vydavatelství Ringier kvůli svému vyobrazení na titulní stránce našeho časopisu.

Šéfredaktor Reflexu dnes vypovídal u soudu v kauze, v níž David Rath žaluje vydavatelství Ringier kvůli jeho vyobrazení v jednom z únorových vydání našeho časopisu, mimo jiné i na titulní stránce.






Jaké je opodstatnění karikatury dr. Ratha na titulní straně Reflexu?
Karikatura je komentář, vyjádření názoru. Vyjadřování názoru je pod ústavní ochranou. Smyslem svobodných a pluralitních médií a svobodného vyjadřování názorů je kontrola výkonu veřejné moci. A taková činnost je ve veřejném zájmu.
Je ve veřejném zájmu komentovat a karikovat chování politika, který získanou moc uplatňuje s nepřiměřenou vehemencí. Kupříkladu provádí plošné čistky na řídících postech podřízených institucích okamžitě po nástupu do své funkce tak, aby všude a o všem rozhodovali už jen jemu naklonění úředníci. Tím nadřazuje poslušnost nad věcnou analýzu. To je veskrze totalitní chování.
Naše zadání pro karikaturu bylo takové, aby vyjadřovala, že hejtman Rath se chová, jako by byl křížencem diktátora s klaunem. První asociací k diktátorovi, která nás napadne, je tvář Adolfa Hitlera. První asociací ke klaunovi je tvář Charlie Chaplina. Oba obličeje jsou v karikatuře dobře patrné.
Jde o tragikomickou hyperbolu, na jejíž přiměřenosti trváme!












Pavel Šafr
šéfredaktor Reflexu
13.8.2009




Související:

ARBEIT MACHT RATH!
(Bohumil Pečinka – Téma Reflexu, 5. 2. 2009)
Reflex 06/2009