Od Travely k Tomi Tour: Vybrané krachy cestovních kanceláří

Od Travely k Tomi Tour: Vybrané krachy cestovních kanceláří

Od Travely k Tomi Tour: Vybrané krachy cestovních kanceláří

TOM-tourist už turisty nevozí, s Czech Tour Europe už žádnou „tour“ nepodniknete a harmonickou dovolenou si budete muset zajistit bez Harmonie...

TOM-tourist už turisty nevozí, s Czech Tour Europe ani Moravia Tour už žádnou „tour“ nepodniknete a harmonickou dovolenou si budete muset zajistit bez Harmonie...


Červenec 1997: Travela. Jde zřejmě o dosud největší krach cestovky v Česku. V zahraničí zůstalo skoro 200 lidí, kterým zkrachovalá CK nezajistila cestu zpět. Ta byla nakonec uhrazena z Garančního fondu.
(2001: Začíná platit povinné pojištění proti úpadku)
Červen 2001: TOM-tourist. Liberecká CK se ocitá v platební neschopnosti. V zahraničí bylo více než 100 klientů, kteří se však dostali v pořádku zpět.
(11.9.2001: Teroristický útok na WTO v New Yorku)
Červenec 2002: Hellas Dafnis Tour. CK přerušuje činnost, později zamířila do likvidace. Klienti dostali z pojištěných zájezdů peníze zpátky.
Srpen 2002: Alave. CK vyhlásila úpadek a spolu s jejími dceřinými pobočkami Ču Tour v Praze a Kladně ukončila činnost. Asi 300 klientů zůstalo v Itálii či v Řecku, vrátili se v pořádku.
Červen 2003: Czech Tour Europe. Jablonecká cestovní agentura ukončuje činnost. CA zprostředkovávala zájezdy cestovních kanceláří a do poslední chvíle si za ně nechala od klientů platit.
Červenec 2003: Antour a Harmonie. Antour ukončila činnost, její klienti dostali peníze od pojišťovny. Harmonie Medical nechala v Chorvatsku asi 300 nemocných lidí. CK nebyla pojištěna proti úpadku a klienti se zpět dostávali složitě za pomocí konzulátu, jiných cestovek i na vlastní pěst. Některé z nich dočasně ubytoval na vlastní náklady majitel hotelu. CK skončila v konkurzu.
(Červenec 2003: Vyhlášena exekuce na Fischer, s.r.o. a Fischer Air, Václav Fischer svoji cestovku nakonec postupně prodal Karlu Komárkovi)
Červen 2004: Moravia Tour a Tsakis. Moravia Tour nebyla pojištěna, majitelka s penězi odjela do USA. CK Tsakis, která pojištěna byla, vyhlásila úpadek. Desítky klientů v Řecku se vrátily v pořádku.
Srpen 2004: Travel Market. CK z Liberce vyhlašuje úpadek. Více než 400 klientů z Bulharska postupně dopravuje zpět domů Česká podnikatelská pojišťovna, u které byla CK pojištěna. ČPP pak podala na Travel Market trestní oznámení.
Září 2004: Globtour. Jedna z největších cestovek v zemi vyhlásila úpadek, protože mateřská firma Globtour Lublaň odmítla za problémy české dcery převzít finanční spoluúčast. Cestu klientů ze zahraničí zajistila Česká podnikatelská pojišťovna.
Září 2005: Caravella Tours. Asi 400 klientů, kteří zůstali bez zájezdu, odškodnila pojišťovna Generali. Necelá stovka zákazníků v zahraničí se vrátila v pořádku zpět.
Srpen 2006: Asotour. Klienti zkrachovalé CK byli vyplaceni Českou podnikatelskou pojišťovnou. Lidé na dovolené se vrátili v pořádku.
Červenec 2007: I’m travelling a Detour. CK vyhlásily úpadek. Nezaplatily letecké společnosti Travel Service za přepravu klientů. Část z nich na dovolenou neodjela, druhá část, která již byla v zahraničí, se musela spolehnout na Českou pojišťovnu, která náklady na jejich návrat uhradila. U ČP byly CK pojištěny.
Září 2007: Eurotravel. Autobus s asi 60 klienty zkrachovalé CK se do Česka z Itálie vrátil na náklady slovenské pojišťovny Union, u které byla CK pojištěna. Dalších zhruba 80 zákazníků, kteří na dovolenou již neodjeli, Union vyplatila.
Červenec 2009: Balkan Travel a Retur. Liberecká Balkan Travel oznámila již v červnu, že na sebe podá návrh na zahájení insolventního řízení. Klienti se ze zahraniční vrátili v pořádku. Klienti, kteří neodcestovali, byli řádně informováni. Přístup majitelů CK byl označen za příkladný. Balkan Travel je nyní v konkurzu.
Červenec 2009: Tomi Tour. Největší pád cestovní kanceláře od krachu Travely v roce 1997. CK byla spojena s Václavem Fischerem, pro nějž to byl již druhý konec. Případ bude vyšetřovat policie. Tomi Tour byla pojištěna u slovenské Union.
A zatím poslední v řadě:
Srpen 2009: Cool Travel. Bankrot malé cestovní kaceláře specializující se na exotické destinace zastihl čtyři její klienty v Řecku a na Maledivách. Dalších 18 již mělo zakoupeno zájezd do Řecka a Dubaje.



Jak cestujete vy? Na vlastní pěst, nebo raději vše svěříte do péče cestovní kanceláře? Neztratily ještě cestovky vaši důvěru? Hlasujte v anketě.


K tématu:

Báječné dovolené
Markéta Štěpařová: BÁJEČNÉ DOVOLENÉ
(Reflex.cz, 6. 8. 2009)
Většina mých dosavadních „dovolených“ probíhala s batohem na zádech, nejobvyklejším transportem byl stop a zřídkakdy jsem v šest večer věděla, kde budu usínat.

Dušan Šrámek: LAST MINUTE VÁCLAVA FISCHERA (Reflex 30/2009)
Karla Rodena a Ivanu Chýlkovou odvádí ochranka přes letištní plochu k letadlu. Přes celou obrazovku se vzápětí objeví sytě MODRÝ BOEING S BÍLÝM NÁPISEM FISCHER. K vidění v sobotu na TV Nova. Jenže to bylo ještě v lepších časech.
Rozhovor najdete v Reflexu 32/2009

V ČESKU JSEM SKONČIL, říká Václav Fischer v rozhovoru s Pavlínou Wolfovou. (Rozhovor najdete v Reflexu 32/2009)
Začalo to před devatenácti lety optimistickým „s Fischerem za sluncem“. Končí to okradenými turisty sedícími na kufrech a oznámením na výloze kanceláře Tomi Tour o krachu. Stojí tam: Díky za pochopení a omlouváme se za vzniklé nepříjemnosti. S pozdravem Václav Fischer.